Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhdysvallat hyökkäsi Isisin tukikohtaan Libyassa – ”Olivat suora uhka USA:lle”

Yhdysvallat jahtasi kymmeniä kuolleita vaatineiden terrori-iskujen tekijää, joka todennäköisesti kuoli perjantaisessa iskussa. Islamistijärjestö Isis on iskenyt Libyasta käsin Tunisiaan.

Ulkomaat
 
REUTERS
Sabrathan paikallishallinnolta saadussa kuvassa näkyy jihadistijärjestö Isisin tukikohta Yhdysvaltojen ilmaiskun jälkeen.
Sabrathan paikallishallinnolta saadussa kuvassa näkyy jihadistijärjestö Isisin tukikohta Yhdysvaltojen ilmaiskun jälkeen. Kuva: REUTERS

Jihadistijärjestö Isisin tukikohta Libyassa oli ”suora uhka” Yhdysvalloille ja sen liittolaisille alueella, Yhdysvaltain puolustusministeriön tiedottaja Peter Cook sanoi perjantaina.

Yhdysvaltojen tekemä ilmaisku Isisin tukikohtaan tappoi ainakin 41 ihmistä ja haavoitti kuutta Luoteis-Libyassa sijaitsevassa Sabrathan kaupungissa varhain perjantaina, kertovat uutistoimistot Reuters ja AFP.

”He olivat suora uhka Yhdysvalloille. He ovat rohkaisseet iskuihin Yhdysvaltoja ja liittolaisiamme vastaan. Jatkamme vastaiskuja suojellaksemme kansallista turvallisuuttamme”, Cook sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Iskuissa kuolleet olivat enimmäkseen tunisialaisia, mutta joukossa on myös ilmeisesti ainakin yksi jordanialainen. Libyalaisviranomaisen mukaan ”selvä valtaosa kuolleista oli todennäköisesti Isisin jäseniä”.

The New York Timesin haastatteleman yhdysvaltalaislähteen mukaan iskun kohteena oli tunisialainen Noureddine Chouchane, joka on liitetty kahteen viime vuonna Tunisiassa tehtyyn veriseen terrori-iskuun.

Toistaiseksi ei ole varmuutta, kuoliko Chouchane ilmaiskussa. Yhdysvaltojen mukaan se on todennäköistä.

Tukikohdassa oli koulutettu 60 Isisin taistelijaa, joista ”merkittävä määrä” oli paikalla iskun aikaan, Cook sanoi.

Yhdysvaltojen mukaan tukikohdassa koulutettiin Isisin taistelijoita. Tukikohta sijaitsee Sabrathann kaupungin liepeillä maaseudulla. Yhdysvallat uskoo, että samanlaisia koulutusleirejä on Libyassa useita.

Paikalta löytyi iskun jälkeen aseita, Libyan paikallisviranomaiset kertoivat.

Sabratha sijaitsee noin 70 kilometrin päässä Libyan pääkaupungista Tripolista länteen lähellä Tunisian rajaa. Alueella on toiminut myös al-Qaedaan kytkeytyviä ryhmiä.

Läntisten tiedusteluviranomaisten mukaan Isis on lisännyt läsnäoloaan alueella, josta se on iskenyt Tunisiassa sijaitseviin kohteisiin.

Maaliskuussa 2015 Isisin epäiltiin iskeneen Libyasta käsin Tunisiassa sijaitsevaan museoon, jossa kuoli ainakin 21 turistia ja poliisi. Kesällä Isis ilmoitti olevansa hotelli-iskun takana, jossa kuoli ainakin 38 ihmistä. Hotelli-iskussa kuolleista valtaosa oli brittejä.

Chouchanen epäillään osallistuneen molempiin terrori-iskuihin.

Libya on Irakin ja Syyrian lisäksi kolmas maa, joissa Isis hallitsee maa-alueita.

Isisin merkittävimpänä tukikohtana Libyassa pidetään Sirten kaupunkia Tripolista kaakkoon. Sirte tunnetaan Libyan entisen diktaattorin Muammar Gaddafin synnyinpaikkana.

Tunisialaiset ja libyalaiset viranomaiset ovat viime kuukausina kuitenkin varoittaneet, että islamistien läsnäolo Sabrathassa voi olla Sirteä suurempi uhka. Sabratha sijaitsee strategisesti tärkeällä paikalla, jossa yhtyvät Algerian, Libyan ja Tunisian salakuljetusreitit. Reiteillä liikkuu sekä miehiä että aseita.

Joulukuussa YK:n tarkkailuryhmän julkaiseman raportin mukaan Libyassa oli 2 000–3 000 Isis-taistelijaa. Määrää on kuitenkin vaikea arvioida luotettavasti.

Yhdysvaltojen mahdollisista iskuista Isisin Libyan-tukikohtiin on puhuttu pitkin talvea. Isku oli jo toinen Yhdysvaltain tekemä ilmaisku Libyan islamisteja vastaan Gaddafin syrjäyttämisen jälkeen.

Viime kuukausina yhdysvaltalaiset ja brittiläiset erikoisjoukot ovat lisänneet tiedustelutoimintaansa Libyassa, The New York Times kertoo. Yhdysvallat ja Ranska ovat myös tehneet maassa tiedustelulentoja.

Kuluvalla viikolla Yhdysvaltain presidentti Barack Obama myös sanoi, että Yhdysvallat jahtaa Isisiä missä ikinä se onkaan.

Yhdysvallat käytti iskussa miehitettyjä lentokoneita ja miehittämättömiä lennokkeja, Pentagonin tiedottaja Cook sanoi. Hän myös kiitti Britanniaa siitä, että tämä oli antanut lentotukikohtia käyttöön iskun toteuttamiseksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat