Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Bushilla ja Rubiolla on nyt näytön paikka – HS listasi, mihin asioihin kolmansissa esivaaleissa kannattaa kiinnittää huomiota

Seuraava askel Yhdysvaltain presidenttikisassa otetaan myöhään sunnuntain vastaisena yönä Suomen aikaan, kun Etelä-Carolinassa järjestetään republikaanien esivaalit ja Nevadassa demokraattien vaalikokoukset.

Ulkomaat
 
Reuters
Republikaanien Marco Rubion (vas.) ja Jeb Bushin pitää todistaa vetovoimaisuutensa lauantain esivaaleissa.
Republikaanien Marco Rubion (vas.) ja Jeb Bushin pitää todistaa vetovoimaisuutensa lauantain esivaaleissa. Kuva: Reuters

Washington. Seuraava askel Yhdysvaltain presidenttikisassa otetaan lauantaina, kun Etelä-Carolinassa järjestetään republikaanien esivaalit ja Nevadassa demokraattien vaalikokoukset. Kumpikaan kisa ei ratkaise puolueiden presidenttiehdokkuutta, mutta voi harventaa ehdokasjoukkoa.

HS teki yhteenvetoa siitä, mihin tuloksissa kannattaa kiinnittää huomiota.

Yllättääkö Bernie Sanders kolmannen kerran?

Etukäteen oli tiedossa, että senaattori Bernie Sanders on vahvimmillaan Iowassa ja New Hampshiressa, jotka äänestivät helmikuun alussa. Nevadasta piti alkaa Hillary Clintonin eteläinen ”palomuuri”, jossa hän sementoisi demokraattien presidenttiehdokkuuden. Arvio johtui siitä, että etelässä on paljon mustia ja latinoja, jotka ovat olleet Clintonin vankimpia tukijoita.

Nevadan tilanne on kuitenkin niin tiukka, että Clintonilla on edessä hermostuttava yö. Jos hän häviää Sandersille tai päätyy tasatulokseen, hänen kampanjansa kärsii jo kolmannen kolauksen. Jos Clinton voittaa, Sandersille voi ennustaa jyrkkenevää ylämäkeä.

Ongelma on se, että demokraattien kisassa on enää kaksi ehdokasta, joista on valittava. Tällä viikolla joukko demokraatteja lähellä olevia taloustieteilijöitä, joukossa Paul Krugman, tyrmäsivät Sandersin laskelmat ilmaisen terveydenhoidon kustannuksista ja pankkiuudistuksesta täysin epärealistisiksi.

Alkaako Jeb Bushin lähtölaskenta?

Republikaanieliitin perintöprinssillä on ehkäpä viimeinen näytön paikka. Etelä-Carolina on ollut Bushien vahvinta tukialuetta, ja tällä viikolla Jeb Bush on saanut vetoapua sekä äidiltään että veljeltään. Ellei Bush sittenkään pärjää, republikaanien ennakkosuosikin pitäisi alkaa keräillä pillejä pussiin.

Kädenlämpöisen tuloksen jälkeen puoluejohto luultavasti painostaa Bushia luopumaan, koska se haluaisi maltillisten republikaanien keskittävän äänensä yhdelle ehdokkaalle Donald Trumpia ja äärilaidan oikeistolaista senaattoria Ted Cruzia vastaan.

Myös neurokirurgi Ben Carson voi pian joutua katsomaan peiliin.

Onko nyt Marco Rubion uusi mahdollisuus?

Marco Rubio sai Etelä-Carolinan esivaalien alla lahjan, kun osavaltion intialaistaustainen naiskuvernööri ja puolueen nouseva tähti Nikki Haley ilmoitti tukevansa häntä presidentiksi.

Sekä Rubio että Haley pyrkivät muuttamaan mielikuvaa republikaaneista vanhojen, vauraiden ja valkoisten puolueena.

Iowan vahvan alun jälkeen Rubio oli jo matkalla puolueen maltillisten suosikiksi, mutta kompasteli vaaliväittelyssä ja jäi viidenneksi New Hampshiressa. Etelä-Carolinassa Rubion, kuten Bushinkin, olisi onnistuttava.

Kuinka selvästi Donald Trump voittaa?

Etelä-Carolinan esivaaleja edelsi harvinaisen tuima kampanjaviikko, joka huipentui paavin ja Trumpin nokitteluun. Vierailtuaan Yhdysvaltain ja Meksikon rajalla paavi sanoi, ettei sellainen ihminen voi olla kristitty, joka haluaa rakentaa vain muureja.

Trumpin mukaan paavi on erittäin poliittinen (lue vasemmistolainen) henkilö.

Voisi kuvitella, ettei paavin tölviminen uppoaisi hyvin uskonnollisessa Etelä-Carolinassa. Osavaltion uskovaiset ovat kuitenkin evankelisia kristittyjä, joiden suhtautuminen katoliseen paaviin on ristiriitaista.

Lisäksi Trumpin imago perustuu siihen, että kovanaama uhmaa tarvittaessa vaikka paavia, jos hänen täytyy puolustaa Yhdysvaltoja luvattomilta siirtolaisilta.

Trumpin etumatkan voi ennustaa jatkuvan niin kauan kuin Trumpin vastustajien äänet jakautuvat viiden muun republikaaniehdokkaan kesken.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat