Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU:ssa vai ei – britit päättävät kesäkuussa

Kansanäänestys EU-jäsenyyden jatkosta koittaa kesäkuun 23. päivä. Pääministeri Cameron varoitti eron vaaroista.

Ulkomaat
 
TOBY MELVILLE / Reuters
David Cameron ilmoitti EU-kansanäänestyksen päivämäärästä virka-asuntonsa edessä lauantaina.
David Cameron ilmoitti EU-kansanäänestyksen päivämäärästä virka-asuntonsa edessä lauantaina. Kuva: TOBY MELVILLE / Reuters

Lontoo

Britanniassa käynnistyi lauantaina koko Euroopan tulevaisuuteen vaikuttava neljän kuukauden vaalikampanja, kun pääministeri David Cameron kertoi EU-kansanäänestyksen koittavan kesäkuun 23. päivä.

”Edessä on yksi elinaikamme suurimmista päätöksistä, joita tämä maa kohtaa”, Cameron sanoi lauantaina virka-asuntonsa edessä.

Cameronin konservatiivihallitus päätti lauantaina suositella EU-jäsenyyden jatkamista.

Käytännössä hallituksen yksittäiset ministerit saavat kuitenkin kampanjoida vapaasti puolesta tai vastaan.

EU-eroa ajaa muun muassa oikeusministeri Michael Gove, joka kuuluu muuten pääministerin läheisiin liittolaisiin. EU-skeptisistä kannoistaan tunnettu sisäministeri Theresa May sen sijaan puoltaa EU-jäsenyyttä, kuten myös liike-elämän toimivuudesta ja innovaatioista vastaava ministeri Sajid Javid.

Lauantaisten tietojen mukaan ainakin viisi hallituksen ministeriä haluaa Britannian eroavan EU:sta. Britannia liittyi EU:n edeltäjäyhteisöön vuonna 1973.

Hallituksen ja koko konservatiivipuolueen jakautuminen EU:n suhteen vaikeuttaa Cameronin tavoitetta pitää Britannia unionissa. Pääministeri itse vakuutti lauantaina, että hän aikoo antaa EU-jäsenyyden eduista ja haasteista kaunistelemattoman kuvan.

Cameron varoitti heti kärkeen, että EU:sta lähtöön liittyy uhkakuvia: ”Ero vaarantaisi taloutemme ja uhkaisi kansallista turvallisuutta.”

Hänen mukaansa Britannia pärjäisi kyllä unionin ulkopuolellakin, mutta EU-jäsenyys tekee maasta vahvemman, turvallisemman ja menestyksekkäämmän kuin yksin jääminen.

Cameron varmisti myöhään perjantaina Brysselissä, että muut EU-maat hyväksyvät monia Britannian vaatimuksia unionin uudistamiseksi. Pääministerin mukaan uusi EU-sopimus takaa maan ”erityisaseman” unionissa. Britannia saa Cameronin mukaan kummankin maailman – EU:n ja ulkopuolella olemisen – parhaat puolet.

EU-eron kannattajat ja vastustajat ovat olleet toistaiseksi melko tasavahvoja.

Mielipidemittausten mukaan kannastaan epätietoisia on yhä paljon. Kumpikin leiri yrittää nyt houkutella epätietoiset omalle puolelleen.

On epävarmaa, vakuuttaako pääministerin perjantainen EU-voitto epätietoiset äänestäjät vai ei.

EU-jäsenyyttä ei myydä perusäänestäjille sopimusteknisin faktoin. Mielikuvat ovatkin tärkeitä sekä ei- että kyllä-kampanjassa.

Kovimmille EU-skeptikoille kompromissisopimus ei riitä missään tapauksessa.

He olisivat halunneet Britannialle oikeuden rajoittaa unionista tulevaa maahanmuuttoa ja asettaa brittilait EU-lakien yläpuolelle.

Skotlannista, Walesista ja Pohjois-Irlannista kuului lauantaina kriittisiä ääniä kansanäänestyksen ajankohdan johdosta. Kesäkuinen EU-äänestys jättää nyt varjoonsa toukokuussa järjestettävät alueelliset vaalit.

Jos britit äänestävät EU-eron puolesta, voi se laukaista myös hankkeen Skotlannin eroamiseksi Yhdistyneestä kuningaskunnasta.

Skottien suuri enemmistö haluaa jäädä unioniin. Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon aloittikin jo lauantaina oman kampanjansa EU-jäsenyyden jatkon puolesta.

Kansanäänestyksen on tarkoitus ratkaista kerralla brittien kipeä EU-suhde. Uusintakierrosta ei kuulemma tule.

Cameron lupasi äänestyksen jo 2013, koska halusi hiljentää puolueensa EU-skeptikot ja tukkia rankalla EU-kritiikillä ratsastavat poliittiset kilpailijat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat