Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saksa selvittää, soluttautuuko Venäjä sen poliittiseen keskusteluun

Saksalaisten tiedotusvälineiden mukaan Saksan liittokanslerinvirasto on antanut toimeksiannon Venäjän aikeiden selvittämiseksi.

Ulkomaat
 
Alexander Natruskin / Reuters
Kuva: Alexander Natruskin / Reuters

Berliini. Saksan tiedusteluviranomaiset ovat alkaneet tutkia, yrittääkö Venäjän tiedustelupalvelu vaikuttaa saksalaiseen poliittiseen keskusteluun.

Asiasta kertoi perjantaina Süddeutsche Zeitungin, NDR- ja WDR-yleisradiokanavien tutkiva ryhmä. Sen tietojen mukaan Saksan liittokanslerinvirasto on antanut toimeksiannon turvallisuuspalvelulle ja tiedustelupalvelu BND:lle Venäjän aikeiden selvittämiseksi, ja etenkin liittokansleri Angela Merkel on tuloksista kiinnostunut. Saksan hallitus ei kommentoi tietoa.

”Tahon, joka haluaa uuden järjestelmän Eurooppaan, täytyy järjestelmällisesti horjuttaa Saksan järjestystä ja sen kansleria”, kommentoi nimettömänä pysyttelevä ulkoministeriön virkamies Süddeutsche Zeitungille.

Kylmän sodan aikaan nyt epäillystä sekavilla tiedoilla vaikuttamisesta käytettiin nimitystä ”aktiiviset toimet”.

Saksassa herätti tammikuussa suurta hämmennystä venäläisen 13-vuotiaan Lisan tapaus, jossa venäläiset Kremliä lähellä olevat viestimet levittivät tytön kertomusta, jonka mukaan turvapaikanhakijamiehet olisivat raiskanneet hänet Berliinissä.

Poliisin tutkimuksissa kävi ilmi, että saksanvenäläinen tyttö oli valehdellut raiskauksesta. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov syytti Saksan poliisia tutkinnan peittelystä vielä senkin jälkeen kun poliisi oli kertonut huhun olleen perätön.

Venäjällä levisi myös Kölnin uudenvuodenyön ahdisteluskandaalista juttuja, joissa tapahtumia verrattiin juutalaisvainoihin kristalliyönä natsi-Saksassa. Toisen venäläisversion mukaan Yhdysvaltain tiedusteluvirasto CIA oli suunnitellut Kölnin tapahtumat ja palkannut naisten ahdistelijat heroiinipalkalla.

Lokakuusta lähtien EU:n ulkoasiainhallinto on julkaissut katsauksia unionin alueelle suuntautuviin tiedon muunteluun liittyviin kampanjoihin. Niiden perustella Saksa on koko ajan enemmän kohteena. Etenkin Itä-Euroopan maat ovat olleet huolissaan Venäjällä julkaistavasta raportoinnista.

Nyt Saksan turvallisuus- ja tiedusteluviranomaisten päätehtävänä on yrittää selvittää, missä menee raja yksittäisten kansalaisten verkossa levittämien perättömien huhujen ja mahdollisen järjestelmällisen valtion harjoittaman informaatiosodan välillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat