Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Bolivian Moralesin neljäs presidenttikausi jäämässä haaveeksi, ei hyväksy vielä tappiotaan

Merkittävänä syynä Moralesin todennäköiseen tappioon pidetään viimeaikaisia suhdepaljastuksia.

Ulkomaat
 
DANILO BALDERRAMA / REUTERS
Bolivian presidentti Evo Morales esitteli äänestyslippua Villa 14 de Septiembren kylässä Cochabamban alueella sunnuntaina.
Bolivian presidentti Evo Morales esitteli äänestyslippua Villa 14 de Septiembren kylässä Cochabamban alueella sunnuntaina. Kuva: DANILO BALDERRAMA / REUTERS

Bolivian presidentti Evo Morales ei ole saamassa oikeutta pyrkiä neljännelle presidenttikaudelle.

54,7 prosenttiä äänestäjistä oli asian mahdollistavaa lakimuutosta vastaan, kun sunnuntain kansanäänestyksen äänistä oli laskettu maanantainan 76,1 prosenttia, kertoo sanomalehti El País.

Morales ei kuitenkaan suostunut myöntämään tappiotaan. Presidentti uskoi, että laskemattomat maaseudun äänet kääntävät pelin vielä hänen edukseen.

”Pyydän kummankin lopputuloksen kannattajia odottamaan rauhallisesti ja vastuullisesti lopullisia tuloksia vaalilautakunnalta”, Morales sanoi maanantaina uutistoimisto Reutersin mukaan.

Uuden ehdokkuuden mahdollistaminen olisi voinut pidentää Moralesin vuonna 2006 alkaneen valtakauden vuoteen 2025. Nyt hän on joutumassa väistymään vuonna 2020.

Vasemmistolainen Morales, 56, on voittanut kolmet edelliset vaalit. Bolivian perustuslaki antaa istuvan presidentin asettua uudestaan ehdolle vain kerran, mutta laki luotiin vasta Moralesin valtakaudella ja korkeimman oikeuden tulkinnan mukaan ensimmäinen uudelleenvalinta oli vasta 2014.

Merkittävänä syynä Moralesin todennäköiseen häviöön pidetään viimeaikaisia paljastuksia. Hänen aiemmin salassa pysynyt entinen tyttöystävänsä on johtoasemassa kiinalaisessa rakennusyhtiössä, joka on solminut satojen miljoonien eurojen sopimuksia valtion kanssa.

Bolivia on Etelä-Amerikan köyhimpiä maita, mutta Moralesin aikana valtion talous on kasvanut pääasiassa maakaasun ja mineraalien viennin vetämänä.

Arvostelijoiden mukaan Moralesista on tullut yhä itsevaltaisempi johtaja, joka on muun muassa alkanut vainota vastustajiaan.

Entinen kokapensaiden kasvattaja Morales on järjestyksessä 80:s Bolivian presidentti, mutta vasta ensimmäinen, joka kuuluu alkuperäiskansoihin.

DAVID MERCADO / REUTERS
Alkuperäiskansoihin kuuluvat iäkkäät naiset keskustelivat äänestyspaikan edustalla El Altossa pääkaupunki La Pazin laitamilla sunnuntaina.
Alkuperäiskansoihin kuuluvat iäkkäät naiset keskustelivat äänestyspaikan edustalla El Altossa pääkaupunki La Pazin laitamilla sunnuntaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat