Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Itsenäisyysjuhlista tuli siivouspäivä – Tansanian uusi presidentti taistelee ylellisyyskuluja ja korruptiota vastaan

John Pombe Magufuli aloitti virassaan marraskuussa, mutta on jo herättänyt ihailua ympäri Afrikkaa

Ulkomaat
 
Reuters
John Pombe Magufuli tervehti kannattajiaan Dar es Salaamissa lokakuun lopussa tultuaan valituksi Tansanian presidentiksi.
John Pombe Magufuli tervehti kannattajiaan Dar es Salaamissa lokakuun lopussa tultuaan valituksi Tansanian presidentiksi. Kuva: Reuters
Kuka?

John Pombe Magufuli

 Syntynyt 29. lokakuuta 1959 Chaton alueella Britannian siirtomaassa Tanganjikassa (nykyisessä Tansaniassa).

 Tansanian presidentti marraskuusta 2015.

 Toiminut aiemmin työministerinä, maankäyttöministerinä sekä karja- ja kalastusministerinä.

 Ennen poliittista uraansa työskenteli kemian ja matematiikan opettajana sekä kemistinä teollisuudessa.

 Uskonnoltaan roomalaiskatolilainen.

 Harrastaa kuorolaulua ja rummunsoittoa.

Itsenäisyyspäivän juhlat olisivat tulleet kalliiksi, joten presidentti julisti sen sijaan siivouspäivän kulkutautien taltuttamiseksi.

Sairaalaan tekemällään yllätysvierailulla presidentti löysi käytävällä makaavia potilaita, joten hän antoi sairaalan johtajalle potkut.

Sairaalasänkyjä ostettiin lisää vähentämällä parlamentin kaudenavausillallisen kustannuksia 90 prosentilla.

Tansanian presidentti John Pombe Magufuli, 56, aloitti virassaan marraskuussa. Vain muutamassa kuukaudessa hänen toimensa ovat keränneet ihailua ympäri Afrikkaa, jossa on totuttu korruptoituneisiin ja omaa etuaan ajaviin vallanpitäjiin.

”On häpeällistä, että käytämme valtavia määriä rahaa juhliaksemme 54-vuotista itsenäisyyttämme, kun ihmisiä kuolee koleraan”, Magufuli sanoi tansanialaisen sanomalehden The Citizenin mukaan.

Vaalikampanjansa aikana Magufuli teki lavalla etunojapunnerruksia osoittaakseen olevansa hyvässä kunnossa lähes kuusikymppiseksi. Hän vetosi ihmisiin vaatimattomalla taustallaan maanviljelijäperheen poikana.

”Kodissamme oli ruohokatto. Monien poikien tavoin autoin perhettäni paimentamalla karjaa sekä myymällä maitoa ja kalaa”, hän sanoi Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan.

”Tiedän, millaista on olla köyhä. Aion ponnistella parantaakseni ihmisten toimeentuloa.”

Vaalikampanjan iskulause oli ”Työtä, ei muuta”, ja sitä Magufuli tuntuu todella pitävän ohjenuoranaan.

Presidentti on vienyt kansanedustajilta kokouspalkkiot, koska heille maksetaan kuukausipalkkaa. Hallituksen kokoukset pidetään jatkossa hallintorakennuksissa tutuksi tulleiden loistohotellien sijaan.

Magufuli on kieltänyt valtionhallinnon edustajia tekemästä ulkomaanmatkoja ja lentämästä ykkös- tai bisnesluokassa – lukuun ottamatta itseään, varapresidenttiä ja pääministeriä.

”Sen sijaan viranomaisten tulee tästä lähin mennä kyliin ihmisten luo ymmärtämään ja ratkomaan moninaisia ongelmia, joita kansallamme on”, Magufuli sanoi tansanialaisen sanomalehden Daily Newsin mukaan.

Magufuli varoitti vakavasti, ettei tule sietämään korruptiota tai tarpeetonta byrokratiaa. Hän nimitti hallitukseensa vain 19 ministeriä aiemman 30:n sijaan ja pakotti heidät allekirjoittamaan lupauksen kunniallisesta toiminnasta virassa.

Magufulin edustama Vallankumouspuolue (Chama Cha Mapinduzi) on hallinnut Tansaniaa maan itsenäistymisestä lähtien eli yli 40 vuotta. Magufuli ei kuitenkaan kuulunut puolueensa sisäpiiriin ja nousi presidenttiehdokkaaksi yllättäen. Entinen opettaja ja kemisti hankki kannuksensa työministeriössä, jonka johdossa hänet tunnettiin tehokkuudestaan ja ahkerasta teiden rakennuttamisesta. Se toi lempinimen ”Puskutraktori”.

Laajalle levinneen korruption perimmäiset syyt ovat syvällä Tansanian hallintorakenteissa. Esimerkiksi virkamiesten huonot palkat madaltavat kynnystä ottaa vastaan lahjuksia.

Magufulin työ on vasta alussa, mutta hän on saanut jopa opposition edustajat nyökkäilemään hyväksyvästi.

”Olemme rakentaneet voimakkaan opposition korruptionvastaisuuden pohjalta. Nyt meillä on presidentti, joka on päättänyt liittyä joukkoomme tälle ristiretkelle. Miksi vastustaisimme häntä?” kysyi pienpuolue Muutoksen ja läpinäkyvyyden liiton johtaja Zitto Kabwe sanomalehti The Guardianin mukaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat