Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Amnestyn raportti antaa Suomelle moitteet naisiin kohdistuvasta väkivallasta

”Naisiin kohdistuva väkivalta on Suomen vakavimpia ihmis­oikeusongelmia. On ollut pitkään tiedossa, mitä ongelmalle pitäisi tehdä.”

Ulkomaat
 
Laura Oja
Naisten turvakoti Espoossa.
Naisten turvakoti Espoossa. Kuva: Laura Oja
Fakta

Suomi sai sapiskaa

 Naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ei ole torjuttu tarpeeksi, vaikka Suomessa tuli viime vuonna voimaan väkivaltaa torjuva Istanbulin sopimus.

 Yksin Suomeen saapuneet 15–17-vuotiaat turvapaikanhakijalapset voidaan yhä ottaa säilöön ennen maasta poistamista. Tätä nuorempien lasten säilöönotto kiellettiin viime kesänä.

Ihmisoikeudet ja niitä puolustavat instituutiot ovat vaarassa rapautua, sillä maailmalla on meneillään huolestuttava ihmisoikeuksia kyseenalaistava kehitys, varoittaa ihmisoikeusjärjestö Amnesty International tuoreessa vuosiraportissaan.

”Ihmisoikeusjärjestelmä kyseenalaistetaan nyt maailmalla entistä voimakkaammin. Myös Suomessa on kuultu yhä enemmän puheenvuoroja, joissa kansainväliset sopimukset ja ihmisoikeudet asetetaan kyseenalaisiksi”, sanoo Amnestyn Suomen-osaston toiminnanjohtaja Niina Laajapuro tiedotteessa.

Laajapuro nostaa esimerkiksi ihmisoikeuksia rapauttavista ilmiöistä uudet verkkovalvontalait, jotka nakertavat yksityisyydensuojaa.

”Valtioiden tasolla tehtiin paljon lainsäädäntöä turvallisuuden nimissä”, hän sanoo HS:lle.

Euroopan ihmisoikeusjärjestelmä on kärsinyt myös Britannian pyrkimyksistä heikentää Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen asemaa. Lisäksi monet ihmisoikeuksia puolustavat instituutiot kärsivät rahanpuutteesta. YK sai viime vuonna kerättyä vain vähän yli puolet rahoista, joita se oli pyytänyt Syyrian pakolaisten auttamiseen.

Suomea raportti moittii erityisesti siitä, ettei naisiin kohdistuvan väkivallan kitkemiseksi ole tehty tarpeeksi.

”Naisiin kohdistuva väkivalta on Suomen vakavimpia ihmisoikeusongelmia. On ollut pitkään tiedossa, mitä ongelmalle pitäisi tehdä.”

Laajapuron mukaan Suomeen tarvitaan lisää turvakoteja, ympäri vuorokauden auki oleva auttava puhelin ja matalan kynnyksen palvelukeskuksia, joihin kuka tahansa voi mennä nimettömänä ja vaikka pyörätuolilla.

Suomessa tuli viime vuonna voimaan naisiin kohdistuvan väkivallan vastainen Istanbulin sopimus. ”Se sisältää pitkän listan toimenpiteitä, jotka velvoittavat Suomea. Silti paljon mitään ei ole tapahtunut.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat