Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkijaryhmä jäljitti Ukrainassa matkustajakoneen tuhonneen ohjuksen venäläiseen prikaatiin

Tutkijaryhmä Bellingcatin mukaan sotilaiden sosiaaliseen mediaan jättämät jäljet paljastavat useita Venäjän armeijan upseereita, jotka todennäköisesti tietävät, mitä itäukrainalaisella pellolla tapahtui heinäkuussa 2014.

Ulkomaat
 
Yksityiskohta Bellingcatin raportista, jossa Venäjän asevoimien ilmatorjuntaprikaatin sotilas poseeraa ohjuslavetin edessä. Oikeanpuoleinen kuva näyttää poseerauksen sijainnin kartalla.
Yksityiskohta Bellingcatin raportista, jossa Venäjän asevoimien ilmatorjuntaprikaatin sotilas poseeraa ohjuslavetin edessä. Oikeanpuoleinen kuva näyttää poseerauksen sijainnin kartalla.
Fakta

Bellingcat

 Avointen tietolähteiden tiedonhankintaan erikoistunut kansainvälinen yhteisö.

 Bellingcatin perusti brittiläinen Eliot Higgins Ukrainan tilanteen eskaloiduttua sodaksi.

 Higgins aloitti bloggarina, joka selvitti Youtube-videoilta Syyrian hallinnon armeijan esimerkiksi käyttävän rypälepommeja.

 Eliot Higgins ja Veli-Pekka Kivimäki tutustuivat yhteisöpalvelu Twitterissä.

 Bellingcatissa on noin 20 vapaaehtoista jäsentä ympäri maailman.

 Yhteisö on erikoistunut geopaikannukseen, jossa tapahtumat ja tapahtumapaikat varmennetaan vertaamalla kuvia toisiinsa sekä karttoihin.

Malaysia Airlinesin lennon MH17 pudotti Venäjän asevoimien ilmatorjuntaprikaatille kuuluneen ohjuslavetin ohjus, väittää vapaaehtoinen tutkintaryhmä Bellingcat.

Keskiviikkona julkaistu raportti nimeää useita Venäjän armeijan upseereita, joiden tutkintaryhmä osoittaa todennäköisesti tietävän, mitä ja miksi itäukrainalaisella pellolla tapahtui heinäkuussa 2014.

Malaysia Airlinesin lento oli matkalla 17. heinäkuuta Amsterdamista Kuala Lumpuriin, kun Itä-Ukrainan yläpuolella sen ohjaamon vieressä räjähti ilmatorjuntaohjus. Kaikki koneessa olleet 298 ihmistä kuolivat. Lokakuussa 2015 valmistunut hollantilaistutkijoiden onnettomuustutkintaraportti ei nimennyt syyllisiä.

Alankomaiden syyttäjänviraston johtama tutkinta on yhä kesken. Virallinen rikostutkintaryhmä sai Bellingcatin raportin loppuvuodesta 2015.

”Tietoa on jaettu rikostutkinnasta vastaaville hollantilaisille matkan varrella”, sanoo raportin taustatyöhön osallistunut Veli-Pekka Kivimäki.

Kivimäki ryhtyi kartoittamaan Youtubesta ja muista julkisista lähteistä löytyvien kuvien perusteella Buk-ohjuskaluston liikkeitä loppukesästä 2014, heti matkustajakoneen alas ampumisen jälkeen.

Bellingcatin raportin tiedot on koostanut kahdeksanhenkinen kansainvälinen työryhmä.

Raportin mukaan Malaysia Airlinesin matkustajakoneen pudotti Venäjän asevoimien 53. ilmatorjuntaprikaatin toiselle patteristolle kuuluneesta BukM1-ohjusjärjestelmästä, vaunutunnukseltaan Buk 3x2, ammuttu ilmatorjuntaohjus.

Raportti ei tarjoa vastauksia siihen, kuka tuhoisan ohjuksen laukaisi. Se toteaa myös, ettei tiedossa ole, milloin päätös ilmatorjuntakaluston lähettämisestä Ukrainaan tehtiin eikä myöskään sitä, kuka päätöksen teki.

Poliittisen vastuun ratkaisusta kantavat Bellingcatin mukaan Venäjän puolustusministeri Sergei Šoigu ja presidentti Vladimir Putin, sillä päätös Venäjän sotakaluston lähettämisestä Ukrainan itärajan tuntumaan ja sen yli on tehty puolustusministeriön tasolla.

”Myös Venäjän sotilastiedustelun hiljattain kuolleen johtajan Igor Sergunin rooli asiassa on kiinnostava”, lisää Kivimäki. ”Hänet määrättiin EU:n pakotteiden kohteeksi nimenomaan siksi, että hän oli vastuussa Venäjän sotilastiedustelun toiminnasta Itä-Ukrainassa.”

Venäjä on pontevasti kiistänyt osuutensa koko Itä-Ukrainan koneturmaan. Aluksi väitettiin, että turmaan olisi syyllinen Ukrainan asevoimien Suhoi Su-25-hävittäjä. Myöhemmin, kun ilmatorjuntaohjuksen osuus tapahtumiin kävi yhä ilmeisemmäksi, Venäjän tutkintaryhmän johtaja esitti etteivät koneen hylyn vauriot täsmää Bukeissa käytettäviin taistelukärkiin.

Bellingcat on asiastaan vakuuttunut. Jäljet johtavat Venäjälle, ja nyt Venäjä valehtelee. Kun Venäjän puolustusministeriö julkaisi satelliittikuvia osoittaakseen etteivät esitetyt väitteet BukM1-järjestelmää kuljettavan rekan liikkeistä pitäisi paikkaansa, Bellingcat osti joukkorahoituksella toisen yhtiön satelliittikuvat. Niistä kävi ilmi, että Venäjän puolustusministeriön kuvat oli päivätty väärin.

Raportti on ainutlaatuinen paitsi tietojensa puolesta, myös siksi, että se perustuu julkisiin lähteisiin. Raportin koostamiseen keskittyneet Bellingcatin jäsenet ovat käyttäneet yli vuoden hankkimalla tietoja 53. ilmatorjuntaprikaatin upseereista ja sotilaista heidän ja heidän läheistensä sosiaalisessa mediassa jakamien kuvien ja kirjoitusten perusteella.

Raportti esittelee Kurskiin sijoitetun 53. ilmatorjuntaprikaatin komentaja Sergei Mutšajevin koko nimellä ja tämän omilla kasvoilla.

”Jos ilmatorjuntaprikaatista puuttuu ohjus, kaikkien sääntöjen mukaan komentajaa kyllä pitäisi kiinnostaa”, Kivimäki sanoo.

Varakomentaja, toisen pataljoonan komentajat sekä toisessa pataljoonassa toimivien ohjusyksiköiden johtajat esitellään etunimillä.

Kuvissa sotilaat poseeraavat asepuvuissaan, jotkut jopa ohjuslavettien äärellä. Yhdessä kuvassa lasketaan patruunoita. Elokuussa 2014 otetussa kuvassa maastopukuun pukeutunut luutnantti pitää sylissään pientä lasta. Sotilaat kertovat, mihin siirtyvät yksikkönsä kanssa seuraavaksi.

”Myös verkon Ukraina-aktivistit ovat onnistuneet tunnistamaan joitakin heistä, joten varmaan asia on tullut myös prikaatin väen tietoon”, arvelee Kivimäki. ”Joitakin kuvia ja kokonaisia sosiaalisen median profiileja on poistettu, jotkut profiilit ovat vaihtaneet nimiään.”

Alempiarvoisempien sotilaiden kasvot on peitetty, mutta Hollannin rikostutkijat ovat saaneet sensuroimattoman version.

”Tutkijaryhmä kiitti. Julkisesti he ovat todenneet, että heillä on myös ollut samoja lähteitä käytössä”, Kivimäki sanoo.

Hollannin syyttäjänvirasto kertoo lisätietoja rikostutkinnan etenemisestä maaliskuun alussa koneturman uhrien omaisille.

Alle kaksi tuntia raportin julkaisun jälkeen ryhmän sivuille kohdistui voimakas palvelunestohyökkäys. Sen tekijä ei ole toistaiseksi tiedossa. Aamukymmeneltä Suomen aikaa osoitteeseen Bellingcat.com ei päässyt. Sen sijaan raportin voi nyt ladata myös Dropbox-pilvipalvelusta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat