Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Pohjoinen ukkonen” kokoaa 150 000 sotilasta 20 muslimimaasta sotaharjoituksiin Saudi-Arabiaan

”Pohjoinen ukkonen” on tiettävästi suurin Lähi-idässä järjestetty sotaharjoitus.

Ulkomaat
 
Saudi Press Agency
Sudanin sotilaat saapuivat sotaharjoitukseen Saudi-Arabian pohjoisosissa lähelle Irakin rajaa tiistaina helmikuun 16. päivänä.
Sudanin sotilaat saapuivat sotaharjoitukseen Saudi-Arabian pohjoisosissa lähelle Irakin rajaa tiistaina helmikuun 16. päivänä. Kuva: Saudi Press Agency

Ainakin 150 000 sotilasta 20 muslimivaltiosta osallistuu Saudi-Arabiassa lähes kolmeviikkoiseen harjoitukseen, joka on tiettävästi suurin Lähi-idässä koskaan järjestetty sotaharjoitus.

”Ministerineuvosto – – toivoo, että sotaharjoitus onnistuu lisäämään asiantuntemuksen vaihtoa ja sotilaallista yhteistyötä”, Saudi-Arabian hallitus sanoi maanantaina uutistoimisto Reuters mukaan.

Harjoituksen komentokeskus on King Khalid Military City -nimellä tunnetussa sotilastukikohdassa Saudi-Arabian pohjoisosissa, mutta harjoitukset ulottuvat laajalle alueelle Persianlahdella.

Pohjoinen ukkonen -niminen harjoitus alkoi liittolaisten vastaanotolla jo viime viikolla, ja harjoitus kestää maaliskuun 10. päivään asti.

Suurin osa joukoista on Saudi-Arabian omia sotilaita. Harjoituksiin osallistuu maa-, ilma-, ja merijoukkoja Persianlahden maiden lisäksi ainakin Egyptistä, Marokosta, Pakistanista, Bangladeshista, Jordaniasta, Sudanista ja Senegalista.

Saudi-Arabia yrittää liittoutumalla padota alueellisen vihollisensa Iranin vaikutusvallan kasvua. Saudi-Arabia johtaa myös Yhdysvaltain tukemaa sunnivaltioiden liittoumaa Jemenin sisällissodassa, jossa toisena osapuolena on shiialaisen Iranin tukema liittouma.

Joulukuussa Saudi-Arabia ilmoitti perustavansa 34 muslimivaltion terrorisminvastaisen liittouman, jonka on tarkoitus jakaa tiedustelutietoa ja koordinoida terrorisminvastaista taistelua. Liittoumaan ei kutsuttu Irania.

Sotaharjoituksen nimi Pohjoinen ukkonen on tietoinen viittaus vuoden 1991 Persianlahden sodasta käytettyyn nimeen Desert Storm eli Aavikkomyrsky, uutiskanava Arab News kertoo.

Persianlahden sodassa Yhdysvaltojen asevoimat vapauttivat Kuwaitin sen vallanneelta Irakilta. Aavikkomyrskyyn osallistui 34 valtion liittouma, ja Saudi-Arabia oli sodassa merkittävässä osassa liittouman tukikohtana ja hyökkäyksen rahoittajana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat