Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjän infosotaa Saksassa on tutkijan mukaan ”aliarvioitu valtavasti”

Tutkijan mukaan Venäjän toimet Saksan julkisen keskustelun sekoittamiseksi ovat kiihtyneet. Saksanvenäläinen vähemmistö on ensi kertaa yksi keskeisistä pelinappuloista.

Ulkomaat
 
Hannibal Hanschke / Reuters
Islamkriittisen, hallituksen politiikkaa vastustavan Pegida-liikkeen mielenosoitus Dresdenissä 6. helmikuuta. Russian Today -kanava näyttää Pegida-liikkeen mielenosoitukset suorana.
Islamkriittisen, hallituksen politiikkaa vastustavan Pegida-liikkeen mielenosoitus Dresdenissä 6. helmikuuta. Russian Today -kanava näyttää Pegida-liikkeen mielenosoitukset suorana. Kuva: Hannibal Hanschke / Reuters

Berliini. ”Venäjän toimia Saksan julkisen keskustelun veivaamiseksi ja sekoittamiseksi on Saksassa aliarvioitu valtavasti”, sanoo Saksan ulkopoliittisen seuran (DGAP) Venäjän- ja Itä-Euroopan ohjelmajohtaja Stefan Meister.

Hän pitää tammikuista, niin sanottua Lisan tapausta viime aikojen kaikkein selkeimpänä esimerkkinä siitä, kuinka Venäjä yrittää sekoittaa Saksan yleistä järjestystä. Sekoittaminen tapahtuu nyt etenkin median toiminnan avulla.

Saksassa herätti tammikuussa suurta hämmennystä venäläisen 13-vuotiaan Lisan tapaus, jossa venäläiset Kremliä lähellä olevat viestimet levittivät tytön kertomusta, jonka mukaan turvapaikanhakijamiehet olisivat raiskanneet hänet Berliinissä.

Poliisin tutkimuksissa kävi ilmi, että saksanvenäläinen tyttö oli valehdellut raiskauksesta. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov syytti Saksan poliisia tutkinnan peittelystä vielä senkin jälkeen kun poliisi oli kertonut huhun olleen perätön.

Tutkija Stefan Meisterin mukaan kyse on keinoista, joiden tavoitteena on sisäisesti nakertaa läntisiä maita, etenkin EU-maita ja Saksaa.

”Kyse on kuitenkin ensi sijassa turvallisuusstrategiasta”, Meister sanoo.

Etenkin Saksan liittokansleri Angela Merkel on kohde, sillä hän otti vastuun Ukrainan-neuvotteluista. Hän myös ajoi vahvasti Venäjän-talouspakotteita EU:ssa. Nyt Merkel on keskellä turvapaikanhakijakriisiä, mikä tarjoaa tilaisuuden Saksan poliittisen kentän sekoittamiseen.

”Nyt käynnissä on aivan uuden tason veivaus. Siihen liittyy, että Saksaan Neuvostoliiton sortumisen jälkeen tulleet paluumuuttajat on aktivoitu”, hän sanoo.

Saksalaisia toimittajia ja poliitikkoja on uhkailtu. Saksalaisten medioiden Venäjä-kriittisiä analyysejä on kyseenalaistettu.

Saksassa ei ole todisteita siitä, että Venäjä olisi suoraan tukenut hallitusta kritisoivia puolueita. Kuitenkin esimerkiksi islamkriittisen, hallituksen politiikkaa äänekkäästi vastustavan Pegida-liikkeet mielenosoitukset näytetään suorana Russia Todayn kanavalla.

Pieniä yksittäistapauksia, kuten valheellisia raportteja, tulee esiin jatkuvasti. Esimerkiksi viime syksynä Venäjän mediassa levisi tieto, että Ukrainan presidenttiä Petro Porošenkoa olisi estetty menemästä humalan takia lennolle Kiovasta Moskovaan. Venäläisissä uutislähetyksissä uutisen lähteen kerrottiin olevan saksalainen yleisradioyhtiö WDR:n toimittaja Christina Nagel, joka olisi saanut tiedon Ukrainan tiedustelupalvelulta. Tarinassa ei kuitenkaan ollut perää.

Venäjä-tutkimusohjelman johtajan Stefan Meisterin mielestä on selvää, että Venäjän presidentti Vladimir Putin alkoi rakentaa puolustusta siinä vaiheessa, kun hän katsoi lännen puuttuvan esimerkiksi Ukrainan vallankumoukseen. ”Venäjän johdon käytössä ovat niin sanotut pehmeät, ei-sotilaalliset keinot”, Meister sanoo.

Hän muistuttaa, että hybridisodankäynnissä vapaan demokratian keinot ovat rajatut.

”On hyvin tärkeää, että saksalaisilla tiedotusvälineillä on toimittajia paikan päällä Venäjällä ja Ukrainassa kertomassa, mitä siellä tapahtuu.”

Median talouskriisi on vaikuttanut saksalaisten tiedotusvälineiden laatuun, ja tämä on lisännyt etenkin ulkomaanuutisissa toisen käden lähteiden käyttöä.

Stefan Meisterin mukaan myös Saksan viranomaiset ovat keskustelua sekoittavien keinojen tutkinnassa jälkijunassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat