Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oppositiojohtaja varoittaa: Putinin liittolainen on tehnyt Tšetšeniasta vaarallisen ”kalifaatin”

Parnas-puolueen Ilja Jašin sanoo, että Tšetšeniassa eletään omien perinteiden ja lakien mukaan, vaikka Venäjä rahoittaa tasavaltaa avokätisesti.

Ulkomaat
 
Maxim Shemetov / Reuters
Tšetšenian presidentti Ramzan Kadyrov.
Tšetšenian presidentti Ramzan Kadyrov. Kuva: Maxim Shemetov / Reuters

Tšetšenian johtaja Ramzan Kadyrov saattaa hyökätä Isis-järjestön tyyliin islamin nimissä Venäjää vastaan, varoittaa oppositiojohtaja.

Venäjän presidentti Vladimir Putin nimitti Kadyrovin Tšetšenian presidentiksi vuonna 2007. Parnas-puolueen Ilja Jašinin mielestä Kadyrov on sittemmin luonut muslimienemmistöisestä Tšetšeniasta eräänlaisen kalifaatin, kertoo uutistoimisto Reuters.

”Muutaman viime vuoden aikana Venäjän alueelle on muotoutunut ikioma Islamilainen valtio”, Jašin kirjoittaa tiistaina julkaisemassaan raportissa Uhka kansalliselle turvallisuudelle.

Jašin sanoo, että Tšetšeniassa eletään omien perinteiden ja lakien mukaan, vaikka Venäjä rahoittaa sitä avokätisesti.

Uutistoimisto AFP:n mukaan oppositio arvioi Kadyrovin taistelujoukkojen vahvuudeksi noin 30 000 miestä, jotka toimivat nimellisesti Venäjän sisäministeriön alaisuudessa mutta ovat todellisuudessa uskollisia Kadyroville.

Oppositiojohtaja Boris Nemtsovin viime vuoden helmikuussa tehdystä murhasta epäillään tšetšeenejä, joista osa kuuluu Kadyrovin lähipiiriin. Murhan tilaajasta on epäselvyyttä, mutta opposition edustajat pitävät Kadyrovia ilmeisenä syyllisehdokkaana.

Jašin sanoo tšetšeeniviranomaisten vaikeuttavan murhatutkimuksia, mikä on hänen mukaansa osoitus Kadyrovin kasvavasta vaikutusvallasta.

Reutersin mukaan Kadyrov sivuutti Jašinin väitteet suunpieksemisenä ja sanoi johtavansa Tšetšeniaa vain niin kauan kuin Venäjä pyytää.

Tammikuussa Kadyrov kutsui Venäjän oppositiopoliitikkoja ”kansanvihollisiksi”. Helmikuun alussa hän päivitti Instagram-tililleen videon, jossa opposition vaalikoalition johtaja, entinen pääministeri Mihail Kasjanov oli kuvakäsitelty kiväärin kiikaritähtäimeen.

Venäjä on käynyt Tšetšeniassa viime vuosikymmeninä kaksi veristä sotaa. Kadyrov on entinen kapinallinen, joka vaihtoi puolta.

Tšetšeenijihadisteja on matkustanut taistelemaan Isis-järjestön nimissä Syyriassa ja Irakissa, ja Moskova pelkää, että kotimaahan palaavat tekevät terrori-iskuja Venäjällä.

Putin antaa kovista otteistaan tunnetun Kadyrovin johtaa Tšetšeniaa likimain mielensä mukaan, kunhan tämä pitää alueen rauhallisena ja estää seudun muuttumisen terroristien kasvualustaksi.

”Tämä tarina on tuttu, se on toistunut useita kertoja maamme historiassa: Kreml ottaa suojiinsa vauvalohikäärmeen, jota sen sitten täytyy ruokkia estääkseen sitä sytyttämästä kaikkea tuleen”, surmattu toimittaja Anna Politkovskaja kuvaili Kadyrovia kirjassaan Venäläinen päiväkirja, jonka Like julkaisi suomeksi vuonna 2007.

MAXIM SHEMETOV / REUTERS
Oppositiojohtaja Ilja Jašin esitteli Tšetšeniaa ja sen johtajaa Ramzan Kadyrovia käsittelevän raporttinsa Moskovassa tiistaina.
Oppositiojohtaja Ilja Jašin esitteli Tšetšeniaa ja sen johtajaa Ramzan Kadyrovia käsittelevän raporttinsa Moskovassa tiistaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat