Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaiset asiantuntijat: Turkin ja Venäjän välit pysyvät kireinä, mutta sota vaatisi hyökkäyksen Syyriaan

Asiantuntijoiden mukaan Turkki ei lähde sotilaalliseen interventioon Syyriassa ilman kansainvälisen koalition tukea.

Ulkomaat
 
AMMAR ABDULLAH / Reuters
Turkkilainen sotilas partioi Turkin ja Syyrian rajaa Khirbet Al-Jozin kaupungin edustalla helmikuun alussa.
Turkkilainen sotilas partioi Turkin ja Syyrian rajaa Khirbet Al-Jozin kaupungin edustalla helmikuun alussa. Kuva: AMMAR ABDULLAH / Reuters

Turkin ja Venäjän väliset suhteet pysyvät pitkään kireinä, mutta tilanteen kehittyminen sotilaalliseksi selkkaukseksi vaatisi kansainvälisen koalition hyökkäämistä Syyriaan, arvioi vanhempi tutkija Toni Alaranta Ulkopoliittisesta instituutista.

”Maiden välinen tilanne on äärimmäisen tulehtunut, eikä se tule paranemaan niin kauan kuin Syyrian tilanne jatkuu tällaisena eli ratkaisemattomana.”

Alarannan mukaan paljon riippuu siitä, saisiko Turkki liittolaisia mukaan Syyrian puolelle suuntautuvaan sotilaalliseen interventioon.

Naton jäsenmaa Turkki on osoittanut haluavansa aloittaa maaoperaation Syyriassa, jossa hallituksen joukot ovat edenneet lähelle Turkin rajaa Venäjän ilmaiskujen tukemana.

”Se voisi poikia Venäjältä reaktion, että se lähtisi vastustamaan tätä sotilaallisesti”, Alaranta sanoo.

Hän ei kuitenkaan usko, että Turkki lähtisi toimimaan Syyriassa ilman Yhdysvaltojen suostumusta. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan voisi olla tähän valmis, mutta maan armeija ei suostu seikkailuihin ilman laajemman koalition tukea.

”Näin ollen tilanne ei etene suureksi sotilaalliseksi selkkaukseksi muuten kuin siinä tapauksessa, että laajempi kansainvälinen koalitio hyökkää Syyriaan. Ja siihen Yhdysvallat ei ole valmis.”

Myös kapteeni, sotilasasiantuntija Juha Kukkola Maanpuolustuskorkeakoulusta pitää epätodennäköisenä, että Turkki lähtisi itsekseen kiristämään tilannetta, jos se ei saa tukea Yhdysvalloilta, Natolta ja arabimailta.

”Näkisin, että varsinainen sota on epätodennäköinen, koska se ei palvele varsinaisesti kummankaan, Turkin eikä Venäjän, intressejä”, hän sanoo.

Kansainvälisen koalition syntymiseen vaikuttaa se, miten Syyrian rauhaprosessi lähtee käyntiin. Joskus koalitio on lähtenyt syntymään yksittäisistä tapahtumista, kuten terrori-iskusta, Kukkola sanoo.

”Jos rauhanneuvottelut epäonnistuvat tai tapahtuu jotain yllättävää, tilannetta tarkastellaan uudelleen.”

Venäjän tavoitteena on Turkin osalta pitää se erossa Syyrian sisällissodasta, mihin se pyrkii poliittisilla, taloudellisilla ja myös sotilaallisilla painostuskeinoilla Syyrian puolella, Kukkola sanoo.

”Se pyrkii esittämään Turkin kansainväliselle yleisölle itsepäisenä, itsekkäänä ja epärationaalisena ja aikaansaamaan sen, ettei Turkki saa Natolta ja Yhdysvalloilta tukea.”

Kukkolan mukaan Venäjä tukee kurdeja epäsuorasti, millä se ärsyttää Turkkia. Jos Turkki lähtisi toimimaan kurdeja vastaan Syyriassa, se näyttäytyisi kuitenkin aggressiivisena hyökkääjänä.

Turkin intressinä on taas Kukkolan mukaan säilyttää jonkinlainen vaikutusvalta Syyrian poliittiseen tilanteeseen ja se, etteivät kurdit pääsisi vahvistumaan Syyrian puolella.

Venäläinen sotilasanalyytikko ja toimittaja Pavel Felgenhauer ennusti tällä viikolla sodan kehkeytymisen mahdollisuuksia Venäjän ja Turkin välille.

”Että tästä tulee venäläis-turkkilainen sota, sen mahdollisuus on ehkä 20 prosenttia”, Felgenhauer sanoi.

Alarannan mukaan prosentteja sodan kehittymisen todennäköisyyksistä on mahdotonta heittää. Kukkolan mielestä prosentit saavat kansainväliset suhteet kuulostamaan tieteellisiltä ja ennustettavilta, mitä ne todellisuudessa harvoin ovat. Niitä voidaan käyttää myös pelotteena.

Venäjän ja Turkin välit kiristyivät sen jälkeen, kun Turkki pudotti venäläisen pommikoneen Syyrian rajalla marraskuussa. Venäjä aloitti tuonti- ja matkustuskiellon, jota on seurannut raskas sanasota Turkkia vastaan.

Viime aikoina Venäjä on tukenut vahvasti Syyrian hallituksen sotamenestystä Syyriassa muun muassa Aleppon seudulla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat