Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kastiprotestit ajoivat Intian pääkaupungin Delhin vesikriisiin

Ainakin 12 ihmistä on kuollut ja 150 loukkaantunut Pohjois-Intiassa kastijärjestelmään liittyvissä protesteissa

Ulkomaat
 
HS–AFP
ANINDITO MUKHERJEE
Nainen täytti vesikanistereita kunnallisesta vesijohdosta Delhissä sunnuntaina.
Nainen täytti vesikanistereita kunnallisesta vesijohdosta Delhissä sunnuntaina. Kuva: ANINDITO MUKHERJEE

Ainakin 12 ihmistä on kuollut ja 150 loukkaantunut Pohjois-Intiassa kastijärjestelmään liittyvissä protesteissa, jotka ovat myös katkaisseet ison osan pääkaupunki Delhin vedenjakelusta.

Intian hallitus lähetti lauantaina tuhansia sotilaita lauantaina Haryanan osavaltioon, jossa viikon verran jatkuneet protestit muuttuivat väkivaltaisiksi. Mielenosoittajat sytyttivät tuleen taloja, juna-asemia ja tukkivat moottoriteitä. Osa heistä kantoi aseenaan miekkoja ja sirppejä. Monet kaupat ja tehtaat sulkivat ovensa.

Jat-kastiin kuuluvat protestoijat vaativat itselleen kiintiöitä haluttuihin julkisiin työpaikkoihin ja yliopistoihin. Mielenosoitukset kuvastavat Intian kasvavan väestön kovaa kilpailua työpaikoista ja koulutuksesta.

Protestoijat hajottivat myös Haryanan osavaltiosta pääkaupunkiin johtavan vedenjakelun. Delhi saa noin 60 prosenttia vedestään naapuriosavaltiostaan. Pääkaupungissa otettiin käyttöön veden säännöstely, ja koulujen ilmoitettiin pysyvän maanantaina suljettuina.

Intia on varannut tietyn osan julkisen sektorin työpaikoista ja yliopistopaikoista heikossa asemassa olevien kastien jäsenille. Käytäntö aiheuttaa tyytymättömyyttä muissa ryhmissä, jotka sanovat kiintiöiden sulkevan heidät ulos.

Jatit ovat Haryanan osavaltion suurin ryhmittymä. He ovat perinteisesti olleet maanviljelijöitä. Nyt he suuttuivat hindunationalistisen Intian kansanpuolueen paikallisen johtajan kommenteista, joissa tämä ilmoitti vastustavansa erityisvarauksia jateille.

Jat-yhteisöjen johtajat, liittovaltion sisäministeri ja Harayanan osavaltion johto neuvottelivat viikonloppuna Delhissä tilanteesta. Intian kansanpuolue ilmoitti sunnuntaina esittävänsä Harayanan osavaltiossa lakia, jossa jateille annetaan perustuslaissa määritelty epäedullisessa asemassa olevien kastien status. Se takaa heille pääsyn kiintiöpaikkoihin.

Viime vuonna patidar ja patel -kastien jäsenet protestoivat Intiassa Gujaratin osavaltiossa vaatien kiintiöjärjestelmässä samaa kohtelua kuin alemmat kastit.

Reuters
Ihmiset seisoivat mielenosoittajien polttamien moottoripyörien ja pakettiauton edessä sunnuntaina Rohtakissa, Haryanan osavaltiossa.
Ihmiset seisoivat mielenosoittajien polttamien moottoripyörien ja pakettiauton edessä sunnuntaina Rohtakissa, Haryanan osavaltiossa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat