Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuhannet siirtolaiset ovat jumissa Kreikan ja Makedonian rajalla

Pysyvät rajatarkastukset vaikeuttaisivat rajat ylittävää kauppaa, matkailua ja työmatkaliikennettä.

Ulkomaat
 
Michael Dalder / Reuters
Pakolaisia Saksan rajalla Itävallan Wegscheidissa marraskuussa.
Pakolaisia Saksan rajalla Itävallan Wegscheidissa marraskuussa. Kuva: Michael Dalder / Reuters

Tuhannet siirtolaiset ovat jääneet jumiin Kreikkaan, kun Makedonia kiristi rajavalvontaansa yllättäen maanantaina.

Makedonia esti afganistanilaisten pääsyn maahansa ja alkoi edellyttää muidenkin maiden kansalaisilta matkustusasiakirjoja, uutistoimistot kertoivat.

”Menetin kaiken sodassa. Ei minulla ole mitään asiakirjoja”, sanoi Reutersille kolmekymppinen mies, joka sanoi tulevansa Alepposta Syyriasta.

Makedonian rajan tuntumaan pakkautui noin 5 000 siirtolaisen joukko, joka vaati pääsyä rajan yli.

Tiistaina Kreikan poliisi alkoi ohjata siirtolaisia rajalle toimittamiinsa busseihin, jotka kuljettivat ihmisiä pois, Reuters kertoo.

Makedonia sulki oven afganistanilaisilta, ”koska Serbia, Kroatia ja Slovenia ovat vähentäneet heidän määräänsä”, poliisi kertoi tiedotteessaan uutistoimisto AFP:n mukaan.

”Emme voi tehdä Makedoniasta puskurialuetta ja pakolaisleiriä”, sanoi Makedonian ulkoministeriön virkamies nimettömänä AFP:lle.

Makedonian toimet ovat uusin osa ketjureaktiosta, joka on saanut Länsi-Balkanin maat yksi kerrallaan kiristämään rajavalvontaansa. Ne pelkäävät, että siirtolaiset jäävät omalle kontolle, kun maat lähempänä Keski-Eurooppaa sulkevat ovia siirtolaisten reitillä.

Matkaansa pääsevät varmimmin jatkamaan Syyriasta ja Irakista saapuvat ihmiset.

Itävalta ilmoitti viime viikolla, että se voi hyväksyä päivittäin enintään 80 turvapaikkahakemusta ja päästää kulkemaan maansa läpi enintään 3 200 ihmistä.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR arvosteli tiistaina kovin sanoin Itävallan ja Slovenian päätöksiä rajatarkastuksista.

UNHCR:n mukaan rajatarkastukset ”saattavat rikkoa EU-lakia ja viedä pohjaa yrityksiltä löytää kattava ja koordinoitu ratkaisu”, Reuters kertoi.

Saksalainen ajatushautomo Bertelsmann Stiftung arvioi puolestaan tuoreessa raportissaan, että rajatarkastusten käyttöönotto Schengen-alueella tarkoittaisi EU-maille vähintään 470 miljardin euron menetyksiä seuraavien kymmenen vuoden aikana.

Synkimmän ennusteen mukaan menetys olisi jopa kolminkertainen.

Itävallan lisäksi pakolaiskriisi on saanut muun muassa Saksan ja Ruotsin ottamaan väliaikaiset rajatarkastukset uudelleen käyttöön. Normaalisti rajat voi ylittää Schengen-alueella vapaasti ilman passintarkastuksia.

EU:n pääkaupungeissa pelätään, että vapaasta liikkuvuudesta täytyy luopua, jollei Kreikan kautta muualle Eurooppaan suuntautuvaa turvapaikanhakijoiden virtaa saada pysäytetyksi.

Pysyvät rajatarkastukset hidastaisivat rajat ylittävää liikennettä ja kauppaa. Tällä olisi dramaattiset vaikutukset Euroopan talouskasvuun, mikä aiheuttaisi ”huomattavaa vaurauden rapautumista”, raportti varoittaa.

Pysyvät rajatarkastukset tarkoittaisivat suurempia kustannuksia rajat ylittävää kauppaa käyville yrityksille, koska niiden rekat ja työntekijät hukkaisivat aikaa rajatarkastuksissa jonottamiseen.

Suuremmat kustannukset valuisivat tuotteiden hintoihin, mikä taas heikentäisi kysyntää ja siten hidastaisi talouskasvua. Rajatarkastukset vaikeuttaisivat Euroopassa myös matkailua ja rajat ylittävää työmatkaliikennettä.

Pysyvät rajatarkastukset tarkoittaisivat saksalaisen raportin mukaan yksin Saksan bruttokansantuotteeseen 77 miljardin euron kumulatiivisia menetyksiä vuosina 2016–2025. Ranskan menetykset yltäisivät 80,5 miljardiin euroon.

Laskelmat perustuvat arvioon, jonka mukaan Euroopan maasta toiseen kuljetettavien tuotteiden hinnat kohoaisivat maltillisesti, vain prosentin.

Synkimmän ennusteen mukaan hinnat voisivat kohota jopa kolme prosenttia. Se voi tarkoittaa 1 400 miljardin kumulatiivisia menetyksiä EU-maiden bruttokansantuotteeseen seuraavina kymmenenä vuotena.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat