Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eurooppaa uhkaa vaarallinen juhannus

Ulkomaat
 
Annamari Sipilä Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Lontoon-kirjeenvaihtaja.

Kun suomalaiset pakkaavat juhannusviikon torstaina autojaan pitkää mökkiviikonloppua varten, matkataan Britanniassa vaaliuurnille. Britit saavat päättää EU-jäsenyytensä tulevaisuudesta juhannusviikolla eli kesäkuun 23. päivä.

Tulossa voi olla Euroopan kannalta vaarallinen juhannus.

Jos britit päättävät jättää unionin, on se isku koko mantereelle. Epävarmuus ja hajaannus lisääntyvät, jos yksi EU:n suurimmista jäsenmaista lähtee omille teilleen.

EU-jäsenyyden tulevaisuus on kysymys, johon etenkin Britanniassa liittyy paljon tunnetta ja mielikuvia – ja lähes yksinomaan kielteisiä sellaisia. Isolla maalla on varaa suhtautua asiaan tunteen kautta. Britannia pärjäisi maailmassa ilman EU-jäsenyyttäkin. Se ei tarvitse unionia suojakseen.

Britannian pääministeri David Cameron tietää hyvin, että brittiäänestäjille on turha tuputtaa ruusuisia mielikuvia unionista. Yhtä lailla liika pelottelu EU-eron vaaroista voi kääntyä itseään vastaan.

Cameronin täytyy nyt löytää kultainen keskitie ja kampanjoida unionin jäsenyyden puolesta kuulostamatta kuitenkaan liian EU-myönteiseltä.

”En pidä EU:sta, mutta rakastan Britanniaa”, Cameron sanoi lauantaina.

Viestin pitää olla yksinkertainen ja tunteisiin vetoava. Pääministeri ei lähtenyt luettelemaan lauantaina uuden EU-sopimuksen teknisiä yksityiskohtia. Äänestäjät eivät halua kuulla liikaa EU:sta.

Myöhään perjantai-iltana Brysselissä saavutettu EU-sopu tekee toki Britannialle monia myönnytyksiä. Mikään niistä ei ole kuitenkaan niin perustavanlaatuinen ja radikaali, että se kannattelisi Cameronin EU-kampanjan varmaan voittoon.

Kompromissisopimuksen saavuttaminen todistaa kuitenkin, että muu EU haluaa Britannian jäävän unioniin.

Cameron osasi käyttää tätä taitavasti hyväkseen. Muut ottavat ehkä tulevaisuudessa mallia, mutta on epätodennäköistä, että kaikilla erouhkauksilla olisi yhtä suuri vaikutus. Britannialla on jo vanhastaan erikoisasema unionissa. Nyt siitä tuli entistä vahvempi.

Cameronilla on kampanjoinnissaan silti vaikein osuus vasta edessä. Kansanäänestys yksin ratkaisee Britannian EU-tulevaisuuden. Eikä kansanäänestyksissä suinkaan äänestetä aina siitä, mitä äänestyslipussa lukee. Äänestäjä voi haluta lähettää hallitukselle terveisiä aivan muista asioista.

Britit eivät äänestä juhannusviikolla myöskään vain omasta tulevaisuudestaan. Päätös vaikuttaa myös muiden EU-kansalaisten elämään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat