Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Cameron sai EU:n tanssimaan pillinsä mukaan, mutta kamppailu britti­äänestäjistä vasta alkaa

Pääministeri Cameron tulee vetoamaan tunteisiin, ei järkeen, sillä EU-jäsenyys on Britanniassa tunteen asia, kirjoittaa analyysissään HS:n Lontoon-kirjeenvaihtaja Annamari Sipilä.

Ulkomaat
 
Britannia ja EU pääsivät sopimukseen
Britannia ja EU pääsivät sopimukseen
Britannia ja Euroopan unioni ovat päässeet sopimukseen, jonka pohjalta Britannian pääministeri David Cameron suosittelee maanmiehilleen EU:ssa pysymistä. Lopullisen päätöksen tekevät maan kansalaiset äänestyksessä. Kuva: Reuters/CCTV.

Bryssel

Britanniassa lauantai merkitsee lähtölaukausta EU-kansanäänestyskampanjoinnille, niin puolesta kuin vastaankin.

Pääministeri David Cameron tapaa konservatiivihallituksensa ministereitä. Samalla lyödään lukkoon tulevan EU-kansanäänestyksen aikataulu.

Cameron aikoo kampanjoida Britannian EU-tulevaisuuden puolesta – kuten ennalta jo tiedettiin.

YVES HERMAN / Reuters
Britannian pääministeri David Cameron lähti Brysselistä EU-huippukokouksen jälkeen perjantaina.
Britannian pääministeri David Cameron lähti Brysselistä EU-huippukokouksen jälkeen perjantaina.

”Tulen kampanjoimaan koko sydämelläni ja sielullani sen eteen, että saan vakuutetuksi Britannian kansan jäämään saavuttamaamme uudistettuun Euroopan unioniin”, Cameron sanoi Eurooppa-neuvoston kokouksen päätteeksi Brysselissä.

Lauantain vastaisena yönä päättyneessä EU-kokouksessa muut EU-maat taipuivat moniin Cameronin viime syksyllä esittämiin vaatimuksiin.

On vaikea kuvitella, että mikään muu EU-maa saisi muut jäsenmaat tanssimaan samalla tavalla pillinsä mukaan. On vaikea ajatella, että mikään muu edes ilkeäisi lähettää unioniin vaatimuslistansa ja uhata erolla, jos toiveet eivät toteudu.

Pääministeri Cameronin uhkapeli tepsi. Muut EU-maat tekivät kaikkensa, jotta Cameron saataisiin näyttämään kotiyleisön silmissä voittajana, ja että Britannian jäisi unioniin.

Mikään läpihuutojuttu Britannian vaatimuslista käsittely ei toki ollut. Monilla mailla oli omat kynnyskysymyksensä. EU-neuvottelut tuovat aina pöytään myös muita kiistanaiheita.

Henki oli kuitenkin se, että Britannia pitää saada jäämään EU:hun. Britannian EU-jäsenyys on koko EU:n etu.

Miten asian muotoili Cameron itse?

”Tehtävänä Britannian pääministerinä on tehdä kaikkeni Britannian edun ajamiseksi”, Cameron sanoi EU-kokouksen päätteeksi.

Näin Cameron ajoi Britannian etua –muut päämiehet ajoivat Britannian ja EU:n etua.

Tosikamppailu Britannian EU-tulevaisuudesta on kuitenkin vasta edessä. On yksin brittiäänestäjien vallassa, jääkö Britannia unioniin vai ei.

EU-eron puolesta puhujat ovat jo löytäneet paljon valittamista Cameronin kotiin tuomasta EU-sovusta. Pääministerin oma hallituskin on asian suhteen hajanainen.

Cameron tulee saamaan vastaansa kovaäänisen ja hyvin motivoituneen EU-eroa ajavan ryhmittymän. Ryhmittymä on hyvin hajanainen, mutta sen sanoma monine vivahteineen löytää kaikupohjaa tavallisista brittiäänestäjistä.

Suuri osa äänestäjistä ei ole kuitenkaan vielä lyönyt EU-kantaansa lukkoon. Sen takia tulevat kuukaudet tulevat täyttymään kiihkeästä kamppailusta.

”En rakasta Brysseliä. Rakastan Britanniaa. Mutta uskon, että uudistettuun EU:hun jääminen tekee meistä entistä vahvempia ja eduksi turvallisuutemme kannalta”, Cameron sanoi.

Nyt sanoma pitää takoa briteille. Harva kuitenkaan muodostaa äänestyspäätöstään tavaamalla Cameronin saavuttamaa tuoretta EU-sopimusta tai vertailemalla laskelmia EU-jäsenyyden eduista ja haitoista. Harvaa kiinnostaa tarpeeksi.

Kannan valitseminen onkin tunnekysymys.

Ratkaisevaa Britannian EU-tulevaisuuden kannalta on se, tuntuuko EU-jäsenyys tavallisista briteistä edes lievästi positiiviselta, vai yhdistyykö unioni kielteisiin mielikuviin. Tämä tulee näkymään myös kummankin leirin kampanjoinnissa.

Kyllä vai ei? Riippuu siitä, miltä tuntuu.

Lue myös Paavo Raution näkökulma ”Cameronin EU-uhkapeli voi päättyä kaikkien tappioon

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat