Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Evo Morales hävisi Bolivian kansanäänestyksen – ei saa tavoitella neljättä presidenttikautta

Kun sunnuntaina annetuista äänistä oli laskettu tiistaina 99,7 prosenttia, 51,3 prosenttia äänestäjistä vastusti lakimuutosta.

Ulkomaat
 
DAVID MERCADO / REUTERS
Evo Morales piti maanantaina presidentinpalatsissa La Pazissa lehdistötilaisuuden, jossa hän kehotti bolivialaisia odottamaan kärsivällisesti kansanäänestyksen lopullisia tuloksia.
Evo Morales piti maanantaina presidentinpalatsissa La Pazissa lehdistötilaisuuden, jossa hän kehotti bolivialaisia odottamaan kärsivällisesti kansanäänestyksen lopullisia tuloksia. Kuva: DAVID MERCADO / REUTERS

Bolivian vasemmistolainen presidentti Evo Morales hävisi kansanäänestyksen neljännen peräkkäisen virkakautensa mahdollistamisesta. Kun sunnuntaina annetuista äänistä oli laskettu tiistaina 99,7 prosenttia, 51,3 prosenttia äänestäjistä vastusti lakimuutosta, kertoo uutistoimisto AFP.

Tulosta ennakoitiin ovensuukyselyiden perusteella jo maanantaina ja alustavan äänten laskennan perusteella eilen. Nyt tulos on varmistunut.

Amerikan valtioiden järjestön (OAS/OAE) vaalitarkkailijat kehottivat osapuolia kunnioittamaan tulosta.

Morales, 56, on kieltäytynyt tunnustamasta tappiotaan ennen ääntenlaskun lopullista valmistumista, koska häntä vahvasti tukevan maaseudun ja ulkomailla asuvien äänestäjien kanta selviää viimeisenä. Presidentti on kuitenkin luvannut kunnioittaa tulosta.

”Aikaansaannokseni huomioiden voin lähteä kotiin tyytyväisenä. Minusta olisi mahtavaa ryhtyä urheiluvalmentajaksi”, Morales sanoi espanjalaislehti El Paísin mukaan.

Uuden ehdokkuuden mahdollistaminen olisi voinut pidentää Moralesin vuonna 2006 alkaneen valtakauden vuoteen 2025. Nyt hän joutuu väistymään vuonna 2020.

Morales on voittanut kolmet edelliset vaalit. Bolivian perustuslaki antaa istuvan presidentin asettua uudestaan ehdolle vain kerran, mutta laki luotiin vasta Moralesin valtakaudella ja korkeimman oikeuden tulkinnan mukaan ensimmäinen uudelleenvalinta oli vasta 2014.

Merkittävänä syynä Moralesin häviöön pidetään viimeaikaisia paljastuksia. Hänen aiemmin salassa pysynyt entinen tyttöystävänsä on johtoasemassa kiinalaisessa rakennusyhtiössä, joka on solminut satojen miljoonien eurojen sopimuksia valtion kanssa.

Bolivia on Etelä-Amerikan köyhimpiä maita, mutta Moralesin aikana valtion talous on kasvanut pääasiassa maakaasun ja mineraalien viennin vetämänä.

Arvostelijoiden mukaan Moralesista on tullut yhä itsevaltaisempi johtaja, joka on muun muassa alkanut vainota vastustajiaan.

Entinen kokapensaiden kasvattaja Morales on järjestyksessä 80:s Bolivian presidentti, mutta vasta ensimmäinen, joka kuuluu alkuperäiskansoihin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat