Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syyrian sisällissodan ratkaisu riippuu Turkista – pelot konfliktin laajenemisesta leviävät

Kurdien asema kiristää osapuolten välejä.

Ulkomaat
 
Pekka Hakala Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Moskovan-kirjeenvaihtaja.
RODI SAID / Reuters
Syyrian kurdien taistelujärjestön YPG:n taistelijoita lähellä Kobania joulukuussa.
Syyrian kurdien taistelujärjestön YPG:n taistelijoita lähellä Kobania joulukuussa. Kuva: RODI SAID / Reuters

Kysymys Syyrian kurdien tukemisesta tai pommittamisesta on noussut keskeiseksi, kun ratkaisua viisi vuotta jatkuneeseen sisällissotaan on haettu kansainvälisissä neuvottelupöydissä.

Turkki on pommittanut usean päivän ajan rajaseudun kurdikyliä eli samaa väkeä, jota Yhdysvallat ja Venäjä pitävät liittolaisinaan terroristijärjestöjen vastaisessa sodassa.

Tilanne on kiristänyt Venäjän ja Turkin ennestään huonoja välejä ja lisännyt pelkoja sisällissodan laajenemisesta Turkin ja Venäjän yhteenotoksi ja edelleen kansainväliseksi konfliktiksi. Esimerkiksi venäläisen Novaja Gazeta -lehden sotilasasiantuntija Pavel Felgenhauer ehti jo ennustaa, että ”ydinsodaksi kääntyvä eurooppalainen suursota” on täysin mahdollinen.

Venäjän tukemat Syyrian hallituksen joukot ovat saaneet uudeksi liittolaisekseen SDF:n eli Syyrian demokraattiset joukot. Sen ydin koostuu kurdipuolue PYD:n aseellisena siipenä pidetyn YPG:n kurdijoukoista. Lisäksi mukana on arabeja, assyrialaisia ja turkmeeneja kurdien itsehallintoalueeksi julistamalta Rojavan raja-alueelta.

YPG on saanut aiemmin tukea Yhdysvalloilta, ja uudeksi liittolaiseksi on nyttemmin tullut Venäjä. Turkki taas pitää YPG:tä terroristijärjestöksi julistetun Kurdistanin työväenpuolueen PKK:n käsikassarana. Turkki syytti torstaina YPG:tä osallistumisesta Ankaran keskiviikkoiseen terrori-iskuun.

Kovat puheet jatkuivat perjantaina, kun Nato-maa Turkin ulkoministeri Mevlüt Cavusoğlu vaati Yhdysvaltoja katkaisemaan välinsä kurdien taistelujärjestöön YPG:hen. Georgian-vierailulla puhunut Cavusoğlu sanoi yhteistyön YPG:n kanssa ”osoittavan heikkoutta”.

Venäjä sen sijaan viestitti painavansa jarrua jottei sota laajenisi. Muutenkaan ei voi tulkita Venäjän YK-lähettilään Vitali Tšurkinin sanomalehti Kommersantille antamaa haastattelua, jossa Tšurkin komensi Venäjän pitkäaikaista liittolaista, Syyrian presidenttiä Bashar al-Assadia rauhanruotuun. Tšurkin sanoi, että al-Assadia uhkaavat ”vakavat seuraukset”, ellei tämä pysy Moskovan mukana meneillään olevassa Syyrian sodan neuvotteluprosessissa.

Ratkaisun avaimet näyttävät siten olevan tällä erää Turkin hallussa. Jos se jatkaa kurdien pommittamista ja liittolaistensa sättimistä, ei tilanne hyvältä näytä.

Rauhanprosessille tosin ei muutenkaan kuulu mitään erityisen hyvää.

Yhdysvallat, Venäjä ja viisitoista muuta maata sopivat viime viikolla Münchenin neuvotteluissa ensimmäisestä virallisesta tulitauosta sitten Syyrian sisällissodan alkamisen 2011. Sovitun tulitauon pitäisi alkuperäisen aikataulun mukaan astua voimaan tänään perjantaina, mutta usko siihen eli ole kovin suurta.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov limoitti jo sopimusta julkaistaessa, että Venäjä jatkaa ilmaiskuja terroristijärjestö Isisiä ja al-Nusran rintamaa vastaan tulitauosta piittaamatta.

Kansainvälisten rauhanneuvottelujen oli aiempien tietojen mukaan määrä jatkua Genevessä ensi viikon torstaina. YK:n erikoislähettiläs Staffan de Mistura sanoi kuitenkin torstaina Svenska Dagbladetille pitävänsä aikataulua epärealistisena ja tarvitsevansa valmisteluille enemmän aikaa.

Syyrian sisällissodan eri osapuolten tavoitteet
Syyrian sisällissodan eri osapuolten tavoitteet
Miksi kapinalliset taistelevat Syyrian valtaapitäviä vastaan? Mitä Isis haluaa? Maanpuolustuskorkeakoulun tutkija Antti Paronen selittää HSTV:lle sodan keskeiset osapuolet. Toimittaja: Jukka Hiiro HS, kuvaus: Janne Järvinen HS, editointi: Esa Syväkuru HS
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat