Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Palmen avustaja uskoo yhä Petterssonin syyllisyyteen

Olof Palmen valtiosihteeri Ulf Dahlsten kertoi uusia tietoja ampumisesta.

Ulkomaat
 
Ari Luostarinen / Leif R. Jansson
Ruotsin entisen pääministerin Olof Palmen valtiosihteeri uskoo, että Christer Pettersson (vasemmalla) oli vastuussa Palmen murhasta vuonna 1986.
Ruotsin entisen pääministerin Olof Palmen valtiosihteeri uskoo, että Christer Pettersson (vasemmalla) oli vastuussa Palmen murhasta vuonna 1986. Kuva: Ari Luostarinen / Leif R. Jansson
Fakta

Palmen murhasta on lähes 30 vuotta

  Ruotsin pääministeri Olof Palme murhattiin 28.2.1986, kun hän oli kotimatkalla elokuvateatterista.

  Rikos on edelleen ratkaisematta, mutta Palme-ryhmä jatkaa sen tutkimista.

  Christer Pettersson tuomittiin murhasta käräjäoikeudessa, mutta hovioikeus kumosi tuomion todisteiden heikkouden vuoksi.

  Pettersson kuoli vuonna 2004.

Tukholma

Sollentunalainen päihteiden väärinkäyttäjä ja rikollinen Christer Pettersson oli vastuussa pääministeri Olof Palmen ampumisesta, uskoo Palmen läheinen työtoveri ja valtiosihteeri Ulf Dahlsten.

Hän kertoo Dagens Nyheterin julkaisemassa mielipidekirjoituksessa uusia tietoja tapauksesta juuri murhan vuosipäivän alla. Palmen puolison Lisbet Palmen aiemman todistuksen ohella nämä tiedot ovat vakuuttaneet hänet siitä, että tekijä on jo löydetty.

Palme ammuttiin 28. helmikuuta 1986. Siitä tulee sunnuntaina kuluneeksi 30 vuotta.

Dahlsten kertoo kirjoituksessaan muun muassa puhelusta, jonka hän sai Tukholman vanhassakaupungissa sijaitsevan Kanslihusetin työntekijältä. Rakennusta käytettiin aiemmin hallituksen toimintoihin.

Työntekijä oli kertonut Dahlstenille, että Pettersson oli tullut paikalle pari vuotta ennen murhaa sekä kysellyt Palmen tavoista ja siitä, kuinka usein tämä kävi Kanslihusetissa.

Keskustelu Petterssonin kanssa oli johtanut Palmen haukkumiseen. Siksi työntekijä ei tohtinut kertoa tapahtumasta: hän ei halunnut tulla julkisuuteen ihmisenä, joka oli pilkannut pääministeriä tämän murhaajan kanssa.

Dahlsten kertoo myös, että hänen uskottavana pitämänsä tiedonantajan mukaan Christer Pettersson toimi ”pommimiehenä” tunnetun ja aikoinaan elinkautiseen vankeusrangaistukseen tuomitun Lars Tingströmin lukuun palkkamurhaajana. Tingström oli tunnetusti Palme-vihamielinen ja olisi toteuttanut ajatuksiaan Petterssonin kautta.

Asiasta kertoi Dahlstenille tämän tuttavan läheinen. Dahlsten kirjoittaa silti, ettei voi olla varma siitä, oliko kertoja juuri se, joka sanoi olevansa, ja toimiko tämä omasta aloitteestaan. Soittaja on jo kuollut.

Kertomuksen mukaan Pettersson olisi jo murhan aikaan saanut potkut tehtävästään Tingströmiltä, sillä hänen päihteiden väärinkäyttönsä oli pahentunut. Nähdessään Palmet murhailtana elokuvateatteri Grandilla hän olisi silti keksinyt tappaa pääministerin, koska tarvitsi rahaa päihteisiin.

Dahlsten kirjoittaa, että on jo aika uskoa teon olleen kotimaista perää: sillä oli juuret Palme-vihassa, joka oli 1980-luvulla laajaa.

”On tullut aika, että me Ruotsissa alamme uskoa, että teko oli kotimainen. Kyseessä ei ollut vieras valta. Kyseessä ei ollut turvallisuuspalvelu, ei Etelä-Afrikka, ei Irak, ei Iran eikä Israel. Eivät kurdit eivätkä kroaatit. Ei kukaan, jolle voisimme mukavasti vierittää syyn.”

Vuonna 1989 Pettersson tuomittiin käräjäoikeudessa Palmen murhasta. Hovioikeus kumosi tuomion todisteiden heikkouden vuoksi. Motiivi oli tuolloin epäselvä.

Vuosien saatossa on keskusteltu Petterssonin yhteyksistä Tingströmiin. Jo hovioikeuskäsittelyn yhteydessä pidettiin tilaustyötä Tingströmiltä mahdollisena, mutta oikeus ei löytänyt asialle todisteita, DN kirjoittaa.

Dahstenin nyt kertoma on uutta, eikä hän ole jättänyt tietojaan Palme-tutkimukselle.

”Tiedoilla ei ehkä ole mitään todistearvoa”, hän sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat