Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusia tietoja Palmen murhasta: ”Pettersson kartoitti Palmen tapoja”

Olof Palmen valtiosihteeri Ulf Dahlsten kertoo Dagens Nyheterin mielipidekirjoituksessa uusia tietoja murhasta. Ruotsia ravisuttaneesta tapahtumasta on sunnuntaina tullut kuluneeksi 30 vuotta.

Ulkomaat
 
Ari Luostarinen / Leif R. Jansson
Ruotsin entisen pääministerin Olof Palmen valtiosihteeri uskoo, että Christer Pettersson (vasemmalla) oli vastuussa Palmen murhasta vuonna 1986.
Ruotsin entisen pääministerin Olof Palmen valtiosihteeri uskoo, että Christer Pettersson (vasemmalla) oli vastuussa Palmen murhasta vuonna 1986. Kuva: Ari Luostarinen / Leif R. Jansson

Tukholma. Christer Pettersson, sollentunalainen narkomaani oli vastuussa pääministeri Olof Palmen murhasta. Näin uskoo Palmen läheinen työtoveri ja valtiosihteeri Ulf Dahlsten.

Hän kertoo Dagens Nyheterin mielipidekirjoituksessa uusia tietoja murhasta juuri murhan vuosipäivän alla. Nämä tiedot ovat vakuuttaneet hänet Petterssonin syyllisyydestä. Palme murhattiin 28. helmikuuta 1986, mistä on sunnuntaina tullut kuluneeksi 30 vuotta.

Dahlsten kertoo kirjoituksessaan muun muassa Tukholman vanhassakaupungissa sijaitsevan Kanslihusetin työntekijältä saamastaan puhelusta. Rakennusta käytettiin aiemmin hallituksen toimintoihin. Työntekijä oli kertonut Dahlstenille, että Pettersson oli tullut paikalle pari vuotta ennen murhaa ja kysellyt Palmen tavoista ja siitä, kuinka usein hän kävi Kanslihusetissa.

Keskustelu Petterssonin kanssa oli johtanut Palmen mollaamiseen. Siksi työntekijä ei ollut tohtinut kertoa tapahtumasta aiemmin. Hän ei halunnut tulla julkisuuteen henkilönä, joka pilkkasi pääministeriä tämän murhaajan kanssa.

Dahlsten kertoo myös, että hänen uskottavina pitämänsä tiedonantajan mukaan Christer Pettersson toimi ”pommimiehenä” tunnetun ja elinkautiseen aikanaan tuomitun rikollisen Lars Tingströmin lukuun palkkamurhaajana. Tämä oli Palme-vihamielinen ja toteutti ajatuksiaan Petterssonin kautta ja antoi tälle tehtäväksi tappaa Palmen.

Tämän Dahlstenille kertoi puhelimitse hänen tuttavansa läheinen. Dahlsten kuitenkin kirjoittaa, ettei voi olla varma siitä, että kertoja oli juuri se, kuka hän sanoi olevansa tai että tämä toimi omasta aloitteestansa. Soittaja on nyt jo kuollut.

Kertomuksen mukaan Pettersson olisi jo murhan aikaan saanut potkut tehtävästään Tingströmiltä, sillä hänen päihteiden väärinkäyttönsä oli pahentunut. Nähdessään Palmet murhailtana elokuvateatteri Grandilla hän olisi kuitenkin keksinyt tappaa pääministerin, koska hän tarvitsi rahaa päihteisiin.

Dahlsten kirjoittaa, että on aika uskoa, että teko oli kotimaista perää, ja sillä oli juuret Palme-vihassa, joka 1980-luvulla oli laajaa.

”On tullut aika, että me Ruotsissa alamme uskoa, että teko oli kotimainen. Kyseessä ei ollut vieras valta. Kyseessä ei ollut turvallisuuspalvelu, ei Etelä-Afrikka, ei Irak, ei Iran eikä Israel. Eivät kurdit eivätkä kroaatit. Ei kukaan, jolle mukavasti voisimme vierittää syyn”, hän kirjoittaa.

Pettersson tuomittiin Palmen murhasta kertaalleen käräjäoikeudessa vuonna 1989, mutta hänet vapautettiin hovioikeudessa todisteiden heikkouden vuoksi.

Hän tunnusti murhan tuttavansa välityksellä Expressenin lehtiartikkelissa. Hän veti tunnustuksensa tämän jälkeen takaisin ja sanoi tehneensä sen rahasta.

Pettersson kuoli vuonna 2004.

Hänen yhteyksistään Tingströmiin on kirjoitettu aiemminkin Ruotsissa. Ulf Dahstenin kertoma asiasta on uutta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat