Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Bashar al-Assad espanjalaislehden haastattelussa: En halua valtaa, haluan pelastaa Syyrian

Presidentti vakuuttaa olevansa valmis tulitaukoon, mutta ei niin, että terroristit voivat käyttää tilannetta hyväkseen.

Ulkomaat
 
SANA / REUTERS
Syyrian presidentti Bashar al-Assad puhui sanomalehti El Paísille Damaskoksessa lauantaina.
Syyrian presidentti Bashar al-Assad puhui sanomalehti El Paísille Damaskoksessa lauantaina. Kuva: SANA / REUTERS

Syyrian presidentti Bashar al-Assad toivoo, että hänet muistettaisiin kymmenen vuoden päästä maansa pelastajana. Hän puhui Damaskoksessa espanjalaiselle sanomalehdelle El Paísille, joka julkaisi haastattelun espanjaksi ja englanniksi.

”Jos kymmenen vuoden päästä olen presidenttinä pystynyt pelastamaan Syyrian – se ei tarkoita, että olisin yhä presidentti kymmenen vuoden päästä. Puhun vain visiostani kymmenen vuoden päähän. Jos Syyria on turvallinen ja vakaa, ja minä pelastin tämän maan – se on työni, se on velvollisuuteni”, al-Assad sanoi El Paísille.

”En välitä vallasta. Jos syyrialaiset haluavat minun olevan vallassa, olen. Jos he eivät halua minua, sille en voi mitään. Tarkoitan, että jos en voi auttaa maatani, minun pitää poistua.”

Al-Assadin jatkaminen Syyrian johdossa on ollut suurin kansainvälistä yhteisöä jakava kiistanaihe pian viisi vuotta jatkuneessa sodassa. Länsimaat, Turkki ja Persianlahden sunnijohtoiset maat haluaisivat al-Assadin väistyvän, mutta Venäjä ja Iran tukevat häntä. Venäjän ilmaiskujen avulla al-Assadin joukot ovat saavuttaneet viime aikoina merkittäviä voittoja kapinallisista.

Al-Assad vakuuttaa olevansa valmis tulitaukoon.

”Ilmoitimme olevamme valmiita [keskeyttämään taistelut], mutta kyse ei ole ilmoittamisesta –  –  Kyse on siitä, mitä kentällä tehdään. Tulitauossa – – on ensisijaisesti kyse ampumisen lopettamisesta, mutta kyse on myös muista ja tärkeämmistä tekijöistä. Terroristeja pitää estää käyttämästä tulitaukoa asemiensa parantamiseen. Muita maita, etenkin Turkkia, pitää estää lähettämästä lisää joukkoja, lisää terroristeja, lisää aseita tai mitään logistista tukea terroristeille.”

Al-Assadin mukaan hän ei voi tunnustaa kapinallistaistelijoita hyväksyttäviksi neuvotteluosapuoliksi.

”Laillisesti ja perustuslaillisesti kuka tahansa, joka uhkaa ihmisiä ja hallitusta konekivääreillä, on terroristi. –  –  Heidät voisi tunnustaa, jos he laskisivat aseensa ja ottaisivat osaa poliittiseen prosessiin.”

Al-Assad lupasi armahtaa kaikki kapinallistaistelijat, jotka laskevat aseensa.

Al-Assad kiisti syytökset, joiden mukaan sen liittolainen Venäjä on pommittanut sairaaloita ja muita siviilikohteita.

”Ei, ei. Meillä ei ole mitään todisteita, että venäläiset olisivat hyökänneet yhteenkään siviilikohteeseen. He ovat kohteidensa suhteen hyvin tarkkoja ja hyökkäävät joka päivät terroristien tukikohtiin tai muihin terroristikohteisiin.”

El Paísin haastattelija muistutti al-Assadia syyrialaisista pakolaisista, jotka ovat kertoneet paenneensa hallitusta, mutta tämä vastasi ihmisten pakenevan pääasiassa taisteluja ja että Syyrian sisällä ihmiset ovat paenneet terroristien hallitsemilta alueilta hallituksen alueille.

Helmikuun alussa YK:n ihmisoikeusneuvosto julkaisi raportin, joka kertoo Syyrian hallituksen syyllistymisestä vankien kiduttamiseen ja tappamiseen. Al-Assad sanoi, että raportti on qatarilaisten väärentämää propagandaa, joka perustuu varmentamattomiin valokuviin ja lähteisiin.

”Juuri se on vikana lännessä ja propagandassa: he käyttävät varmentamatonta tietoa syyttääkseen Syyriaa ja toimiakseen sitä vastaan.”

Turkki on yrittänyt saada tukea maaoperaatiolle Syyriaan. Sen liittolaisista Saudi-Arabia on puolustanut maaoperaation aloittamista äärijärjestö Isisiä vastaan. Al-Assad vannoo iskevänsä kutsumattomia sotajoukkoja vastaan.

”Kohtelisimme heitä niin kuin kohtelisimme terroristeja. Puolustaisimme maatamme. Se olisi aggressio. Heillä ei ole mitään oikeutta poliittiseen tai sotilaalliseen väliintuloon Syyriassa. Se rikkoisi kansainvälistä oikeutta, ja Syyrian kansalaisina ainoa mahdollisuutemme olisi taistella ja puolustautua”, al-Assad sanoi El Paísille.

Al-Assadilla on mielessään selvät askeleet sodan jälkeiselle ajalle. Ensin Syyriaan pitäisi luoda kansallisen yhtenäisyyden hallitus, johon otettaisiin mukaan kaikki halukkaat puolueet. Sitten hallitus valmistelisi uuden perustuslain, josta kansa äänestäisi. Sitä seuraisivat parlamenttivaalit.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat