Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ukrainan hallituksella on taas enemmistö tukenaan – tilanteet vaihtelevat farssista tragediaan

Hallitus ehti keikkua kaatumisen partaalla, vaikka se yllättäen selvisikin tiistai-illan epäluottamusäänestyksestä

Ulkomaat
 

Ukrainan hallitus sai perjantaina virallisesti taakseen taas yli puolet parlamentista ja pystyy jatkamaan toimintaansa, pääministeri Arseni Jatsenjukin puoluetta edustava varapuhemies Andri Parubi ilmoitti.

Hallitus ehti keikkua kaatumisen partaalla, vaikka se selvisikin yllättäen tiistai-illan epäluottamusäänestyksestä. Pian sen jälkeen kaksi puoluetta veti tukensa hallitukselta, ja hallitus menetti enemmistönsä.

Nyt Jatsenjukin ja presidentti Petro Porošenkon puolueista koostuva hallitus sai tuekseen populistipoliitikko Oleg Ljaškon Radikaalipuolueen.

Hallituskriisi on herättänyt Ukrainassa huolta ja ärtymystä.

Tiistai-illan äänestys hallituksen epäluottamuksesta näyttäytyi ulkomaailmalle farssina, mutta oli monen ukrainalaisen silmissä tragedia.

Vähän ennen äänestystä Porošenko kehotti hallitusta eroamaan. Parlamentti julistikin hallituksen työn enemmistöllä epäonnistuneeksi, mutta heti perään epäluottamuksen taakse ei saatu tarpeeksi ääniä.

Porošenkon omakin puolue hajosi, mutta ennen äänestystä salista poistui iso joukko eri puolueiden sellaisia kansanedustajia, joiden tiedetään kuuluvan vaikutusvaltaisten oligarkkien Rinat Ahmetovin, Ihor Kolomoiskin ja Viktor Pintšukin leireihin.

Helmikuussa 2014 kymmenien ihmisten kuolemaan päättyneen ”arvokkuuden vallankumouksen” toisen vuosipäivän alla tapaus on herättänyt monessa vilunväreitä. Yksi silloisen presidentin Viktor Janukovytšin pakoon johtaneiden mielenosoitusten päävaatimuksista oli oligarkkien poliittisen vallan suitsiminen.

Hallitus on epäsuosittu, mikä johtuu talouskriisin lisäksi korruptiosta ja uudistusten hitaudesta. Myös Porošenkon suosio on alamaissa, sillä länsimaiden lisäksi ukrainalaisetkin epäilevät hänen intoaan kitkeä Ukrainaa aina riivannut korruptio.

Tiistaina Porošenko erotti epäsuositun pääsyyttäjän Viktor Šokinin, jota hän tuki, vaikka tätä pidettiin korruptiotapausten tutkinnan pääjarruna.

Kriitikoiden mukaan Porošenko hankkiutui Šokinista eroon vasta, kun uudistusmielinen varapääsyyttäjä Vitali Kasko oli maanantaina eronnut protestina Šokinin toiminnalle. Näin ei ollut enää ”vaaraa”, että korruptiosyytteitä ajavasta Kaskosta tulisi Šokinin sijainen.

Kriitikot eivät myöskään ole vakuuttuneita, halusiko Porošenko todella hallituksen kaatuvan. Toisille julkinen erimielisyys tuo mieleen syksyn 2005, jolloin niin sanotun oranssin vallankumouksen johtohenkilöt riitaantuivat.

Samaan aikaan sota Itä-Ukrainassa Venäjän tukemia kapinallisia vastaan jatkuu. Kapinallisten hyökkäykset ovat lisääntyneet tulitauosta huolimatta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat