Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU hieroo vaikeaa Britannia-sovintoa

EU-maat etsivät kaikille sopivaa kompromissia yötä myöten Brysselissä

Ulkomaat
 
Olivier Hoslet / Reuters
Kuva: Olivier Hoslet / Reuters
Fakta

Äänestäjät päättävät

 Kun Britannia ja muu EU ovat saavuttaneet sovun, voi brittihallitus julkistaa kansanäänestyksen päivämäärän.

 Kansanäänestys järjestetään aikaisintaan kesäkuussa.

 Äänestäjille annetaan kaksi vaihtoehtoa: Britannian pysyminen

EU:ssa tai eroaminen.

 Uusimpien mielipidemittausten mukaan kannat ovat kutakuinkin tasan. Kampanjaleirit ovat toistaiseksi melko hajanaisia.

Bryssel

EU-jäsenmaat etsivät perjantain vastaisena yönä sopimuskompromissia, joka loisi pohjan Britannian pysymiselle unionissa.

EU-lähteiden mukaan muilla jäsenmailla on suuri halu pitää Britannia unionissa, mutta viimeisten ongelmakohtien ratkaiseminen oli vaikeaa. Sopua etsittiin silti tosissaan.

Juristien, diplomaattien ja poliitikkojen armeija kävi tiheällä kammalla läpi Britannian vaatimuksia ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin tekemää kompromissiesitystä.

”Taistelen Britannian puolesta. Jos saamme hyvän sopimuksen, otan sen. Mutta en suostu sopimukseen, joka ei vastaa tarpeisiimme”, Britannian pääministeri David Cameron totesi toimittajille saavuttuaan Brysseliin.

Suomen pääministeri Juha Sipilä ennakoi tiukkoja ja eri muodostelmissa käytäviä koko yön kestäviä neuvotteluja.

”Kyllä semmoinen usko ja henki on nyt olemassa, että sopimus syntyy huomenna [perjantaina]”, Sipilä kertoi tiedotustilaisuudessaan Brysselissä.

Myös EU-kommission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker sanoi torstaina uskovansa sovun löytymiseen.

Sipilä kertoi pitävänsä suurena riskinä sitä, että Cameron ei saa myytyä sopimusta briteille, vaan kansanäänestyksessä vaikuttavat muut asiat kuin EU:n kanssa tehty sopimus.

”Britannian EU-ero olisi huonointa, mitä tänä vuonna voisi talouden rintamalla tapahtua. Epävarmuus lisääntyisi. Mekään emme ole vielä edes miettineet, mikä se prosessi sitten olisi, että mitä uusia neuvotteluja se avaisi.”

Sipilä sanoi, ettei ole kuullut yhdenkään EU-päättäjän suusta toivetta, että Britannian ero eli Brexit toteutuisi.

Cameronille olisi tärkeää saada Brysselistä sopimus, jonka nojalla hän voi esiintyä neuvottelujen voittajana.

HS:n haastattelemien diplomaattilähteiden mukaan melkoinen osa Britannian EU-sopimuksesta on teatteria, mutta todellista vääntöä on käyty erityisesti muiden EU-maiden työssäkäyvien kansalaisten sosiaalietuuksista Britanniassa.

Torstaina julkisuuteen vuotaneessa sopimusluonnoksessa oli jätetty vaikeimpia yksityiskohtia auki. Neuvotteluja käytiin muun muassa siitä, kuinka pitkään Britannia voisi rajoittaa Britanniassa työssäkäyvin EU-kansalaisten etuuksia. Ikuista poikkeuslupaa Britannialle ei siis ollut luvassa.

Myös Sipilä uskoi, että neuvottelut sosiaalietuuksista ovat vaikeimmat. Hänen mukaansa Suomella ei ole enää mitään suuria ongelmakohtia brittien toivomuslistan suhteen.

Sopimukseen on tulossa kirjaus, että Britannia voisi evätä Britanniassa töitä tekevien muiden EU-maiden kansalaisten sosiaalituet enintään neljän vuoden ajan. Britannia ja muutkin EU-maat voisivat myös sitoa EU-kansalaisille maksettavat lapsilisät lapsen asuinmaan elintasoon.

”Britannian mielestä lapsilisissä on kyse reiluudesta. Ei voi olla oikein, että lapselle, joka ei asu Britanniassa, maksetaan lapsilisiä vuosien ajan”, neuvotteluihin osallistunut korkea-arvoinen EU-diplomaatti totesi.

Sopimukseen ollaan kirjaamassa myös se, että lapsilisien indeksointia ei laajenneta tulevaisuudessa muihin etuisuuksiin, kuten eläkkeisiin.

Torstaina neuvoteltiin myös niin sanotusta sanottua “hätäjarrusta”, jolla euroon kuulumaton jäsenmaa voi kyseenalaistaa euromaiden päätöksen. Auki oli muun muassa se, tarvitaanko hätäjarrun vetoon useampi kuin yksi euron ulkopuolinen maa.

Diplomaattilähteen mukaan sanamuodoissa ollaan hyvin tarkkana siksi, jotta euroryhmä ei joutuisi Britannian panttivangiksi vaikkapa jonkin suuren kriisin keskellä.

Lisävaikeutta tuo se, että Britannialle tarjottavat myönnytykset edellyttävät kahden EU-asetuksen ja yhden direktiivin muuttamista. Silloin kuvioihin astuu myös arvaamaton Euroopan parlamentti, jonka tukeen Cameron ei voi täysin luottaa.

Tämä tekee tilanteen mutkikkaaksi Cameronille, kun hän alkaa myydä Brysselin-sopimustaan jo valmiiksi skeptisille briteille. EU-eroa vaativien tahojen mukaan Cameronin muilta saamat lupaukset eivät tule välttämättä toteutumaan. EU-eroa vaativien mielestä lupaukset ovat tyhjänpäiväisiä ja riittämättömiä jo muutenkin.

Eurooppa-neuvoston lähteen mukaan parlamentin suurimmat ryhmät tulevat todennäköisesti tukemaan sopimusta, jahka sellainen saadaan syntymään. Britannian EU-jäsenyyden ei haluta loppuvan johonkin sopimuksen tekniseen yksityiskohtaan.

“En voisi kuvitella, etteivät he suostuisi tukemaan tätä sopimusta”, EU-lähde arvioi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat