Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhdysvallat iski Isisin tukikohtaan Libyassa

Iskun kohteena oli tunisialainen terroristi, jonka epäillään olleen mukana kahdessa turisteja vastaan tehdyssä iskussa Tunisiassa.

Ulkomaat
 
REUTERS
Sabrathan paikallishallinnolta saadussa kuvassa näkyy jihadistijärjestö Isisin tukikohta Yhdysvaltojen ilmaiskun jälkeen.
Sabrathan paikallishallinnolta saadussa kuvassa näkyy jihadistijärjestö Isisin tukikohta Yhdysvaltojen ilmaiskun jälkeen. Kuva: REUTERS

Yhdysvaltojen tekemä ilmaisku tappoi ainakin 41 ihmistä ja haavoitti kuutta Luoteis-Libyassa sijaitsevassa Sabrathan kaupungissa varhain perjantaina, uutistoimistot kertoivat. Kohteena oli jihadistijärjestö Isisin tukikohta kaupungin kupeessa.

Iskun kohde oli ”suora uhka” Yhdysvalloille ja sen liittolaisille alueella, Yhdysvaltain puolustusministeriön tiedottaja Peter Cook sanoi perjantai-iltana.

”He olivat suora uhka Yhdysvalloille. He ovat rohkaisseet iskuihin Yhdysvaltoja ja liittolaisiamme vastaan. Jatkamme vastaiskuja suojellaksemme kansallista turvallisuuttamme”, Cook sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Libyalaisviranomaisen mukaan ”valtaosa kuolleista oli todennäköisesti Isisin jäseniä”.

Iskun kohteena oli tiettävästi tunisialainen Noureddine Chouchane, joka on liitetty kahteen viime vuonna Tunisiassa tehtyyn veriseen terrori-iskuun.

Maaliskuussa 2015 Isisin epäiltiin iskeneen Libyasta käsin Tunisiassa sijaitsevaan museoon, jossa kuoli ainakin 21 turistia ja poliisi. Kesällä Isis ilmoitti tehneensä Tunisiassa hotelli-iskun, jossa kuoli ainakin 38 ihmistä. Hotelli-iskussa kuolleista valtaosa oli brittejä.

Chouchanen epäillään osallistuneen molempiin iskuihin.

Yhdysvaltojen mukaan on todennäköistä, että Chouchane kuoli Yhdysvaltojen iskussa.

Tukikohdassa oli koulutettu 60 Isisin taistelijaa, joista ”merkittävä määrä” oli paikalla iskun aikaan, Cook sanoi.

Sabratha sijaitsee noin 70 kilometrin päässä Libyan pääkaupungista Tripolista länteen lähellä Tunisian rajaa. Alueella on toiminut myös al-Qaedaan kytkeytyviä ryhmiä.

Läntisten tiedusteluviranomaisten mukaan Isis on lisännyt läsnäoloaan alueella, josta se on iskenyt Tunisiassa sijaitseviin kohteisiin.

Libya on Irakin ja Syyrian lisäksi kolmas maa, jossa Isis hallitsee maa-alueita.

Isisin merkittävimpänä tukikohtana Libyassa pidetään Sirten kaupunkia Tripolista kaakkoon. Sirte tunnetaan Libyan entisen diktaattorin Muammar Gaddafin synnyinpaikkana.

Tunisialaiset ja libyalaiset viranomaiset ovat viime kuukausina kuitenkin varoittaneet, että islamistien läsnäolo Sabrathassa voi olla Sirteä suurempi uhka.

Sabratha sijaitsee strategisesti tärkeällä paikalla, jossa yhtyvät Algerian, Libyan ja Tunisian salakuljetusreitit. Reiteillä liikkuu sekä miehiä että aseita.

YK:n tarkkailuryhmän joulukuussa julkaiseman raportin mukaan Libyassa on 2 000–3 000 Isis-taistelijaa. Määrää on kuitenkin vaikea arvioida luotettavasti.

Yhdysvaltojen mahdollisista iskuista Isisin Libyan-tukikohtiin on puhuttu pitkin talvea. Isku oli jo toinen Yhdysvaltain tekemä ilmaisku Libyan islamisteja vastaan Gaddafin syrjäyttämisen jälkeen.

Viime kuukausina yhdysvaltalaiset ja brittiläiset erikoisjoukot ovat lisänneet tiedustelutoimintaansa Libyassa, New York Times kertoo. Yhdysvallat ja Ranska ovat myös tehneet maassa tiedustelulentoja.

Kuluvalla viikolla Yhdysvaltain presidentti Barack Obama myös sanoi, että Yhdysvallat jahtaa Isisiä missä ikinä se onkaan.

Yhdysvallat käytti iskussa miehitettyjä lentokoneita ja miehittämättömiä lennokkeja, Pentagonin tiedottaja Cook sanoi.

Hän kiitti Britanniaa lentotukikohtien tarjoamisesta iskun toteuttamiseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat