Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalais­taustainen tyttö kirjoitti Isisin vankina kotiin: ”En äiti oikeasti jaksa enää elää”

Ruotsin kansalainen vapautettiin Isisin käsistä Irakissa. Ruotsalaislehtien mukaan teini-ikäinen tyttö oli lähtiessään raskaana.

Ulkomaat
 
Terrorijärjestö Isis parissa minuutissa
Terrorijärjestö Isis parissa minuutissa
Mikä on Isis, joka on kylvää tuhoa Syyriassa, Irakissa ja yhä laajemmin myös ympäri maailmaa? HSTV:n kooste kertoo järjestön synnyn.

Irakin kurdien erikoisjoukot ovat vapauttaneet ruotsalaisen teinitytön äärijärjestö Isisin käsistä. Ilta-Sanomien mukaan tyttö on suomalaistaustainen.

Uutistoimisto Reutersin mukaan erikoisjoukot vapauttivat tytön viime viikolla lähellä Mosulin kaupunkia, joka on yksi Isisin keskuspaikoista. Uutistoimisto AFP puolestaan lainaa nimetöntä viranomaislähdettä, jonka mukaan pelastusoperaatio tapahtui Mosulin keskustassa.

Vapauttamisesta kertoi Kurdistanin alueen turvallisuusneuvosto. Se totesi lausunnossaan, että Isisin jäsen Ruotsissa harhautti tytön matkustamaan Syyrian ja myöhemmin Mosuliin.

Ruotsalaislehtien mukaan tyttö on 15-vuotias.

Tyttö onnistui pyytämään apua päästyään vierailemaan nettikahvilassa. Ruotsalainen sanomalehti Dagens Nyheter julkaisi viestin, jonka tyttö kirjoitti viime heinäkuussa.

”Hei äiti. Älä vastaa tähän viestiin, mutta ole äiti kiltti ja auta minut pois täältä, en jaksa enempää. Joko kuolen pommiin tai minut tapetaan tai sitten tapan itseni, en äiti oikeasti jaksa enää elää. Minulla ei ole ruokaa eikä rahaa eikä sähköä eikä mitään. Poikaystäväni sanoo heittävänsä minut pihalle, kun lapsi on syntynyt, ja menevänsä naimisiin toisen naisen kanssa, josta tulee lapsen äiti. Äiti kiltti, haluan kotiin enkä halua jäädä tänne, en jaksa enää enempää”, tyttö kirjoitti Dagens Nyheterin mukaan.

Ruotsalaisviranomaiset olivat AFP:n mukaan olleet jatkuvassa yhteydessä tytön kanssa ja järjestivät vapautuksen yhdessä Irakin paikallisten viranomaisten kanssa.

Boråsista kotoisin oleva tyttö oli matkustanut Syyriaan viime vuonna ja sieltä edelleen Irakiin.

Tytön perhe ja Ruotsin viranomaiset pyysivät apua tytön etsinnässä Kurdistanin alueen turvaneuvostolta.

Tyttö on Reutersin mukaan nyt Kurdistanin alueella, ja hänet luovutetaan Ruotsin viranomaisille.

Ruotsin ulkoministeriö ei ole kommentoinut tietoja.

Dagens Nyheterin mukaan tyttö katosi viime toukokuun lopussa. Hän oli tuolloin kuudennella kuukaudella raskaana. Tyttö, joka ei ollut aiemmin käynyt ulkomailla, lähti 19-vuotiaan poikaystävänsä kanssa Syyriaan, jonne he matkustivat Euroopan halki ilman passeja. Syyriassa poikaystävä liittyi lehden mukaan Isisin jäseneksi.

Dagens Nyheterin mukaan kurdijoukot yrittivät vapauttaa tytön jo lokakuussa, mutta operaatio epäonnistui.

Aftonbladetin mukaan tyttö olisi synnyttänyt pojan. Aftonbladet kirjoittaa, että poikaystävä olisi kuollut venäläisten ilmaiskussa Ramadissa, mutta tiedot ovat vahvistamattomia.

Reutersin mukaan satoja länsimaalaisia miehiä ja naisia on liittynyt Isisin joukkoihin sen jälkeen kun Isis valtasi suuria alueita Irakissa ja Syyriassa.

Oikaisu 23.2.2016 klo 23.05: Tytön sanottiin olleen seitsemättä kuukautta raskaana. Hän oli kuudennella kuukaudella raskaana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat