Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjä ärähti Syyrian al-Assadille: Pysy ruodussa

YK-lähettilään mukaan presidenttiä uhkaavat ”vakavat seuraukset”, ellei tämä pysy Moskovan mukana meneillään olevassa Syyrian sodan neuvotteluprosessissa.

Ulkomaat
 
Syrian Arab News Agency
Presidentti Bashar al-Assad puhui maanantaina Syyrian pääkaupungissa Damaskoksessa.
Presidentti Bashar al-Assad puhui maanantaina Syyrian pääkaupungissa Damaskoksessa. Kuva: Syrian Arab News Agency

Venäjän YK-lähettiläs Vitali Tšurkin ärähti perjantaina Venäjän pitkäaikaiselle liittolaiselle, Syyrian presidentille Bashar al-Assadille tämän sotapuheista. Tšurkin sanoi Kommersant-lehden haastattelussa, että al-Assadia uhkaavat ”vakavat seuraukset”, ellei tämä pysy Moskovan mukana meneillään olevassa Syyrian sodan neuvotteluprosessissa.

”Venäjä on sijoittanut tosissaan tähän kriisiin: niin poliittisesti ja diplomaattisesti kuin sotilaallisestikin”, Tšurkin sanoi. ”Niinpä odotamme myös al-Assadin osallistuvan tähän [neuvotteluprosessiin].”

Yhdysvallat, Venäjä ja viisitoista muuta maata sopivat viime viikolla Münchenin neuvotteluissa ensimmäisestä virallisesta tulitauosta sitten Syyrian sisällissodan alkamisen vuonna 2011.

Al-Assad uhosi juuri ennen sopimuksen syntymistä uutistoimisto AFP:n haastattelussa valtaavansa koko Syyrian takaisin hallintaansa. Venäjän ilmavoimien tuki on ollut tärkeää hänen sotamenestykselleen.

Sovitun tulitauon pitäisi alkuperäisen aikataulun mukaan tulla voimaan tänään, mutta usko siihen ei ole kovin suurta. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ilmoitti jo sopimusta julkaistaessa, että Venäjä jatkaa ilmaiskuja terroristijärjestö Isisiä ja al-Nusran rintamaa vastaan tulitauosta piittaamatta.

Turkin ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlu vaati perjantaina Yhdysvaltoja katkaisemaan välinsä Syyrian kurdien taistelujärjestöön YPG:hen. Turkki syyttää järjestöä osallistumisesta viime keskiviikon terrori-iskuun Ankarassa. Georgian-vierailullaan puhunut Çavuşoğlu sanoi yhteistyön YPG:n kanssa ”osoittavan heikkoutta”.

Syyrian kurdit ovat toimineet aiemmin yhteistyössä Yhdysvaltain kanssa, mutta viime aikoina heidän järjestönsä ovat lähentyneet myös Moskovaa. Tämä on kiristänyt Turkin ja Venäjän huonoja välejä entisestään sekä lisännyt pelkoja Syyrian sodan laajenemisesta.

Kansainvälisten rauhanneuvottelujen oli aiempien tietojen mukaan määrä jatkua Genevessä ensi viikon torstaina. YK:n erikoislähettiläs Staffan de Mistura sanoi kuitenkin torstaina Svenska Dagbladetille pitävänsä aikataulua epärealistisena ja tarvitsevansa valmisteluihin enemmän aikaa. 

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat