Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Cameronin reilu ei ole kaikkien reilu

Ulkomaat
 
Annamari Sipilä Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Lontoon-kirjeenvaihtaja.
YVES HERMAN / Reuters
Britannian pääministeri David Cameron saapui neuvotteluihin, jotka jatkuivat perjantaina jo toista päivää Brysselissä.
Britannian pääministeri David Cameron saapui neuvotteluihin, jotka jatkuivat perjantaina jo toista päivää Brysselissä. Kuva: YVES HERMAN / Reuters

Britannian pääministerin David Cameronin suunnitelmat menivät perjantaina pahasti myttyyn.

Cameronin piti päästä Brysselistä takaisin kotiin Lontooseen jo perjantai-iltapäiväksi. Taskussa hänellä oli määrä olla Britannian vaatimuksille suopea EU-sopimus.

Pääministerin itsensä oli tarkoitus esiintyä EU-kokouksen tappeluissa rähjääntyneenä mutta voittoisan hymyilevänä. Britannian hallituksen oli määrä kokoontua, ja EU-kansanäänestyksen ajankohta oli tarkoitus vahvistaa.

Toisin kävi. Oltiin jo illassa, ennen kun EU-maiden päämiehet pääsivät viimein takaisin yhteisen neuvottelupöydän ääreen. Cameronin suunnitelmat kompuroivat, koska liikkuvia paloja oli liian monta. Britannian kannalta katsottuna liian moni muu jäsenmaa osoittautui liian kovaksi neuvottelijaksi. Liian monella oli omia tavoitteita. Liian moni kiistakysymys olikin odotettua vaikeampi.

Cameronille on tärkeää päästä käynnistämään kampanja EU-jäsenyyden jatkon puolesta mahdollisimman nopeasti. Mitä nopeammin ja mitä positiivisemmissa tunnelmissa britit pääsevät äänestämään EU-tulevaisuudesta, sitä todennäköisemmin Brexit eli EU-ero ei toteudu.

Britit eivät pelkää sitä, että heidän pääministerinsä ottaa muiden jäsenmaiden päämiesten kanssa yhteen EU-kokouksessa. Päinvastoin, voittoisa rähinä on jopa plussaa pääministerin julkisuuskuvalle.

Tappelun pitkittyminen ei kuitenkaan näytä hyvältä. Se saa pääministerin näyttämään heikolta ja muun EU:n kohtuuttomalta. Se vahvistaa mielikuvaa, että Britannian paikka ei ole EU:ssa riitelemässä ja arvokasta aikaa tuhlaamassa.

Samalla vahvistuu todennäköisyys, että Britannia lähtee EU:sta.

Britanniasta katsottuna Cameronin EU-vaatimukset ovat kohtuullisia ja reiluja. Kaikki muut 27 jäsenmaata eivät ole katsoneet asiaa samasta näkökulmasta. Tämä on luonnollista, koska kullakin jäsenmaalla on oma näkökulmansa – ja oma käsityksensä reiluudesta.

Britannian vaatimuksista löytyy toki aina jonkinlainen EU-sopu. Täysin eri asia on, vakuuttaako sopimus brittiäänestäjät EU-jäsenyyden jatkon siunauksellisuudesta. Britannian EU-jäsenyyden kohtalon päättävät vain ja ainoastaan äänestäjät.

Unionille Britannian EU-neuvottelut ovat toimineet myös oppituntina reiluuden harmaista sävyistä. 28 jäsenmaan unioniin mahtuu monenlaista käsitystä siitä, mikä on reilua. Joku joutuu aina tinkimään, vaikka sopimusta kehuttaisiin kuinka reiluksi tahansa.

Kalle Kervinen
POOL
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat