Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkijat: Zikavirus voi lisätä mielenterveyden ongelmia epidemia-alueella

Virus muistuttaa läheisesti taudinaiheuttajia, jotka on yhdistetty autismiin, skitsofreniaan ja kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön.

Ulkomaat
 
JAIME SALDARRIAGA / REUTERS
Lapsi katseli hyttysasuun pukeutuneita miehiä, jotka muistuttivat ihmisiä suojautumaan zikavirusta ja muita tauteja levittäviltä hyttysiltä Calin kaupungissa Kolumbiassa viime keskiviikkona.
Lapsi katseli hyttysasuun pukeutuneita miehiä, jotka muistuttivat ihmisiä suojautumaan zikavirusta ja muita tauteja levittäviltä hyttysiltä Calin kaupungissa Kolumbiassa viime keskiviikkona. Kuva: JAIME SALDARRIAGA / REUTERS

Latinalaisessa Amerikassa leviävä zikavirus on yhdistetty sikiöiden pienipäisyyteen eli mikrokefaliaan, mutta sillä voi olla lapsille muitakin, paljon vaikeammin havaittavia seurauksia, kertovat tutkijat sanomalehti The New York Timesin mukaan.

Raskaana olevan naisen saama zikavirustartunta saattaa kasvattaa hänen lapsensa riskiä mielenterveyden ongelmiin myöhemmässä elämässä. Tämä ei ole tyypillistä ainoastaan zikavirukselle vaan virustaudeille laajemminkin.

Tutkijoiden mukaan zikavirus muistuttaa läheisesti taudinaiheuttajia, jotka on yhdistetty autismiin, skitsofreniaan ja kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Tällaisia mahdollisia osatekijöitä ovat muun muassa vihurirokko, herpes ja influenssat.

”En ihmettelisi, jos näkisimme paljon aiempaa enemmän [aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriötä] ADHD:ta, autismia, epilepsiaa ja skitsofreniaa”, tohtori W. Ian Lipkin Columbian yliopistosta New Yorkista sanoo The New York Timesille tarkoittaen seurauksia nimenomaan nykyisellä epidemia-alueella.

”Se tietäisi suurta joukkoa, joka ei ehkä tule pärjäämään maailmassa.”

Tutkijat kuitenkin painottavat, että mielenterveyden sairaudet syntyvät tyypillisesti useiden tekijöiden summana ja virusten merkityksestä muiden aiheuttajien rinnalla on vaihtelevia tutkimustuloksia.

Columbian yliopiston infektio- ja immuunikeskusta johtavan Lipkinin näkemys saa tukea muiltakin tutkijoilta.

”Se on aika pelottavaa”, neurobiologi Urs Meyer ETH-tutkimuskeskuksesta Zürichistä sanoo The New York Timesille.

”Näitä ongelmia ilmaantuu jatkuvasti, ja on oikeastaan mahdotonta ennustaa, päätyvätkö potilaat sairastamaan autismia tai skitsofreniaa.”

Ensi kerran 1950-luvulla ihmisissä tunnistettua zikavirusta on tutkittu vain vähän, koska hyttysten levittämä tauti ei ole aiemmin riistäytynyt nykyisen kaltaiseksi epidemiaksi eikä sitä ole aiemmin yhdistetty kovin vakaviin seurauksiin. Tauti on usein oireeton tai vähäoireinen.

Yhteys sikiöiden pienipäisyyteen, joka aiheuttaa myös aivojen kehityshäiriöitä, on vasta vahva olettama ja huomioitu ainoastaan Brasiliassa. Yhdysvaltalaiset ja brasilialaiset tutkijat aloittavat maanantaina Paraíban osavaltiossa laajan tutkimuksen asioiden yhteydestä toisiinsa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Juuri Brasiliassa lisääntyneet pienipäisyystapaukset saivat Maailman terveysjärjestön WHO:n julistamaan kansainvälisen hätätilan zikavirusepidemian takia helmikuun alussa.

Kolumbiassa zikavirus on yhdistetty harvinaiseen ääreishermostoa vahingoittavaan autoimmuunisairauteen Guillain-Barrén oireyhtymään.

Noin 60 000 asukkaan Turbon kaupungissa on havaittu vuosittain tyypillisesti ehkä yksi tapaus Guillain-Barréta, mutta kuuden viime viikon aikana sairastuneita on havaittu viisi, joista kolme on kuollut, kertoo The Washington Post.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat