Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syyrian päiväkirja: Sarjassa suomalainen Erkki Kettunen kertoo arjesta Syyrian sodan keskellä

Ulkomaat
 
Erkki Kettunen

Damaskos

Päivärytmiä täällä Damaskoksessa säätelee sähkö.

Tai sen puute.

Syyriassa sähköä tuotetaan lähinnä polttamalla öljyä, mistä on huutava pula. Vesivoimalaitokset ovat Isisin alueella Eufrat-joen rannoilla, ja toisaalta Turkki on padonnut joen, eikä Syyrian puolelle tule riittävästi vettä.

Niinpä sähköä on tarjolla Damaskoksessa enää kahdeksan tuntia päivässä.

Esimerkiksi tällä viikolla rytmi on seuraava: sähköt päällä aamukymmenestä puolille päivin, sen jälkeen sähköt poikki neljään asti. Sitten pari tuntia sähköä ja taas sähköt poikki.

Sama kierto jatkuu viikon, kunnes lauantaina ilmoitetaan seuraavan viikon aikataulut sähkökatkoksille.

Ihmeellisintä on, että vaikka olemme Lähi-idässä, sähkökatkokset alkavat aina minuutin tarkkuudella.

Itse asiassa saimme elää kotikadullamme pitkään ilman sähkökatkosten tuomia ongelmia. Pitkään oli niin, että vaikka koko muu kaupunki olisi ollut pimeänä, meidän kadullamme katseltiin rauhassa televisiota.

Tämä johtui siitä, että naapurustossa asui hallituksen turvallisuuspalvelun johtaja. Kahdeksan kuukautta sitten hän sai potkut ja joutui muuttamaan pois.

Pian tämän jälkeen sähkökatkokset alkoivat vaivata myös meidän kotikatuamme.

Aamuherätykset määräytyvät sen mukaan, miten sähköt toimivat. Haluan lukea aamukahvilla uutiset iPadistani, ja suomalaisista lehdistä saa paremman kuvan maailman tapahtumista kuin Syyrian televisiosta.

Aamupäivän sähkökatkoksen jälkeen lähdemme vaimoni kanssa kävelylle ja kaupungille ostoksille. Kotiin palattuamme vaimo aloittaa päivän ruoan valmistelut.

Onneksi keittiössä on kaasuhella, eikä sähköttömyydestä olekaan harmia päivällä.

Hankaluudet alkavat, kun aurinko laskee.

Heti kun sähköt illalla katkeavat, dieselgeneraattorit alkavat hurista ympäröivissä taloissa. Ne, joilla ei ole generaattoria, valittavat melusta.

Meillä ei ole generaattoria, joten joudumme istumaan iltaisin usein pimeässä. Talvisin asunnoissa on myös kylmää, sillä asunnot lämpenevät öljyllä, josta on pulaa.

Erityisesti sähkökatkokset haittaavat iltaisin television katselua. Elokuvan katsomista ei viitsi aloittaa, koska joko alku tai loppu voi jäädä näkemättä.

Viikon tärkein ohjelma The Voice of Arabs tulee lauantai-iltana. Jo päivällä soitamme sukulaisille tai tuttaville, onko heillä sähköt silloin, kun ohjelma lähetetään. Sähkökatkot näet porrastetaan eri kaupunginosiin eri aikoina.

Kylään mennään sinne, missä on sähköt. Minua ohjelma ei kiinnosta, mutta voin katsella samaan aikaan netistä Ylen ajankohtaisohjelmia tai Deutschland 83:sta. Kierrän hallituksen palomuurit Freedome-ohjelmalla.

Jos oikein miettii, niin on sähkökatkoksissa myös hyviä puolia.

Paras kommentti tuli vaimoni serkun mieheltä Ahmadilta.

Hän sanoi, että vihdoinkin hallitus opettaa meitä arabeja täsmällisyyteen: jos myöhästyy minuutinkin töistä kotiin tullessa, voi sähkökatkoksen vuoksi joutua kävelemään portaita pitkin yhdeksänteen kerrokseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat