Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kastijohtajat pyysivät kapinoitsijoita lopettamaan mellakoinnin Intiassa

Ainakin 16 on kuollut mellakoissa, jotka katkaisivat vedentulon 20 miljoonalta Delhin asukkaalta.

Ulkomaat
 
ANINDITO MUKHERJEE / Reuters
Delhiläiset jonottivat vettä maanantaina 22. helmikuuta. Asevoimat sai mellakoitsijoiden valtaaman kanavan takaisin hallintaansa maanantaina, mutta vedenjakelun käynnistämiseen kulunee päiviä.
Delhiläiset jonottivat vettä maanantaina 22. helmikuuta. Asevoimat sai mellakoitsijoiden valtaaman kanavan takaisin hallintaansa maanantaina, mutta vedenjakelun käynnistämiseen kulunee päiviä. Kuva: ANINDITO MUKHERJEE / Reuters

Pohjois-Intian jat-kastin johtajat kehottivat maanantaina kapinoitsijoita lopettamaan mellakat, joissa on kuollut ainakin 16 ihmistä ja loukkaantunut satoja.

Maanviljelijöiden jat-kastin johtajat pääsivät sopimukseen pohjoisen Haryanan osavaltion ja Intian liittovaltion kanssa maanantaina.

”Hallitus on luvannut suostua vaatimuksiimme, ja me lupasimme tehdä heidän kanssaan yhteistyötä”, jatien etujärjestön toimitsija Ramesh Dalal kertoi uutistoimisto Reutersille.

Jatit ovat vaatineet kastilleen kiintiöitä valtion virkoihin ja opiskelupaikkoihin.

Kastiin kuuluu Pohjois-Intiassa noin 80 miljoonaa ihmistä. Kahden viime vuoden huonot sadot ja pienenevät viljelysalat ovat kylväneet kastiin katkeruutta.

Sitä on kärjistänyt pääministeri Narendra Modin lupaukset paremmasta tulevaisuudesta kaikille intialaisille. Modin BJP-puolue on hallinnut taitamattomasti Haryanan osavaltiota, jonka pääministeri on yleensä kuulunut jateihin.

Tyytymättömyys leimahti viime viikolla osavaltioministerien halventaviksi tulkituista kommenteista.

Mellakoitsijat polttivat junia ja busseja. Satoja tehtaita suljettiin ja junavuoroja peruttiin, ja lauantaina tuhansia sotilaita komennettiin pitämään järjestystä Haryanaan.

Mellakoijat takoivat aseikseen sirppejä ja miekkoja ja onnistuivat sulkemaan kanavan, joka toimittaa noin 70 prosenttia Intian pääkaupungin Delhin vedestä.

Intian asevoimat sai kanavan takaisin hallintaansa maanantaina, ja vedentulon odotetaan alkavan tiistaina.

Mellakat aiheuttivat valtavia aineellisia vahinkoja, jotka arvioitiin peräti 4,5 miljardin dollarin arvoisiksi.

Mellakat ulottuivat myös naapuriosavaltio Rajasthaniin.

Kastilaitos lakkautettiin Intiassa vuonna 1950, mutta tosiasiallisesti se vaikuttaa edelleen varsinkin maaseudulla.

Intiassa on useita järjestelmiä, jotka pyrkivät tasoittamaan kiintiöillä kastien aiheuttamaa sosiaalista syrjintää.

Liittovaltion korkein oikeus on aikaisemmin todennut, että jateja ei voi laskea joukkoon, joka takaa alemmille kasteille kiintiöitä työ- ja opiskelupaikkoihin. Osavaltio kuitenkin lupasi sunnuntaina esittää jatien lisäämistä lakiin, joka antaa erivapauksia syrjityille kasteille.

”Asiassa on perustuslaillisia ongelmia, mutta me löydämme keinon heidän vaatimuksiensa täyttämiseksi”, apulaismaatalousministeri Sanjeev Balyan sanoi uutistoimisto Reutersille.

Liittovaltion pääministeri Narendra Modi on sivuuttanut mellakat täysin, mutta hyökkäsi sunnuntaina nimeämättömiä vastustajian vastaan.

”He yrittävät nyt hautoa salaliittoja joka päivä häväistäkseen ja tehdäkseen minusta lopun”, Modi sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat