Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Cameronin EU-uhkapeli voi päättyä kaikkien pelaajien tappioon ja taka­pirujen voittoon

Britannian pääministeri heiluttaa Brysselissä tehtyä sekavaa pumaskaa kansanäänestyksen alla ja väittää briteille, että ”me voitimme”. Että nyt vaan kaikki ”yes” -leiriin.

Ulkomaat
 
Britannia ja EU pääsivät sopimukseen
Britannia ja EU pääsivät sopimukseen
Britannia ja Euroopan unioni ovat päässeet sopimukseen, jonka pohjalta Britannian pääministeri David Cameron suosittelee maanmiehilleen EU:ssa pysymistä. Lopullisen päätöksen tekevät maan kansalaiset äänestyksessä. Kuva: Reuters/CCTV.

Britannian pääministeri David Cameron asettui perjantaina odotetusti tukemaan Britannian EU-jäsenyyden jatkumista, kun hän pääsi neuvottelutulokseen maansa erityisehdoista EU:ssa. Cameronin aloittama uhkapeli omalla, maansa ja Euroopan kohtalolla ei ole vielä lähelläkään päätöstään.

EU-huippukokous sopi, että Britannia saa rajoittaa unionimaista tulevien työläisten sosiaaliturvaa. Rajoituksen maksimiaika on seitsemän vuotta. Britanniassa työskenteleville vanhemmille myönnettävien, muihin unionimaihin maksettavien lapsilisien kokoa saadaan laskea lapsen asuinmaan tasolle.

Lisäksi Britannialle luvattiin, että sitä ei hätistellä mukaan, jos unioni tiivistää edelleen yhteistyötään. Britannia katsoi saaneensa myös takeet siitä, että euroalueen ulkopuolisia maita ei syrjitä niillä mahdollisilla ratkaisuilla, joilla euroalueen yhteistyötä tiivistetään.

Saatuaan tällaiset kirjaukset Cameron ilmoitti, että Britannia sai mitä toivoi ja hänen mielestään EU:sta ei kannata nyt lähteä.

Voi olla, että lopputulos on liian vähän ja liian myöhään.

Huippukokouksessa saavutettua ratkaisua on äärimmäisen vaikeaa paketoida sellaiseen muotoon, että se saadaan myytyä briteille. Monet sovun kohdat ovat edelleenkin epäselviä. Osa ratkaisuista tulee avoimeksi kaikille –  kyse ei olekaan erivapaudesta Britannialle.

Lisäksi esimerkiksi sosiaaliturvan rajoituksissa EU-neuvostolle –  muille unionimaille –  ja EU-parlamentille jää sananvaltaa, kun tulevaisuudessa katsotaan, onko jäsenmaassa sellainen poikkeuksellinen olotila, että sosiaaliturvaa voitaisiin rajoittaa. Lapsilisien rajoitus on taloudellisesti Britannialle ihan mitätön juttu.

Aika moni kohta jäi siis poliittisen julistuksen tasolle, ilman laillista pohjaa ja yksiselitteistä tulkintaa.

Vaikka jättäisi Cameronin mahdollisuuksia arvioidessa sivuun sen, että sovun sisältö on vaikeasti sulavaa, ongelmaksi jää edelleen se, että tällaista lopputulosta on todella vaikea muokata iskulauseiksi ja voimakkaiksi tunteiksi EU-kansanäänestystä edeltävässä kampanjassa. Esimerkiksi käy maahanmuutto. Kuinka moni maahanmuuton rajoittamista toivova britti tulee uskomaan, että homma hoituu moisella byrokraattisella kirjauksella?

Tehtävä on vaikea siksikin, että suuri osa briteistä –  osa Cameronin omastakin puolueesta –  katsoo, että vain ero unionista olisi ollut voitto Brysselissä. Heillä on puolellaan tunne, joka on ehtinyt viime vuosina muuttua raudanlujaksi. Cameron heiluttaa Brysselissä tehtyä paperipumaskaa ja väittää, että se on Union Jack. Että me voitimme ja nyt sitten pitäisi muuttaa mieltä.

Jos Cameron ei onnistu ja kansa sanoo kansanäänestyksessä ei, Cameronin poliittinen ura on ohi. Lisäksi Skotlanti voi yrittää taas erota Britanniasta. Britannian tulisi rakentaa suhteensa unioniin uudestaan, altavastaajana ja tämän sotkun aiheuttaneena. Puhumattakaan siitä, että Cameronin uhkapeli olisi ajanut Euroopan kriisin juuri silloin kun Euroopan yhtenäisyys on muutoinkin suuressa vaarassa.

Lue myös HS:n Lontoon-kirjeenvaihtajan analyysi ”Ulos EU:sta vai ei – nyt alkoi tosikamppailu brittiäänestäjien tuesta.

DYLAN MARTINEZ / Reuters
Britannian pääministeri median edessä Brysselissä myöhään perjantai-iltana EU-huippukokouksen jälkeen.
Britannian pääministeri median edessä Brysselissä myöhään perjantai-iltana EU-huippukokouksen jälkeen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat