Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suhdepaljastus uhkaa kaataa Bolivian presidentin jatkokauden

Bolivialaiset äänestävät sunnuntaina, saako Evo Morales asettua ehdolle vaaleissa jo neljättä kertaa.

Ulkomaat
 
DAVID MERCADO / REUTERS
Presidentti Evo Morales on johtanut Boliviaa vuodesta 2006.
Presidentti Evo Morales on johtanut Boliviaa vuodesta 2006. Kuva: DAVID MERCADO / REUTERS

Suhdepaljastukseen liittyvät korruptioepäilyt saattavat kaataa Bolivian presidentin Evo Moralesin haaveet neljännestä peräkkäisestä virkakaudesta, jonka mahdollistamisesta bolivialaiset äänestävät sunnuntaina. Jos kansa sallisi lakimuutoksen, vuodesta 2006 hallinneen Moralesin valta voisi yltää vuoteen 2025.

Yksin elävä Morales on suojellut henkilökohtaista elämäänsä tiukasti, mutta helmikuun alussa hän myönsi todeksi uutisen, jonka mukaan vuonna 2007 hän sai silloisen tyttöystävänsä kanssa lapsen, joka kuoli vauvana.

Paljastus ei ollut itsessään kummoinen skandaali, mutta nykyään samainen ex-tyttöystävä Gabriela Zapata on johtoasemassa kiinalaisessa rakennusyhtiössä, joka on solminut satojen miljoonien eurojen sopimuksia valtion kanssa, kertoo muiden muassa The New York Times.

Morales on sanonut, että hänellä ei ole mitään salattavaa. Hän on pyytänyt viranomaisia tutkimaan kiinalaisyhtiön kanssa tehdyt sopimukset.

Morales on myös korostanut, että hän erosi Zapatasta pian lapsen kuoleman jälkeen eikä ole sittemmin ollut missään tekemisissä tämän kanssa. Bolivialainen uutistoimisto ANF kuitenkin julkaisi viime vuonna karnevaalissa otetun kuvan, jossa Morales pitää Zapataa kainalossaan. Morales väittää luulleensa Zapataa satunnaiseksi tervehtijäksi ja tunnistaneensa tämän vasta jälkikäteen kuvasta.

Kansa ei tunnu uskovan. Mielipidekyselyissä Moralesin jatkokauden mahdollistamisen kannattajia ja vastustajia oli pitkään likimain yhtä paljon, mutta paljastukset ovat saaneet vastustajat niskan päälle, kertoo uutistoimisto AFP.

Jännitteitä lisäsi myös hallintorakennuksen tuhopoltto opposition hallitsemassa kaupungissa keskiviikkona. Oppositio syytti teosta Moralesin johtamia sosialisteja.

Morales on voittanut kolmet edelliset presidentinvaalit. Perustuslaki antaa istuvan presidentin asettua uudestaan ehdolle vain kerran, mutta laki luotiin vasta Moralesin valtakaudella ja korkeimman oikeuden tulkinnan mukaan ensimmäinen uudelleenvalinta oli vasta 2014. Kansan suostumuksella hän voisi asettua ehdokkaaksi vielä vuonna 2019.

Morales, 56, on järjestyksessä 80:s Bolivian presidentti, mutta vasta ensimmäinen, joka kuuluu alkuperäiskansoihin. Hänen edustamansa aimarat asuivat Andeilla nykyisen Bolivian, Chilen ja Perun rajaseudulla jo ennen inkojen saapumista alueelle – espanjalaisista puhumattakaan.

Entinen kokapensaiden kasvattaja Morales on kotoisin pienestä kylästä. Hänen lapsuudenkodissaan ei ollut juoksevaa vettä, ja hänen kuudesta sisaruksestaan neljä kuoli pienenä.

Bolivia on Etelä-Amerikan köyhimpiä maita, mutta Moralesin aikana valtion talous on kasvanut pääasiassa maakaasun ja mineraalien viennin vetämänä.

Arvostelijoiden mukaan Moralesista on tullut yhä itsevaltaisempi johtaja, joka on muun muassa alkanut vainota vastustajiaan.

”Kun johtoasema jatkuu yli toisen kauden, se menettää läpinäkyvyytensä. – – Se vastustaa valvontaa ja avaa oven korruptiolle”, politiikantutkija Carlos Cordero sanoi AFP:n mukaan.

Morales on myöntänyt saattavansa hävitä äänestyksen, mutta hän esiintyi uhmakkaana ratkaisupäivän alla.

”Sunnuntaina voitamme isosti”, hän sanoi AFP:n mukaan.

”Ihmiset päättävät, ja saamme paljon juhlan aihetta.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat