Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Ach, olisinpa opetellut saksaa”

Ulkomaat
 
Tiina Rajamäki Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n Berliinin-kirjeenvaihtaja.

Yksi asia yhdistää kaikkia Saksan-kaupasta jututtamiani yrittäjiä. Englantia hyvin puhuville suomalaisille on tullut jossain kohtaa Saksan-valloitusta seinä vastaan.

Viesti ei enää mennytkään perille englanniksi pienissä ja keskikokoisissa yrityksessä. Tai vaikka se olisi johdon kokoushuoneessa mennytkin, tuotantoportaassa tulee vaikeuksia.

Siinä kohtaa suomalaisella kaupantekijällä on kaksi vaihtoehtoa: hidas ja nopea.

On hidasta aloittaa saksan opiskelu aivan alusta, mutta sentään tervehdykset, kuten ”Guten Tag” ja ”Sehr geehrte Damen und Herren”, olisi hyvä osata. Nopeampi vaihtoehto on palkata yritykseen saksan kieltä osaava työntekijä, joka ymmärtää tarpeeksi myös liike-elämästä.

Saksalais-suomalainen kauppakamari kampanjoi Suomen kouluissa ja yliopistoissa saksan kielen puolesta. Kauppakamarissa ollaan todella huolissaan siitä, kuinka nuorten saksan kielen taitajien määrä on notkahtanut.

Yrityksissä sen ei tarvitse enää kampanjoida, sillä monet niistä ovat huomanneet asian kantapään kautta.

Miten yrittäjät Roope Rämänen, Marko Hammar ja Mila Moisio ovat asian ratkaisseet? Kukaan heistä ei sano puhuvansa saksaa niin hyvin, että voisivat käydä sillä neuvotteluja. He kaikki ovat kuitenkin palkanneet yrityksiinsä tai neuvottelutilanteisiin ihmisiä, jotka osaavat saksaa.

Vielä parempi on, jos kielitaidon lisäksi pystyy palkkaamaan jonkun, joka tuntee myös Saksan kulttuuria. Moni on yllättynyt siitä, että maan bisneskulttuuri onkin oikeastaan hyvin erilainen kuin Suomen.

Olen kuullut useiden saksalaisten ihmettelevän sitä, että suomalaiselta kumppanilta ei välttämättä saa hyvin onnistuneen tapaamisen jälkeen kuin erittäin ytimekkäitä ”ok”-sähköposteja.

Sehän ei tarkoita, että suomalainen olisi jossain Keski-Suomessa tuotantolaitoksessaan murjottamassa: suomalaisen näkökulmasta kuulumisten vaihto kirjeenvaihdossa voi tuntua turhalta livertelyltä.

Se saattaa kuitenkin olla kilpailutilanteessa ratkaiseva asia, kun saksalainen kumppani valitsee monen tavarantoimittajan väliltä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat