Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Britannia ja EU pääsivät viimeinkin sopimukseen

Britannian ja EU-maiden sopu löytyi myöhään perjantai-iltana. Pakolaiskriisi sotki neuvotteluja.

Ulkomaat
 
DYLAN MARTINEZ / REUTERS
Britannian pääministeri David Cameron poistui EU-kokouksesta Brysselissä.
Britannian pääministeri David Cameron poistui EU-kokouksesta Brysselissä. Kuva: DYLAN MARTINEZ / REUTERS

Bryssel

Euroopan unionin jäsenmaiden ja Britannian välillä käydyissä vaikeissa neuvotteluissa saatiin perjantaina puristettua sopimusluonnos, jolle löytyi lopulta kaikkien tuki.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk tviittasi asiasta hieman ennen puoltayötä Suomen aikaa.

Jo aiemmin Liettuan presidentti Dalia Grybauskaite kertoi Twitter-viestissään, että sopimus Britannian ja EU:n välillä oli syntynyt.

"Draama on ohi", hän tviittasi.

Eurooppa-neuvoston ja Euroopan komission tiedottajat kertoivat, että EU-virkamiehet ovat välittäneet Britannian ja muiden maiden välille "reilun ja tasapainoisen" sopimusluonnoksen.

Sopimuksella on tarkoitus määritellä uudelleen Britannian asema EU:n jäsenenä.

Britannian neuvottelut uudesta EU-suhteesta takeltelivat pitkään Brysselin EU-kokouksessa perjantaina, ja kymmenet valtionjohtajat joutuivat muuttamaan kotimatkasuunnitelmansa.

Alun perin sopimus oli tarkoitus rutistaa valmiiksi perjantaina aamupäivällä, mutta aikatauluja lykättiin myöhemmiksi lukuisia kertoja.

Kiistaa Britannian ja muiden EU-jäsenten kanssa syntyi monista aiheista, kuten euroalueen ja euroon kuulumattoman Britannian suhteesta, tulevan kansanäänestyksen sitovuudesta, lapsilisistä ja Eurooppaa ravistelevasta pakolaiskriisistä.

Kreikka järjesti yllätyksen, kun maan pääministerin Alexis Tsiprasin kerrottiin uhanneen kaataa Britannia-sovun, jos muu EU ei ota huomioon maan pakolaistilannetta.

Tsipras oli vaatinut muilta jäsenmailta, ettei mikään niistä sulje rajojaan ennen maaliskuun alkua pidettävää Turkki-huippukokousta.

”Eniten tilannetta on monimutkaistanut tämä Kreikan halu nostaa nämä rajakysymykset pöytään. Kreikka on pöydällä, vaikka en ymmärrä, miten se tähän pöytään liittyy”, turhautunut pääministeri Juha Sipilä kertoi HS:lle perjantaina ennen päämiesten illallista.

Pakolaiskriisiä oli tarkoitus käsitellä normaalilla työillallisella torstaina, mutta sekin venyi, kun EU-johtajien tunteita kiihdytti sekä tilanteen yleinen kaoottisuus että Itävallan yllättävä päätös rajoittaa päivittäisten turvapaikanhakijoiden määrä 80 ihmiseen.

EU-komission mukaan Itävallan päätös on EU-lakien ja kansainvälisen oikeuden vastainen. Kreikka puolestaan pelkää, että Itävallan päätös saa aikaan dominoefektin rajojen tiukentamisessa ja jättää pakolaiset sumppuun Kreikan rajojen sisälle.

”En ole kreikkalaisia nähnyt, mutta – – heillä on aito huoli, että jäävät pussin perälle”, Sipilä totesi.

Britannian pääministeri David Cameron oli luvannut jo torstaina ”taistella Britannian puolesta”. Ennalta melko teatraaliseksi odotetusta taistelusta kehittyi oikea trilleri.

Cameron ei kuitenkaan ehtinyt perjantai-iltapäiväksi Lontooseen ilmoittamaan EU-kansanäänestyksen ajankohtaa.

Uutistoimisto Bloomberg kertoi, että Belgia vaati sopimukseen mainintaa, että kyse on “ota tai jätä” -asetelmasta Britannialle. EU-sopu olisi viimeinen tarjous.

Se olisi myös varoitus muille maille, jotka haluaisivat neuvotella EU-suhteensa uusiksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat