Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mätä riisi nousee pintaan Thaimaassa – sotilasjuntta kiristää ruuvia

Oikeusjuttu entistä pääministeriä Yingluck Shinawatraa vastaan jatkuu korkeimmassa oikeudessa.

Ulkomaat
 
CHAIWAT SUBPRASOM / Reuters
Thaimaan entinen pääministeri Yingluck Shinawatra saapui oikeuteen Bangkokissa viime keskiviikkona.
Thaimaan entinen pääministeri Yingluck Shinawatra saapui oikeuteen Bangkokissa viime keskiviikkona. Kuva: CHAIWAT SUBPRASOM / Reuters

”Minä pysyn täällä, kunnes koko Shinawatran suku on saatu vallasta”, sanoi eläkeläisrouva Rapeepan Kampeepan.

Joulukuussa 2013 hän kökötti Bangkokin keskustaan kasatussa mielenosoitusleirissä, jonka tavoite oli potkaista pääministeri Yingluck Shinawatra palliltaan. Shinawatra hajottikin hallituksensa parin päivän kuluttua.

Nyt rouva Kampeepanin haave on yhä lähempänä, sillä Shinawatran suvun lopullinen savustaminen Thaimaasta etenee.

Samalla ”hymyjen maata” hallitseva sotilasjuntta kiristää otettaan ja Bangkokin eliitti hyrisee tyytyväisyyttään.

Oikeusjuttu Yingluckia vastaan jatkui Thaimaan korkeimmassa oikeudessa tammikuun puolivälissä. Häntä syytetään vallan väärinkäytöstä jutussa, jossa hallitus osti valtavat kasat riisiä.

Riisi mätäni varastoihin, ja Thaimaa kärsi valtavat tappiot.

Operaation tarkoitus oli tehdä voittoa keinottelemalla riisillä. Se oli myös hallituksen keino ostaa ääniä maaseudun viljelijöiltä, jotka pääsivät näin eroon ylijäämäriisistään.

Thaimaan korruptioviranomaiset syyttävät Yingluckia jopa 18 miljardin dollarin väärinkäytöksistä.

Yingluckia kannattavat ”punaiset” pitävät oikeuslaitosta puolueellisena. Siihen on syytäkin, niin mätä kuin riisijupakka ehkä olikin.

Virkaa toimittavana pääministerinä toimineen Yingluckin sysäsi lopullisesti syrjään Thaimaan perustuslakituomioistuin toukokuussa 2014.

Kaksi viikkoa myöhemmin kenraali Prayuth Chan-ochan johtama sotilasjuntta kaappasi vallan.

Pohjois-Thaimaan köyhiä edustavat Shinawatrat ovat voittaneet joka vaalit vuodesta 2001 alkaen. Se on johtanut raastavaan piirileikkiin.

Muutaman vuoden välein kadut ovat täyttyneet mielenosoittajista. Sitten asevoimat ovat kaapanneet vallan, sitten on äänestetty, ja kohta ollaankin taas kaduilla.

Maaseudun köyhiä on niin paljon, että oikeistolainen ”keltainen” eliitti ei voi päihittää Shinawatran ”punaisia” vaaliuurnilla. Eliitin ainoa keino on turvautua mielenosoituksiin, ja lopulta asevoimat puuttuvat peliin.

Kaiken aloitti isoveli Thaksin Shinawatra, joka toimi pääministerinä, kunnes hänet karkotettiin oikeusjutun jälkeen vuonna 2007.

Myös pikkusiskoa vastaan on taisteltu paitsi kaduilla myös oikeussalissa. Viime vuonna hänelle määrättiin viiden vuoden kielto toimia politiikassa.

Leif Rosas
Rapeepan Kampeepan 2013.
Rapeepan Kampeepan 2013.

Myös Thaimaassa kansallismieliset oikeistopopulistit ovat pyrkineet kiinnittämään huomion ulkomailta ja ulkomaalaisista tulevaan uhkaan.

Naapurimaasta Myanmarista on saapunut miljoonia ihmisiä Thaimaahan töihin. Heillä ei ole minkäänlaista laillista asemaa.

Tammikuussa thaimaalainen oikeusistuin asetti britannialaisen ihmisoikeusaktivistin Andy Hallin maahantulokieltoon. Hall on tutkinut myanmarilaisten vierastyöläisten järjestelmällistä riistoa Thaimaassa.

Riisijupakan tuoreimpana käänteenä Yingluck joutui viime viikolla puolustautumaan syytteiltä, joiden mukaan hän olisi käyttänyt apunaan ulkomaalaisia juristeja.

Enemmän kuin muukalaisvihasta kyse on tosin siitä, ettei Yingluck voisi saada apua maanpaossa olevalta veljeltään.

Thaimaa on kuningaskunta, jossa sotilasvallankaappaus on ollut politiikan jatkamista toisin keinoin.

Usein vallankaappaukset ovat olleet verettömiä ja niistä on palattu normaalitilaan melko nopeasti.

Mitään leikkiä sotilasvallankaappaukset eivät tietenkään ole. Toukokuun kaappausta edeltäneissä levottomuuksissa kuoli ainakin 30 ihmistä, vuoden 2010 kaappauksessa taas yli 70 ihmistä.

Thaimaata nyt hallitseva juntta kaappasi vallan toukokuussa 2014. Juntan johtaja, pääministeri Prayuth Chan-ocha on ottanut ohjat käsiinsä aiempaa tiukemmin. Nyt juntalla ei näytä olevan minkäänlaista kiirettä höllätä suitsia.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama kehotti Thaimaata viime viikolla palaamaan demokratiaan, mutta juntta ei ole toistaiseksi välittänyt siihen kohdistuvasta paineesta.

Vaalit on nyt määrä pitää aikaisintaan vuonna 2017. Ennen niitä on tarkoitus nuijia läpi perustuslaki, joka keskittäisi valtaa entisestään.

Ruuvi kiristyy hitaasti koko ajan. Oppositiota vastaan on käytetty ahkerasti majesteettirikospykälää, joka kieltää kuninkaan kaiken arvostelun jopa vuosikausien vankeusrangaistuksen uhalla.

Juntta on kumonnut poikkeustilan, mutta väliaikaishallitsijana sillä on yhä erittäin laajat valtaoikeudet.

Hymyjen maassa pääministerin virallinen titteli on ”Rauhan ja järjestyksen kansallisen neuvoston puheenjohtaja”.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat