Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lontoon pormestari pyörittää yhden miehen Brexit-show’ta

Boris Johnson antaa kasvot EU-eroa kannattavalle leirille.

Ulkomaat
 
Peter Nicholls / Reuters
Konservatiivipoliitikko Boris Johnson ilmoitti sunnuntaina lähdöstään Britannian eroa EU:sta ajavaan leiriin. Pääminis teri David Cameron sai tiedon asiasta tekstiviestinä vain hieman aiemmin.
Konservatiivipoliitikko Boris Johnson ilmoitti sunnuntaina lähdöstään Britannian eroa EU:sta ajavaan leiriin. Pääminis teri David Cameron sai tiedon asiasta tekstiviestinä vain hieman aiemmin. Kuva: Peter Nicholls / Reuters
Fakta

Koko kansan Boris syntyi hopealusikka suussaan

 Lontoon pormestari Boris Johnson, 51, syntyi ylempään keskiluokkaan.

 Kävi kalliin ja arvostetun Etonin poikakoulun ja Oxfordin yliopiston.

 Aloitti uransa toimittajana. Parlamentin alahuoneeseen ensimmäisen kerran 2001.

 Valittiin Lontoon pormestariksi 2008. Toinen kausi loppuu tänä keväänä.

 Oli ehdolla viime toukokuun parlamenttivaaleissa ja pääsi kirkkaasti läpi. Varmisti näin paikan Cameronin hallituksessa.

Lontoo

Britit pääsevät tasan neljän kuukauden päästä äänestämään maansa EU-jäsenyyden tulevaisuudesta.

Kampanjointi sai sunnuntaina lisää kierteitä, kun Lontoon pormestari Boris Johnson asettautui kannattamaan EU:sta eroamista. Vaaleasta tukkapehkostaan ja pyöräilyharrastuksestaan tunnettu Johnson on Britannian suosituimpia poliitikkoja.

Johnson tunnetaan kansan puheessa – ja jopa lehtien palstoilla – pelkkänä Boriksena. Hän antoi eroleirille kauan kaivatut ja äänestäjiin vetoavat kasvot.

Johnson teki Brexitistä eli Britannian EU-erosta äkkiä entistä todennäköisemmän. Se huomattiin myös valuuttamarkkinoilla: punta heikkeni dollariin verrattuna alimmalle tasolleen seitsemään vuoteen, kun epävarmuus Britannian paikasta EU:ssa lisääntyi.

Maanantaina Johnson perusteli kokonaisen sivun kolumnillaan oikeistolaisessa The Daily Telegraph -lehdessä, miksi hän päätyi kannattamaan eroamista pitkällisen pohdinnan jälkeen.

”Saamme haluamamme muutokset vain yhdellä tapaa: äänestä eron puolesta”, otsikko sanoi.

Otsikko oli poimittu lauseesta, joka jatkuu kolumnin tekstissä seuraavasti: ”Historia osoittaa, että EU kuuntelee kansaa vain silloin, kun se sanoo ’ei’.”

Muotoilu vihjaa, että Johnson uskoo EU:n myöntävän Britannialle entistä paremman erityissopimuksen, jos kansanäänestys päätyy EU:sta eroamiseen. Näin Britannia voisi ehkä jäädäkin EU:hun äänestystuloksesta riippumatta.

Johnson ei kirjoita mitään vahingossa. Hän on tehtaillut useita kirjoja sekä toiminut aikoinaan EU-kirjeenvaihtajana ja sen jälkeen päätoimittajana ja kolumnistina.

Pääministeri David Cameron sen sijaan ilmoitti maanantaina parlamentin alahuoneelle, että uutta kansanäänestystä ei tule – päätös on lopullinen.

”En viitsi edes sanoa, kuinka ironista on, että eräät, jotka haluavat erota EU:sta, tahtovat meidän käyttävän eroa vain jäädäksemme EU:hun”, Cameron piikitteli Johnsonia.

Pääministeri Cameronille Johnsonin lähtö eroamista ajavan leirin kelkkaan oli ikävä yllätys. Sukkeluuksistaan tunnettu Johnson saa mediahuomiota, joka vahvistaa tähän asti ponnetonta erokampanjaa.

Johnsonin tempun takana voivat olla myös henkilökohtaiset motiivit. Cameron ei aio enää uudelle pääministerikaudelle. Johnson onkin yksi vahvoista nimistä Cameronin seuraajaksi.

Jos kansanäänestys päättyy EU:sta eroamiseen, se tekee Johnsonista samalla suuren voittajan. EU-jäsenyyden jatkoa markkinoiva Cameron joutunee luopumaan vallasta. Konservatiivipuolue saattaa palkita Johnsonin nostamalla hänet pääministeriksi.

Tilanne on toinen, jos kansa valitsee tulevaisuuden EU:ssa. Silloin Johnsonin oma urapolku ottaa entistä kiikkerämmän käänteen.

Johnsonin kausi pormestarina päättyy pian, ja seuraaja valitaan toukokuussa. Hänen oli tarkoitus saada Cameronin hallituksesta entistä näkyvämpi paikka.

Cameronin tekee tuskin mieli palkita haastajaa, joka asettui kiperässä tilanteessa pääministeriä vastaan. Johnson saattaakin joutua etsimään muita töitä.

Johnson sanoi jo sunnuntaina, että hän ei aio haastaa pääministeriä tulevissa television vaaliväittelyissä. On silti selvää, että brittimedia näkee EU-kansanäänestyksen kahden titaanin välisenä taisteluna: Cameron vastaan Boris.

Tavallisten brittien kannalta kaksintaistelussa on myös surkuhupaisia piirteitä.

Pääargumentointi EU-tulevaisuuden puolesta ja sitä vastaan on nyt kahden eliitin edustajan harteilla. Kaksikolla on hyvin etuoikeutetut taustat.

Cameron, 49, ja Johnson, 51, olivat opiskelutovereita Oxfordin yliopistossa. Kumpikin kuului pahamaineiseen Bullingdon-klubiin, jossa varakkaiden perheiden pojat pitivät kosteita illalliskemuja ja panivat juhlinnan päätteeksi paikat säpäleiksi.

Vahingot maksettiin tapahtumapaikalla käteisellä.

Vahinkoja voi olla edessä tulevana kesänäkin. Riippuu pääkampanjoijien vakuuttavuudesta, katsooko äänestäjien enemmistö vahinkojen liittyvän EU-jäsenyyteen vai EU-eroon.

Tähän asti molemmat leirit ovat käyneet pelottelukampanjaa. Eroleiri perustelee kantaansa useimmiten sillä, että Britannia ei voi muuten suitsia EU:n maahanmuuttoa. EU:n puolustajat varoittavat eron uhista taloudelle ja turvallisuudelle.

Positiivisuudelle on kysyntää. Johnson voi olla siinä vahva.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat