Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syyriaan sovittu tulitauko herättää toivoa ja epäilyjä

HS kertoo, miksi maanantaina neuvoteltu tulitauko voi onnistua ja miksi myös epäonnistua.

Ulkomaat
 
Reuters
Syyrian armeijan sotilaat ja siviilit tutkivat pommi-iskun jälkiä sunnuntaina Sayeda Zeinabin alueella Damaskoksen eteläosassa.
Syyrian armeijan sotilaat ja siviilit tutkivat pommi-iskun jälkiä sunnuntaina Sayeda Zeinabin alueella Damaskoksen eteläosassa. Kuva: Reuters

Yhdysvallat ja Venäjä ilmoittivat yhteisessä julistuksessaan maanantaina, että Syyriassa alkaa tulitauko lauantaina 27. helmikuuta. Osittainen tulitauko alkaa keskiyöllä Damaskoksen aikaa ja koskee Syyrian hallitusta ja sitä vastaan taistelevaa oppositiota muttei jihadistijärjestö Isisiä tai Nusran rintamaa.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ja Venäjän presidentti Vladimir Putin keskustelivat suunnitelmasta maanantaina, kertoi uutistoimisto Reuters. Julistus annettiin tämän jälkeen.

Tulitauon toivotaan tasoittavan tietä Syyrian hallituksen ja oppositioryhmien välisten rauhanneuvottelujen jatkumiselle.

Venäjä ja Yhdysvallat sopivat tulitaukosuunnitelmasta jo toissa viikon perjantaina, mutta se ei lopulta tullut voimaan. Miksi tuorein tulitaukoyritys siis onnistuisi paremmin?

Hyvät merkit

1. Venäjä painostaa al-Assadia sopuun.

Vielä toissa viikolla Syyrian presidentti Bashar al-Assad uhosi valtaavansa koko maan takaisin, mutta Venäjä on sittemmin ärähtänyt hänelle ja käskenyt pysymään neuvottelujen tiellä ”vakavien seurausten” uhalla. Al-Assad saa olla kiitollinen viime aikojen sotamenestyksestä, joka on täyttänyt monia hänen tavoitteitaan ja pönkittänyt hänen neuvotteluasemiaan.

Vaikka taistelut kapinallisia vastaan jatkuisivat nykyisillä rintamalinjoilla, Venäjä painostanee al-Assadia tyytymään jo vallattuihin alueisiin ja pidättäytymään aiemmin käyttämistään kemiallisista aseista.

Haastavinta on saada al-Assad tunnustamaan opposition edustajia virallisiksi neuvottelijoiksi ja tulevaisuuden hallinnon jonkinlaiseksi osaksi.

2. Venäjä on vähentänyt pommituksiaan.

Venäjän ilmavoimat eivät ole viime päivinä iskeneet kapinallisia vastaan lainkaan samalla voimalla kuin edeltävinä viikkoina. Tämä kertoo Venäjän halusta edistää tulitaukoa ja neuvotteluja.

Yhdessä Syyrian armeijan kanssa Venäjä on kääntänyt tähtäintään aiempaa tiiviimmin Isisin kohteisiin.

Venäjän pommitusten hellittäminen saattaa tosin selittyä myös kaivatulla huoltotauolla viikkojen tiiviiden pommitusten jälkeen. Iranillakin saattaa olla tarvetta rauhoittaa tilannetta hetkellisesti tuodakseen Syyriaan uusia sotilaita.

3. Yhdysvallat on entistä sovinnonhaluisempi.

Valkoinen talo on hiljaa hyväksynyt, että al-Assadin hallintoa ei syrjäytetä eikä jihadisteja torjuta Yhdysvaltojen alkuperäisellä suunnitelmalla eli maltillisen opposition aseistamisella. Siksi Yhdysvallat joutuu hyväksymään, että al-Assadilla tai ainakin hänen luottomiehillään on määräävä rooli Syyrian johdossa tulevaisuudessakin.

Yhdysvaltoja uhkaa vääjäämätön kasvojen menetys, mutta sillä on Syyriassa yksinkertaisesti vähemmän pelissä kuin Venäjällä. Venäjä haluaa riskienkin uhalla säilyttää vaikutusvaltansa Lähi-idässä Syyrian kautta, johon sillä on perinteisesti vahvat siteet.

Venäjä haluaa silti rauhoittaa Syyrian nopeasti, koska kansantalouden sukeltaessa Moskovalla ei ole varaa vuosien sotimiseen. Mitä kauemmin Venäjä sotii Syyriassa, sitä varmemmin siitä seuraa islamistien kostoiskuja Pohjois-Kaukasiassa tai muualla Venäjällä.

Huonot merkit

1. Voitonhuuma lietsoo al-Assadia.

Syyrian hallituksen joukot ovat saavuttaneet viime viikkoina merkittäviä voittoja Venäjän ilmatuella sekä ainakin Iranin joukkojen, libanonilaisen shiiajärjestö Hizbollahin ja irakilaisten shiiataistelijoiden avulla.

Neuvotteluratkaisu tuskin tuntuu al-Assadista houkuttelevalta, kun omat joukot etenevät taistelukentällä ja kapinallisten huoltoreitti Turkista on käytännössä katkennut.

Näin on, vaikka todellisuudessa hallituksen joukot ovat lähes viisivuotisen sodan jäljiltä niin heikossa jamassa, että niiden viimeaikaiset paikalliset saavutukset selittyvät täysin ulkopuolisella avulla. Al-Assadilla ei yksinkertaisesti ole resursseja vallata koko maata takaisin hallintaansa.

Opposition taisteluhenki lienee puolestaan heikompi kuin koskaan. Viikonloppuna oppositio kertoi suostuvansa harkitsemaan tulitaukoa, jos Venäjä ja Iran vetäytyvät taisteluista. Maanantaina oppositioryhmät kokoontuivat Saudi-Arabian pääkaupunkiin Riadiin keskusteluihin.

2. Asejoukot ovat hajanaisia.

Opposition puolella taistelee satoja aseellisia ryhmiä. Yhteisellä ylätason käskyllä tuskin saadaan kaikkien sormia pois liipaisimelta, ja paikallisilla yhteenotoilla on suuri riski levitä.

Myös Syyrian hallitusta tukevat maajoukot ovat monikansallisempia, hajanaisempia ja monitasoisemmin johdettavia kuin yleisesti ajatellaan. Etenkin iranilaisilla on ollut todennäköisesti suuri rooli maahyökkäysten ohjaamisessa.

Isis ja kansainväliseen al-Qaida-verkostoon kuuluva Nusran rintama eivät osallistu neuvotteluihin eivätkä ole aikeissa kunnioittaa tulitaukoa, mikä vaikeuttaa aseiden laskemista myös muissa leireissä.

Nusran rintama on jäänyt kansainvälisesti vähälle huomiolle maailman kauhistellessa Isisin videoituja julmuuksia, mutta se on jäämässä vuosikausiksi Syyrian hallinnon vakavaksi riesaksi ja suureksi turvallisuusuhaksi.

Myös suuri osa maltillisena pidetystä oppositiosta koostuu ääri-islamilaisista tuntemattomammista ryhmistä.

3. ”Terroristeja” käytetään tekosyynä.

Tulitaukosopimus ei kiellä toimia terroristisiksi määriteltyjä järjestöjä vastaan. Raja on monissa tapauksissa vaikea vetää, koska esimerkiksi Nusran rintaman tiedetään taistelleen samassa rintamassa niin sanotun maltillisen opposition kanssa.

Vastapuolen määrittelemisen hankaluus tekee Syyrian hallinnolle ja ulkovalloille helpoksi iskeä lähes mihin tahansa kohteeseen. Usein voi sanoa, että vastassa oli terroristeja, eikä väite olisi täysi valhe.

Al-Assad sanoikin viikonloppuna espanjalaislehti El Paísin haastattelussa olevansa valmis tulitaukoon, muttei niin, että ”terroristit” voivat käyttää tilannetta hyväkseen.

Venäjä on tähänkin asti väittänyt hyökänneensä vain terroristeja vastaan, vaikka sitä on toistuvasti syytetty iskuista myös siviilikohteisiin. Asetelma ei siis olennaisesti muutu, vaikka meneillään olisi tulitauko.

Kirjoitusta varten on haastateltu Ulkopoliittisen instituutin tutkijaa Toni Alarantaa ja Maanpuolustuskorkeakoulun tutkijaa Antti Parosta.

Reuters
Syyrian armeijan sotilaat ja siviilit tutkivat pommi-iskun jälkiä sunnuntaina Sayeda Zeinabin alueella Damaskoksen eteläosassa.
Syyrian armeijan sotilaat ja siviilit tutkivat pommi-iskun jälkiä sunnuntaina Sayeda Zeinabin alueella Damaskoksen eteläosassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat