Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Bush vetäytyi USA:n presidenttikisasta, Rubio nousee nyt Trumpin haastajaksi

Hillary Clinton voitti vaalikokoukset Nevadassa ja Donald Trump Etelä-Carolinassa

Ulkomaat
 
JONATHAN ERNST / Reuters
Donald Trump juhli kannattajineen voittoa Etelä-Carolinassa.
Donald Trump juhli kannattajineen voittoa Etelä-Carolinassa. Kuva: JONATHAN ERNST / Reuters

Lauantain esivaalit voitti Etelä-Carolinassa republikaani Donald Trump ja Nevadassa demokraatti Hillary Clinton.

Illan uutispommin tarjosi kuitenkin Floridan entinen kuvernööri Jeb Bush, joka päätti surkean vaalituloksen jälkeen luopua kisasta.

Esivaalien ketjussa yhdysvaltalaiset puolueet valitsevat itselleen ehdokkaat maan tuleviin presidentinvaaleihin.

Bush oli vielä vuosi sitten ennakkosuosikki republikaanien presidenttiehdokkaaksi. Raha ei kuitenkaan tuonut hänelle kannatusta, ja varhain sunnuntaina Suomen aikaa Bush päätti uhrautua puolueen puolesta.

”Tänä iltana luovun kampanjastani”, Bush sanoi liikutustaan pidätellen. Hän ei asettunut tukemaan ketään ehdokasta nimeltä, mutta korosti, ettei johtamisessa ole kyse johtajasta itsestään.

Jeb Bush jätti USA:n presidenttikisan
Jeb Bush jätti USA:n presidenttikisan
Floridan entinen kuvernööri Jeb Bush on luopunut presidenttikisasta surkean menestyksen takia. Vielä vuosi sitten Bush oli ennakkosuosikki republikaanien presidenttiehdokkaaksi. Bush ilmoitti päätöksestään varhain sunnuntaina Suomen aikaa. Kuva: Reuters.

Bushin luopuminen merkitsee sitä, että Donald Trumpille voi ensi kertaa nousta maltillisten republikaanien puolelta uskottava haastaja, koska Bushin kannattajat siirtyvät todennäköisesti senaattori Marco Rubion taakse.

Rubio kilpaili lauantaina kakkossijasta Etelä-Carolinassa oikeistolaisen senaattorin Ted Cruzin kanssa. Kun republikaanien äänistä oli laskettu 99 prosenttia, Trump oli saanut 32,5 prosenttia äänistä. Rubio oli saanut 22,5 prosenttia ja Cruz 22,3 prosenttia.

Bush jäi kauas kärkikolmikon taakse 7,8 prosentin kannatuksella. Hänen kannattajiensa äänet olisivat kuitenkin ratkaiseva lisä Rubion pottiin.

Rubio ei peitellyt sitä, että Bushin luopuminen oli hänelle hyvä uutinen. Hän esiintyi varhain sunnuntaina Suomen aikaa jo kuin voittaja ja kiitteli Bushia.

”Me voitamme ehdokkuuden. Reaganin vallankumouksen lapset ovat valmiita johtamaan”, hän sanoi viitaten itseensä.

Ellei Bush olisi luopunut kisasta, puoluejohto olisi painostanut häntä tekemään niin, koska se pelkää Trumpin tai Cruzin ehdokkuuden vahingoittavan puolueen mainetta ja johtavan häviöön marraskuussa.

Nyt republikaanien vaalikamppailu on yhä selvemmin kolmen kisa: Trump vetoaa pettyneisiin ja pienituloisiin, Cruz uskovaisiin ja äärilaidan oikeistoon, ja Rubio vie keskitien republikaanien äänet. Bushin luopuminen johtaa myös siihen, että Rubiolle sataa kampanjarahaa isokenkäisiltä republikaaneilta.

Kuvernööri John Kasich ja neurokirurgi Ben Carson ovat kakkosketjua ja luopuvat todennäköisesti kisasta jossain vaiheessa.

Demokraattien puolella Clinton voitti vaalikokoukset Nevadassa varhain sunnuntaina Suomen aikaa selvemmin kuin oli odotettu.

Kun Nevadan äänistä oli laskettu 90 prosenttia, Clinton oli saanut 52,6 prosenttia äänistä ja kilpakumppani, senaattori Bernie Sanders 47,4 prosenttia.

”Tämä on teidän voittonne. Kiitos – H”, twiittasi Clinton heti ennusteiden julkaisun jälkeen.

Kyse on Clintonille erittäin tärkeästä voitosta, sillä se palauttaa uskon hänen kampanjaansa. Iowassa Clinton voitti Sandersin erittäin niukasti, ja New Hampshiressa hän koki rökäletappion.

Nevadasta piti alkaa Clintonin ”eteläinen palomuuri”, jossa hän oli vahvoilla osavaltion vähemmistöäänestäjien suuren määrän takia. Mustat ja latinot ovat perinteisesti olleet molempien Clintonien vahvimpia tukijoita, ja nyt he näyttivät voimansa.

Uutiskanava CNN:n mukaan erityisesti mustat äänestäjät näyttivät äänestäneen Clintonia.

Ellei jotain yllättävää tapahdu, Nevadasta voi alkaa Clintonin voittoputki. Hän on vahvoilla Etelä-Carolinan esivaaleissa ensi lauantaina ja ”supertiistain” esivaaleissa 1. maaliskuuta, sillä kaikkialla etelässä vähemmistöjen määrä on suurempi kuin Iowassa ja New Hampshiressa.

Jos näin käy, Sandersin alkaa olla lähes mahdoton ottaa Clintonia kiinni valitsijamiesten määrässä. Clinton saattaa sinetöidä puolueensa presidenttiehdokkuuden maaliskuussa kauan ennen kuin republikaanien ehdokas selviää.

RANDALL HILL / Reuters
Floridan entinen kuvernööri Jeb Bush päätti surkean vaalituloksen jälkeen luopua kisasta.
Floridan entinen kuvernööri Jeb Bush päätti surkean vaalituloksen jälkeen luopua kisasta.
DAVID BECKER / Reuters
Hillary Clinton
Hillary Clinton
Jim Young / Reuters
Bernie Sanders
Bernie Sanders
Tällainen mies on presidentiksi haluava Donald Trump
Tällainen mies on presidentiksi haluava Donald Trump
Yhdysvaltojen presidentiksi haluava miljardööri Donald Trump on möläyttelijä, joka on suututtanut monet. Suorapuheisuudestaan huolimatta noin neljäsosa republikaanisen puolueen kannattajista haluaa hänet presidenttiehdokkaakseen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat