Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paavi vihjasi, että zikaviruksen vuoksi ehkäisy voi olla hyväksyttävää

Abortti on paavi Franciscuksen mukaan rikos, raskauden välttäminen ei.

Ulkomaat
 
HS–AFP
Oireeton zikavirus voi olla kohtalokas lapselle
Oireeton zikavirus voi olla kohtalokas lapselle
Latinalaisessa Amerikassa riehuva zikavirus aiheuttaa harvoin oireita, mutta raskaana olevan naisen lapselle se voi olla vaarallinen.

Paavi Franciscus antoi torstaina ymmärtää, että ehkäisyn käyttö zikaviruksen vuoksi saattaa olla kirkon silmissä poikkeuksellisesti hyväksyttävää.

Paavi painotti, että abortti on aina rikos, kun häneltä kysyttiin, miten parhaiten taistella zikaviruksen leviämistä vastaan. Aiemmin melko vaarattomana pidetty zikavirus on liitetty sikiöiden lisääntyneisiin kehityshäiriöihin.

”Abortti ei ole ’pienempi paha’. Se on rikos”, paavi Franciscus sanoi toimittajille paluulennolla Meksikosta.

Mutta hän lisäsi: ”Raskauden välttäminen ei ole yksiselitteisesti paha asia.”

Paavi muistutti, että yksi hänen edeltäjistään, Paavali VI (1963–1978) valtuutti Kongossa työskentelevät nunnat käyttämään ehkäisyä, koska heillä oli suuri riski joutua sotilaiden raiskaamaksi.

”Meidän ei tule sekoittaa raskauden välttämiseen liittyvää pahuutta aborttiin”, paavi sanoi. ”Abortti ei ole teologinen ongelma. Se on inhimillinen ja lääketieteellinen ongelma. Yksi tapetaan toisen pelastamiseksi. Mafia tekee samaa. Se on ehdottomasti paha asia.”

”Sitä vastoin raskauden välttäminen ei ole yksiselitteisesti paha asia. Joissain tapauksissa, kuten siteeraamassani Paavali VI:n tapauksessa, se on selvä.”

”Kehottaisin myös lääkäreitä tekemään kaikkensa rokotteen kehittämiseksi”, hän sanoi.

Monissa Latinalaisen Amerikan maissa abortti on laiton tai sallittu vain, jos äidin henki on vaarassa. Kondomien tai ehkäisypillereiden sijaan useat katolisen kirkon johtajat ovat suositelleet seksistä pidättäytymistä tai ”luonnollista perhesuunnittelua”, eli seksin ajoittamista naisen kuukautiskierron mukaan.

Zikavirusta tavattiin ensimmäisen kerran Ugandassa vuonna 1947, eikä siihen liittyen ole aiemmin raportoitu sikiöiden pienipäisyyttä eli mikrokefaliaa.

Brasiliassa on vahvistettu 508 mikrokefaliatapausta sen jälkeen kun epidemia puhkesi siellä viime vuonna. Ainakin 800 epäiltyä tapausta on kumottu, ja noin 4 000 on vielä tutkimusten alla.

Kolumbiassa, jonne virus saapui Brasilian jälkeen, on tehty yksi abortti 32. raskausviikolla sikiön epämuodostumien ja mikrokefalian vuoksi.

Myös Ranskan Polynesiassa on raportoitu sikiöiden kehityshäiriöitä ja keskushäiriön epämuodostumia zikavirukseen liittyen. Sen yhteyttä tutkitaan myös tilapäistä halvaantumista aiheuttavaan Guillan-Barrén syndroomaan.

Yhteyttä zikaviruksen ja mikrokefalian välillä ei ole vielä tieteellisesti todistettu. Näyttää kuitenkin todennäköiseltä, että zikavirus pystyy aiheuttamaan todetun kaltaisia kehityshäiriöitä. Mikrokefaliaa voivat aiheuttaa myös esimerkiksi raskausaikana sairastettu vihurirokko ja jotkin muut infektiot.

JOSE LUIS GONZALEZ / Reuters
Paavi Franciscus, Meksikon presidentti Enrique Peña Nieto (oik.) ja hänen vaimonsa Angélica Rivera läksiäisseremoniassa Ciudad Juárezissa keskiviikkona. Paavi palasi torstaina kotiin Meksikon-vierailulta.
Paavi Franciscus, Meksikon presidentti Enrique Peña Nieto (oik.) ja hänen vaimonsa Angélica Rivera läksiäisseremoniassa Ciudad Juárezissa keskiviikkona. Paavi palasi torstaina kotiin Meksikon-vierailulta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat