Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi käänne Syyrian sodassa: Isisin ja Syyrian hallituksen vastakkain­asettelu kärjistymässä

Syyrian armeija moukaroi Isisin asemia Aleppon itäpuolella. Samaan aikaan Isis ilmoitti tehneensä useita pommi-iskuja shiiakohteisiin Homsissa ja Damaskoksessa.

Ulkomaat
 
Kymmeniä kuoli kahdessa autopommi-iskussa Syyrian Homsissa
Kymmeniä kuoli kahdessa autopommi-iskussa Syyrian Homsissa
Ainakin 57 ihmistä on kuollut kahdessa autopommi-iskussa Homsin kaupungissa Syyriassa sunnuntaina. Uutistoimisto Reutersin videolta näkyy pommien aiheuttamien tuhojen jäljet.

Syyrian sodassa nähtiin sunnuntaina taas uusi kärjistyminen, kun Syyrian hallituksen ja jihadistijärjestö Isisin yhteenotot kiihtyivät.

Jo lauantaiaamuna Syyrian armeija käynnisti suurhyökkäyksen Isisin asemia vastaan Aleppon itäpuolella valtaamalla ja piirittämällä useita Isisin hallinnassa olevia kyliä.

Aiemmin Syyrian hallitus on keskittynyt iskemään enimmäkseen Syyrian opposition asejoukkoja, ei niinkään Isisiä vastaan.

Jihadistijärjestö kosti sunnuntaina tekemällä useita autopommi-iskuja Homsissa ja Damaskoksessa. Itsemurhaiskuissa kuoli yli 140 ihmistä. Kyse oli vakavimmista pommi-iskuista hallituksen hallinnassa olevilla alueilla pitkään aikaan.

Ainakin viisikymmentä Isisin asemiestä on kuollut lauantaista alkaen Syyrian armeijan hyökkäyksissä lähellä Aleppoa, kertoo sotaa tarkkaileva Syrian Observatory for Human Rightsin (SOHR) -järjestö.

Järjestön mukaan Syyrian hallituksen joukot ovat vallanneet lauantaista alkaen yli kymmenen Isisin hallinnassa olevaa kylää Alepposta Kweyrisin sotilastukikohtaan vievän valtatien varrelta.

”Armeija on saartanut IS:n [Isisin] kuudessatoista kylässä tien eteläpuolella. Hallitus aikoo vallata nämä kylät lujittaakseen asemansa maakunnan itä- ja kaakkoisosissa”, järjestön johtaja Rami Abdel Rahman sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Isisillä on hallinnassaan laajoja alueita Aleppon itä- ja koillispuolella.

Syyrian armeijan ja sen liittolaisten isku Isisiä vastaan on jatkoa suuroperaatiolle, joka alkoi pari viikkoa sitten Syyrian opposition aseellisia ryhmiä vastaan Aleppon seudulla. Opposition joukot ovat joutuneet vetäytymään useista kylistä, ja kymmeniätuhansia ihmisiä on lähtenyt pakoon.

Sunnuntaina Isis vastasi tekemällä ensin kaksi itsemurhaiskua Homsin kaupungissa al-Zahraan alueella, jossa asuu enimmäkseen alaviittejä. Alaviitit ovat shiiamuslimeja, joihin Syyrian presidentti Bashar al-Assad kuuluu.

Ainakin 59 ihmistä kuoli ja jopa sata loukkaantui Homsin kahdessa autopommi-iskussa, kertoo SOHR. Ainakin 28 kuolleista on siviilejä.

Myöhemmin sunnuntaina Damaskoksen eteläosissa lähellä shiialaisten pyhiinvaelluskohdetta Sayyida Zeinabia räjähti neljä pommia. SOHR:n mukaan iskuissa kuoli ainakin 68 ihmistä. Monet haavoittuneista ovat kriittisessä tilassa.

Sayyida Zeinabissa sijaitsee profeetta Muhammedin lapsentyttären hauta, joka on shiiamuslimien tärkeä pyhiinvaelluskohde. Äärisunnalainen jihadistijärjestö Isis suhtautuu vihamielisesti shiiamuslimeihin.

Syyriassa ja Irakissa laajoja alueita hallinnassaan pitävä Isis sanoi tehneensä iskun, uutistoimisto AFP kertoo. Isis sanoi kahden jäsenensä ajaneen pommeilla lastatuilla autoilla väkijoukkoon.

Isis on käyttänyt aiemmin samanlaista taktiikka Irakissa. Kun Isis on kokenut tappioita taisteluissa Irakin armeijaa vastaan, se on pyrkinyt kiinnittämään huomion muualle tekemällä pommi-iskuja esimerkiksi Bagdadissa shiialaisia kohteita vastaan.

Homsin ja Damaskoksen pommi-iskut saattavatkin kertoa siitä, että Syyrian hallituksen ja Isisin vastakkainasettelu on kärjistymässä. Isis pyrkii näyttämään, että sillä on nukkuvia soluja myös Syyrian hallituksen hallitsemilla alueilla.

Homsin kaupunki on lähes täysin Syyrian hallituksen vallassa, ja Isis on tehnyt siellä ennenkin pommi-iskuja.

Etenkin Zahran kaupunginosa on joutunut useiden hyökkäysten kohteeksi. Tammikuussa ainakin 22 ihmistä kuoli Isiksen tekemässä itsemurhaiskussa.

Samaan aikaan Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry kertoi sunnuntaina päässeensä Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin kanssa sopimukseen ehdoista, joiden avulla Syyrian levottomuudet lopetetaan. Hän kuitenkin totesi, että sopimuksessa on vielä selvittämättömiä ongelmia.

Syyrian presidentti Bashar al-Assad kertoi lauantaina olevansa valmis tulitaukoon. Hän kuitenkin edellytti, että ”terroristit” eivät käyttäisi tulitaukoa hyödykseen ja että kapinallisia tukevat maat vetäytyisivät taistelusta.

Syyrian oppositio kertoi aiemmin suostuneensa ”mahdollisuuteen” tilapäisestä aselevosta, mikäli Damaskoksen liittolaiset Venäjä mukaan lukien suostuisivat tulitaukoon, piiritykset lopetettaisiin ja avustuslähetysten toimitukset koko maahan sallittaisiin.

”Olemme päässeet väliaikaiseen sopimukseen ehdoista, joilla väkivaltaisuuksien lopettaminen voitaisiin aloittaa lähipäivien aikana”, Kerry kertoi Jordanian ulkoministeri Nasser Judehin kanssa pitämässään lehdistötilaisuudessa Ammanissa.

Kerry kertoi keskustelleensa Lavrovin kanssa useita kertoja. Hän sanoi odottavansa, että Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ja Venäjän presidentti Vladimir Putin keskustelisivat keskenään lähipäivinä, jotta alustavaa sopimusta saataisiin täydennettyä.

REUTERS
Sotilaat tutkivat tapahtumapaikkaa autopommi-iskujen jäljiltä Syyrian Homsin keskustassa sunnuntaina.
Sotilaat tutkivat tapahtumapaikkaa autopommi-iskujen jäljiltä Syyrian Homsin keskustassa sunnuntaina.
Reuters
Sotilaat ja siviilit tutkivat tapahtumapaikkaa autopommi-iskujen jäljiltä Syyrian Homsin keskustassa sunnuntaina.
Sotilaat ja siviilit tutkivat tapahtumapaikkaa autopommi-iskujen jäljiltä Syyrian Homsin keskustassa sunnuntaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat