Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hiljainen itsenäisyyspäivän soihtukulkue vastusti pakolaisia Tallinnassa

Pakolais­vastainen Soldiers of Odin esiintyi Virossa ensi kertaa julkisesti.

Ulkomaat
 
Jukka Gröndahl / HS
Tarttolainen eläkeläinen Tõnu Hoop ei toivo Viroon pakolaisia.
Tarttolainen eläkeläinen Tõnu Hoop ei toivo Viroon pakolaisia. Kuva: Jukka Gröndahl / HS

Tallinna

Soihdut syttyivät Tallinnan vapaussodan ristin alla keskiviikkoiltana Viron 98. vuosipäivänä. Samalla kun presidenttipari kätteli kutsuvieraita Estonia-teatterissa, protestihenkinen soihtukulkue marssi Harjukatua vanhaankaupunkiin.

”Juhlistan vapautta. Emme tahdo tänne pakolaisia kuten Suomessa”, sanoi tarttolainen eläkeläinen Tõnu Hoop. ”Viron kansa on köyhä. Presidentin vastaanotolla tuhlataan rahaa.”

Konservatiivinen kansanpuolue Ekre toi perinteiseen itsenäisyyspäivän kulkueeseen väkeä busseilla, mainosti soihtukulkuetta radion välityksellä ja kehotti boikotoimaan elitististä presidentin vastaanottoa.

Ekrellä on 101 paikan parlamentissa seitsemän edustajaa. Kulkueeseen osallistui pari-kolmesataa ihmistä, pääosin miehiä.

Perinteiseen tapaan paikalla oli myös venäläinen televisiokanava. Osallistujia ei haitannut, että heidät saatetaan yhdistää symbolisesti Hitlerin nousuun Saksassa.

”Soihtu on valon ja puhtauden symboli”, sanoi haapsalulainen kapteeni Aarne.

Järjestäjät jakoivat osallistujille myös mustia pipoja, joissa luki ”Eesti eest”, Viron puolesta.

Viron itsenäisyyspäivänä maassa näyttäytyi ensi kertaa julkisesti myös pakolaisvastainen liike Soldiers of Odin. Viron odinilaisia johtavan Indrek Olmin puhetta oli tullut keskiviikkopäivänä kuuntelemaan 100–200 ihmistä Tallinnan keskustassa Tammsaaren puistossa.

”Viron kansa on muutenkin kärsinyt paljon. Se ei ole ansainnut näkymää, joka on Suomessa tai – vielä pahempaa – Ruotsissa”, Olm sanoi.

Viron Soldiers of Odinin perustamiskokoukseen St Patrick’s Pubissa helmikuun puolivälissä osallistui myös suomalaisia, kertoi Eesti Päevaleht. Paikalla oli lehden mukaan myös Viron suojeluskuntalaisia ja sotilaita.

Virossa vapaaehtoiset voivat ryhtyä apupoliiseiksi, jotka voivat partioida kaduilla koulutuksen läpäistyään.

Presidentti Toomas Hendrik Ilves puhui keskiviikkona suvaitsevaisuuden puolesta.

”Tiedämme, että ’puolalainen putkimies’ on käsitteenä epäoikeudenmukainen ja loukkaava, kuten suomalaisessa lehdistössä syytetty ’virolainen rikollinen’. Samoin epäoikeudenmukainen koko kansaa kohtaan on ’syyrialainen terroristi’.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat