Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko reilua vai ei? EU-kokouksessa Britannian ”reilu” ei ole välttämättä Suomen, Puolan tai Saksan ”reilu”

Reiluus näyttää erilaiselta eri maista katsottuna, eikä se ole sama asia kuin solidaarisuus.

Ulkomaat
 
YVES HERMAN / REUTERS
Britannian pääministeri David Cameron ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk Brysselissä torstaina.
Britannian pääministeri David Cameron ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk Brysselissä torstaina. Kuva: YVES HERMAN / REUTERS

Bryssel

Onko reilua, jos pienipalkkainen EU-maahanmuuttaja alkaa saada heti uuden asuinmaansa sosiaalitukia?

Entä onko reilua, jos EU-maahanmuuttaja nettoaa siihen päälle vielä muhkeat lapsilisät – ja lähettää ne vanhassa kotimaassaan yhä asuville lapsilleen?

Monen britin mielestä reiluus on tästä pelistä kaukana. Siksi Britannian pääministeri David Cameron yrittää saada muilta jäsenmailta oikeuden rajoittaa työssäkäyville EU-maahanmuuttajille maksettavia sosiaalietuuksia.

Reiluus on avainsana, jolla Britannia perustelee monia vaatimuksiaan torstaina alkavassa ja perjantaille jatkuvassa EU-huippukokouksessa.

Jos EU-kokous ei sovi uudesta ”reilusta” sopimuksesta, saattavat britit äänestää tulevassa kansanäänestyksessä maansa ulos EU:sta. Se olisi brittiläisten EU-kriitikoiden mielestä vain reilua.

”Reiluus” ei ole kuitenkaan vain Britannialle kuuluva iskusana.

Puolan ja monien muiden Keski- ja Itä-Euroopan jäsenmaiden mielestä on väärin, että Britannia tai muut maat leikkaisivat niiden työteliäiden kansalaisten etuja. Se ei olisi reilua.

Ranskan mielestä taas ei ole reilua, että euron ulkopuolinen Britannia yrittää saada oikeuksia vaikuttaa euromaiden päätöksentekoon. Britanniasta taas ei ole reilua, että euroryhmän päätökset saavat heijastua kielteisesti saarivaltakuntaan.

Saksan liittokanslerin Angela Merkelin päähuoli on puolestaan Euroopan pakolaiskriisi. Saksassa ollaan huolissaan siitä, että monet muut EU-maat suhtautuvat nihkeästi pakolaistaakan jakamiseen.

Saksalaisten mielestä ei ole reilua, että Saksaan saapui viime vuonna yli miljoona turvapaikanhakijaa monien muiden EU-maiden sulkiessa heiltä ovensa.

Tämä ei ole kuitenkaan ainoa tapa katsoa tilannetta. Etenkin Itä-Euroopassa ei pidetä reiluna sitä, että omaa talouttaan vasta uudistavien jäsenmaiden pitäisi ottaa paljon pakolaisia.

Britannian mielestä taas reiluinta on auttaa Syyrian pakolaisia pakolaisleireillä lähellä Syyria. Siksi Britannia vastaanottaa vuosina 2015–2020 vain 20 000 syyrialaista

Suomessa puolestaan voidaan ajatella, että on epäreilua, että kaikkien huomio kiinnittyy Balkanin ja Välimeren kautta saapuviin pakolaisiin. EU:n pitäisi ymmärtää, että Suomella on erityisongelma pohjoisen kanssa Venäjältä tulevien turvapaikanhakijoiden kanssa – sehän olisi vain reilua.

EU-kokouksia ja -politikointia parjataan usein siitä, että jäsenmaat vetävät kotiinpäin ja etsivät omaa etuaan. Se hidastaa päätöksentekoa ja johtaa hampaattomiin kompromisseihin.

Reiluuden mitta ei ole kuitenkaan sama jokaisesta 28 jäsenmaasta katsottuna.

Se mikä on Britannian mielestä reilua, voi sopia ehkä Suomelle, mutta ei aina Puolalle. Suomen kaipaama reiluus ei välttämättä kiinnosta muita jäsenmaita.

Reiluus ei ole sama asia kuin solidaarisuus. Paremmassa asemassa oleva voi tinkiä reiluudesta, jos haluaa osoittaa solidaarisuutta.

Kaikkien kannalta ehdottoman edullista EU-sopimusta on mahdotonta saavuttaa. Siksi kannattaa tavoitella kaikkien kannalta mahdollisimman reilua sopimusta.

Britannialla kohtalonhetket EU:ssa – kirjeenvaihtaja selittää Brexit-prosessin kiemurat
Britannialla kohtalonhetket EU:ssa – kirjeenvaihtaja selittää Brexit-prosessin kiemurat
Britannian pääministeri David Cameron on tällä viikolla kohtalokkaassa EU-huippukokouksessa, jossa väännetään uutta mallia brittien vaikeaan EU-suhteeseen. Lontoon-kirjeenvaihtaja Annamari Sipilä kertoo Brysselissä, missä mennään ja onko kokouksella merkitystä brittien eroaikeille. Toimittaja: Pekka Mykkänen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat