Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalainen kirjeen­vaihtaja otettiin kiinni Tšetšeniassa – ”Eniten olin huolissani haastateltavistani”

Viranomaiset vapauttivat journalistit kuulusteluiden jälkeen

Ulkomaat
 
Jussi Nukari / Lehtikuva
Iida Tikka
Iida Tikka Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Suomen tietotoimistolle ja MTV:lle työskentelevä Moskovan-kirjeenvaihtaja Iida Tikka otettiin kiinni perjantaina työmatkalla Tšetšenian pääkaupungissa Groznyissa yhdessä venäläisen kuvaajan ja toimittajan kanssa.

Tikka, vapaa valokuvaaja Konstantin Solomatin ja Kavpolit-uutissivuston toimittaja Olga Pavlova pidätettiin perjantaina iltapäivällä, kun he olivat päättämässä muutaman päivän mittaista työmatkaansa Tšetšeniassa.

Paikalle tuli joukko siviilipukuisia miehiä, jotka vaativat journalistikolmikkoa mukaansa. Yksi miehistä esitti pidätettäville poliisin virkamerkin. Lopulta journalistit sullottiin vastusteluista huolimatta mustaan Lada Priora -henkilöautoon.

Kolmikko vapautettiin noin kolmen tunnin kuulustelujen päätteeksi, minkä jälkeen journalistit poistuivat nopeasti Tšetšeniasta. Tikka palasi Moskovaan lauantaina iltapäivällä.

”Eniten olin huolissani haastattelemieni ihmisten turvallisuudesta”, Tikka kommentoi kiinniottohetkeä. ”Pahin, mitä itselleni voisi tapahtua, on kuitenkin vain se, että minut häädettäisiin maasta.”

Kiinniotetut vietiin Zavodskojen poliisiasemalle kertomatta kiinnioton syytä. Poliisiasemalta heille kerrottiin myöhemmin poliisin saaneen ”operatiivista informaatiota”, jonka mukaan Tikka olisi kuljettanut rahaa islamistiterroriteille. Tikan mukaan hän ei ole kuljettanut rahaa kenellekään.

Poliisipäällikön mukaan väitteelle ei saatu kuulusteluissa vahvistusta ja kolmikko vapautettiin lopulta anteeksipyyntöjen kera.

Tikan mukaan poliisi takavarikoi nauhurin ja kameroiden muistikortit.

 

Tausta: Tšetšenian turvallisuustilanne pysyy kurjana

Venäjään kuuluva Tšetšenia kävi 1990- ja 2000-luvuilla kaksi sotaa Venäjää vastaan. Toinen Tšetšenian sota päättyi virallisesti hutikuussa 2009, kun Venäjä julisti ”terrorisminvastaisen operaation” alueella päättyneeksi.

Sodan päättyminen ei merkinnyt olojen rauhoittumista. Levottomuudet ovat levinneet Tšetšenian naapuritasavaltoihin, ja terroristijahdit, pidätysoperaatiot ja terrori-iskut ovat arkipäivää. Esimerkiksi Kavkaz uzel -verkkosivuston mukaan näissä väkivaltaisuuksissa kuoli Kaukasian alueella vuonna 2014 yhteensä 341 ihmistä, edellisenä vuonna 529.

Kreml on pyrkinyt ratkaisemaan Tšetšenian ongelmat antamalla suojatilleen, osatasavallan presidentille Ramzan Kadyroville vapaat kädet kurinpitoon. Kadyrovin välit kriittisiin toimittajiin ja ihmisoikeusaktivisteihin ovat olleet huonot.

Vuonna 2006 murhattu venäläistoimittaja Anna Politkovskaja oli Kadyrovin väsymätön arvostelija, mistä hyvästä Kadyrov on ollut opposition suosikkiepäilty murhan tilaajaksi.

Viimeksi Kaukasiassa tapahtui kansainvälistä huomiota saanut murha kesällä 2009, kun ihmisoikeusaktivisti Natalija Estemirova löytyi tapettuna Tšetšenian naapuritasavallasta Ingušiasta. Tämän jälkeen ihmisoikeusjärjestöt ovat tehneet työtään matalalla profiililla. Politkovskajan entinen työnantaja, sanomalehti Novaja Gazeta ilmoitti rajoittavansa raportointia alueelta turvallisuussyistä.

Venäjän oppositio on syyttänyt Kadyrovia myös sotkeutumisesta vuosi sitten tehtyyn oppositiojohtaja Boris Nemtsovin murhaan. Kadyrov on vastannut julkisilla uhkauksilla ja nimittelyillä. 

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat