Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kölnin uusivuosi ei unohdu – Joukkoahdistelut nostivat turvapaikkapolitiikan ja naisten kohtelun kuumiksi puheenaiheiksi Saksassa

Ahdisteluskandaalista tuli käänne, jonka jälkeen Saksan turvapaikka­­politiikka otettiin suurennuslasin alle.

Ulkomaat
 
Tiina Rajamäki Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n Berliinin-kirjeenvaihtaja.
Zacharie Scheurer
”Tytöt, onko kukaan vielä pyytänyt anteeksi uudenvuodenaattoa?” kysyi miehen pitelemä kyltti Kölnissä tammikuussa.
”Tytöt, onko kukaan vielä pyytänyt anteeksi uudenvuodenaattoa?” kysyi miehen pitelemä kyltti Kölnissä tammikuussa. Kuva: Zacharie Scheurer

Saksan Kölnin rautatieaseman kaoottisesta uudenvuoden yöstä on kulunut puolitoista kuukautta.

Ulkomaalaistaustaiset miesryhmät ahdistelivat parin tunnin aikana satoja naisia suurkaupungin ydinkeskustassa.

Ahdisteluskandaalista on tullut sytyke kiivaaseen keskusteluun, joka koskee maahanmuuttajien sopeutumista Saksaan.

Siitä on myös tullut symboli käänteelle, jossa viime vuonna Saksan rajat avannutta turvapaikkapolitiikkaa kritisoidaan koko ajan enemmän.

Kysymys, mistä Kölnin uudenvuoden tapahtumat todella kertovat, on yhä vastaamatta. Saksassa on toistaiseksi keskitytty selvittämään, millaisista taustoista tekijät tulevat.

Piiloon on jäänyt myös se, miten ahdistelu on vaikuttanut kohteeksi joutuneiden naisten elämään. On myös tärkeää muistaa se, oliko naisia kohtaan hyökkääminen organisoitua – vaikka osittainkin.

Ovatko tekijät niitä, jotka saapuivat vain pari kuukautta sitten? Vai ovatko he jo pidempään Saksassa olleita ulkomaalaisia, jotka ovat enemmän tai vähemmän rikollisten pohjoisafrikkalaisten jengien jäseniä?

Tekijöiden kansallisuudet ja Saksaan saapumisen ajankohta ovat avaimia tapahtumien ymmärtämiseksi, mutta eivät vielä selitä, miksi kaikki tapahtui.

Runsas viikko sitten sanomalehti Die Weltin uutisesta levisi käsitys eurooppalaisiin viestimiin, että epäillyistä vain kolme olisi ollut viime aikoina Saksaan tulleita turvapaikanhakijoita.

Sittemmin Kölnin syyttäjä Ulrich Bremer korjasi, että häntä oli siteerattu väärin – viime aikoina tulleita turvapaikanhakijoita oli paljon enemmän.

Miltä faktat tekijöistä tällä hetkellä näyttävät? Syyttäjä Bremer kertoi sähköpostihaastattelussa viime viikon lopussa Helsingin Sanomille, että epäiltyjä on 78.

Joukossa on 30 marokkolaista, 27 algerialaista, kolme tunisialaista, yksi libyalainen, yksi iranilainen, neljä irakilaista, kolme syyrialaista, yksi montenegrolainen ja kolme saksalaista. Heistä neljäätoista epäillään seksuaalirikoksista ja loppuja varkauksista ja pahoinpitelyistä.

Rikosilmoituksia Kölnin uudenvuodenyöstä on tehty yhteensä yli tuhat, joista noin puolet koskee seksuaalista ahdistelua.

Bremerin mukaan pääosa epäillyistä on tullut Saksaan viime vuoden aikana. Kaikki eivät ole turvapaikanhakijoita, vaan joukossa on myös niitä, jotka ovat jääneet Saksaan ilman minkäänlaista rekisteröitymistä.

Suuri osa epäillyistä on pohjoisafrikkalaisia miehiä. He eivät ole sodan jaloista tulleita hädänalaisia turvapaikanhakijoita vaan nuoria miehiä, jotka ovat päätyneet rikollisten jengeihin.

Joka kymmenes epäillyistä on syyrialainen tai irakilainen. Siitä voi päätellä, että myös sotaa pakenevien joukossa on miehiä, joita eivät kiinnosta naisten kunnioittaminen tai Saksan lait.

Kölnin tapahtumien purkaminen sinällään on tärkeää, että tekijät saavat rangaistuksensa.

Se on myös viesti, että naisten ahdistelu otetaan vakavasti. Kölnin uusivuosi heijastuu siihen, että naisten ahdistelu – kenen tahansa tekemänä – on nyt ohittamaton puheenaihe.

Saksalaisnaiset kertovat Kölnin joukkohäirinnästä
Saksalaisnaiset kertovat Kölnin joukkohäirinnästä
Ainakin 90 naista on ilmoittanut poliisille tulleensa ryöstetyksi tai seksuaalisesti häirityksi Kölnin keskustassa uudenvuoden juhlahumussa. Kuva: Reuters
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat