Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

KKO: Venäläinen oppositiopoliitikko voidaan luovuttaa Venäjälle

Venäläistä oppositiojohtajaa Vasili Popovia syytetään petoksesta.

Ulkomaat
 
Minna Raitavuo / Lehtikuva
Vasili Popov kuvattuna Joensuussa syyskuussa 2015.
Vasili Popov kuvattuna Joensuussa syyskuussa 2015. Kuva: Minna Raitavuo / Lehtikuva

Korkeimman oikeuden (KKO) mukaan venäläinen oppositiojohtaja Vasili Popov voidaan luovuttaa Venäjälle oikeudenkäyntiä varten.

KKO kertoo näin oikeusministeriölle antamassaan lausunnossa. Vasili Popov on Venäjällä syytteessä petoksesta.

Luovutuspäätös tehdään oikeusministeriössä. Luovutusta käsitellään lähiaikoina, kertoo hallitusneuvos Juhani Korhonen.

Venäjältä saatujen asiakirjojen mukaan Popovia epäillään olevan osa järjestäytynyttä rikollisryhmää ja käyttäneen virka-asemaansa väärin myymällä alihintaan ryhmään kuuluvalle oikeuden kouluruokailukombinaatin rakennukseen ja sen tonttiin.

Asiakirjojen mukaan epäillyistä rikoksista on aiheutunut Petroskoin kaupunkipiirille 42,8 miljoonan ruplan aineellinen vahinko. Summa vastaa helmikuun puolenvälin kurssilla runsasta 500 000 euroa.

Popov itse katsoo, että syyte on hänen poliittisesta toiminnastaan johtuvaa vainoa ja ettei hän tulisi saamaan Venäjällä oikeudenmukaista oikeudenkäyntiä. Hänen mukaansa syytteiden tueksi ei ole esitetty mitään näyttöä. Lisäksi Popov pitää Venäjän vankilaoloja niin heikkoina, että hänellä on perusteltu syy pelätä terveytensä ja henkensä puolesta, mikäli hänet luovutettaisiin.

Korkein oikeus toteaa lausunnossaan, ettei se voi pelkästään Popovin väitteiden perusteella katsoa Jabloko-puolueen jäseniä vainottavan lainkohdassa tarkoitetulla tavalla Karjalan tasavallassa. Lausunnon mukaan ei myöskään voida tulkita, että vankilaolot kaikissa vankiloissa olisivat ihmisoikeussopimusten vastaisia, vaikka jotkin vankiloista sellaisia olisivatkin.

KKO:n lausunnosta kertoi ensimmäisenä Ylen uutiset.

Vasili Popov johtaa oppositiopuolue Jablokon paikallisosastoa Venäjän Karjalassa. Hänet tunnetaan myös kauppaketju Lentorgin omistajana. Hän pakeni Suomeen keväällä 2015. HS kertoi hänen tapauksestaan elokuussa.

Elokuussa kuvatulla videolla hänen vaimonsa Anastasija Kravtšuk kertoo näkemyksensä Popovin syytteistä. Myös Kravtšukia epäillään petoksesta saman kaupan yhteydessä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat