Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syyrian tulitauko jäi toteutumatta – YK hylkäsi Venäjän ehdotuksen kieltää muiden maiden väliintulo

Syyrian oppositio väläytti kuitenkin mahdollisuutta tulitauolle, jos Venäjä keskeyttää ilmaiskut.

Ulkomaat
 
RODI SAID / REUTERS
Syyrian demokraattisten voimien taistelijoita lähellä al-Shadadi kaupunkia 18. helmikuuta.
Syyrian demokraattisten voimien taistelijoita lähellä al-Shadadi kaupunkia 18. helmikuuta. Kuva: RODI SAID / REUTERS

Syyrian oppositio on valmis kahden kolmen viikon tulitaukoon sillä ehdolla, että Venäjä keskeyttää ilmaiskut, piiritykset lopetetaan ja humanitaarista apua päästetään taistelualueille eri puolilla maata.

Opposition ehdoista kertoi uutistoimisto Reuters tukeutuen lähteisiin, joilla on kytkös rauhanneuvotteluihin.

Tulitauon alkamisesta on yritetty päätös useita kertoja viime kuukausina, mutta ilman tulosta.

”Olemme vieneet hyvin selvää viestiä, että oppositio on nyt valmis kahdesta kolmeen viikkoa kestävään tulitaukoon, ja se on mahdollista uusia, jos ehdot ovat oikeat ja molemmat osapuolet ovat valmiita uusimaan sen”, lähde sanoi Reutersille.

Syyrian oppositio vaati jo helmikuun alussa alkaneiden mutta nopeasti keskeytyneiden rauhanneuvottelujen alla, että Venäjän ilmaiskujen loppuminen ja kaupunkien piiritysten päättäminen on ehto neuvottelujen alkamiselle. Vastapuoli ei kuitenkaan suostunut ennakkoehtoihin.

Aselevon oli tarkoitus alkaa eilen perjantaina. Se jäi kuitenkin lopulta toteutumatta, kun taistelut riehuivat Syyriassa, jossa Yhdysvaltain ilmavoimien tukemat kurdijoukot valtasivat avainkaupunkina pidetyn al-Shadadin Isisiltä.

Turkki puolestaan pommitti kurdijoukkoja, jotka olivat ottaneet hallintaansa Syyrian oppositiolle aiemmin kuuluneita kyliä Aleppon läheisyydessä.

Länsimaat hylkäsivät perjantaina YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa Venäjän pyynnön pysäyttää Turkin sotatoimet Syyriassa, kertoo uutistoimisto AFP.

Venäjä on kehottanut YK:ta painostamaan Turkkia, jotta se pysäyttäisi kurdijoukkoihin kohdistamansa pommitukset maan pohjoisosassa. Venäjä on tehnyt ilmaiskuja Syyrian johtajan Bashar al-Assadin joukkoja tukeakseen.

Moskova esitteli päätöslauselmaluonnoksen, joka ”vaatii voimakkaasti” välitöntä loppua rajat ylittäville tulituksille sekä suunnitelmille ulkomaisten maiden väliintulosta Syyriassa.

Lauselma ei kuitenkaan saanut tukea turvallisuusneuvoston tärkeimmiltä mailta, mukaan lukien Ranskalta ja Yhdysvalloilta, jotka diplomaattien mukaan hylkäsivät ehdotuksen suoralta kädeltä suljettujen ovien takana pidetyssä kokouksessa.

Kokouksessa Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry totesi, että Syyriassa ”on tehtävä paljon enemmän töitä”, jotta tulitauko saavutettaisiin. Turvallisuusneuvoston kokousta seurasivat neuvottelut Yhdysvaltojen ja Venäjän viranomaisten välillä Genevessä.

Samaan aikaan Yhdysvaltain presidentti Barack Obama keskusteli puhelimitse Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin kanssa. Obama kehotti Turkin hallitusta ja YPG:n kurdijoukkoja ”osoittamaan vastavuoroisesti maltillisuutta” Pohjois-Syyriassa.

Yhdysvaltain YK-lähettiläs Samantha Power syytti Moskovaa yrityksestä ”kääntää maailman huomio pois” sen Syyrian hallintoa tukevasta pommituskampanjasta. Power kehotti Venäjää noudattamaan YK:n päätöslauselmia tukemalla rauhanprosessia.

Ranska varoitti lähes viiden vuoden konfliktin vaarallisesta kärjistymisestä. Ranskan presidentin François Hollanden mukaan Ankaran laajentunut osallistuminen konfliktiin luo sodanuhkaa Turkin ja Venäjän välille.

”Venäjän on ymmärrettävä, että sen ehdoton tuki Bashar al-Assadille johtaa umpikujaan, joka voi olla erittäin vaarallinen. Edessämme on vaarallinen sotatoimien laajentuminen, joka voisi helposti karata käsistä ja johtaa meidät tuntemattomille vesille”, totesi puolestaan Ranskan YK-lähettiläs François Delattre.

Turkki painostaa kansainvälisiä liittolaisiaan yhteiseen maaoperaatioon Syyriassa. Turkin mukaan se on ainoa tapa lopettaa sota.

Turkin YK-lähettiläs Yaşar Halit Çevik sanoi maansa kohtaavan ”kansallisia turvallisuusuhkia, jotka ovat peräisin Syyriasta”. Sillä hän viittasi kurdien joukkoihin, joita Turkki on pommittanut Syyrian pohjoisosassa.

YK:n Syyria-lähettiläään Staffan de Misturan mukaan helmikuun 25. päivälle suunniteltujen rauhanneuvottelujen toteutuminen on epätodennäköistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat