Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viimeinen Treblinkan keskitysleiriltä paennut vanki kuoli 93-vuotiaana

Puolanjuutalainen Samuel Willenberg osallistui vuonna 1943 kapinaan, jonka seurauksena 70 vankia selviytyi vapauteen

Ulkomaat
 
Zachary Fagenson / Reuters
Samuel Willenberg signeerasi Treblinkan keskitysleiriä kuvaavan veistoksensa luonnoksia Floridassa lokakuussa 2014. Hän alkoi työstämään Treblinka-aiheista veistossarjaansa vasta eläkeiässä.
Samuel Willenberg signeerasi Treblinkan keskitysleiriä kuvaavan veistoksensa luonnoksia Floridassa lokakuussa 2014. Hän alkoi työstämään Treblinka-aiheista veistossarjaansa vasta eläkeiässä. Kuva: Zachary Fagenson / Reuters

Viimeinen toisen maailmansodan aikaiselta Puolan Treblinkan keskitysleiriltä selvinnyt on kuollut 93-vuotiaana, Yad Vashem -instituutti kertoi sunnuntaina uutistoimisto AFP:n mukaan.

Puolalaissyntyinen, tuolloin 19-vuotias Samuel Willenberg asui Opatowin kaupungissa, kun sen juutalaisasukkaat lähetettiin Treblinkaan.

Heinäkuusta 1942 elokuuhun 1943 toiminnassa olleella keskitysleirillä murhattiin noin 870 000 juutalaista.

The Jerusalem Post -lehden mukaan Willenberg onnistui välttämään kuoleman kertomalla hänet vanginneille natseille, että hän on maalari ja rakentaja, joka on määrätty leirille huoltotöihin.

2. elokuuta vuonna 1943 Willenberg tunkeutui yhdessä 200:n vangin kanssa SS-vartijoiden asevarastoon. Vangit tulittivat natseja ja sytyttivät leirirakennuksia tuleen.

”Vankijoukot yrittivät paeta leiristä: heitä ammuttiin kaikista vartiotorneista ja useimpiin osui, jolloin he kaatuivat aidalle tai sen alueelle. Ne, jotka onnistuivat pakenemaan leiristä, otettiin kiinni ja ammuttiin”, Yad Vashem -instituutin verkkosivuilla kerrotaan.

Noin 750:stä pakoa yrittäneestä vangista 70 selviytyi vapauteen.

Pakomatkan aikana Willenbergiä ammuttiin jalkaan. Hän kuitenkin onnistui karkaamaan Treblinkan leiriltä ja liittyi Puolan vastarintaliikkeeseen.

Vuonna 1944 Willenberg taisteli Varsovan kansannousussa puolalaisten joukoissa natseja vastaan ja selviytyi jälleen hengissä. Hän palveli sodan jälkeen Puolan armeijassa ja muutti Israeliin vuonna 1950.

Willenbergistä tuli tunnettu kuvanveistäjä. Hän loi Treblinkasta 15 kohtauksen teoksen, joka on ollut esillä niin Israelissa, Puolassa kuin Saksassa.

”Kun näet veistokseni, näet Treblinkan”, hän kertoi tutkijoille vuonna 2011 haastattelussa.

Kirjassaan Treblinkan kapina (Revolt in Treblinka) hän totesi: ”Emme kantaneet ajatustakaan itsestämme tai elämistämme. Ainoa toiveemme oli tuhota kuolemantehdas, josta oli tullut kotimme.”

Perjantaina kuollut Willenberg haudataan Israelin keskustassa maanantaina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat