Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Passijonot uhkaavat pidetä kun EU tehostaa tarkistuksia – lentoasemille siirtymäaika

Myös EU-maiden kansalaisten passit joutuvat tiukkaan syyniin Schengenistä poistuttessa ja takaisin tultaessa

Ulkomaat
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Sisäministeri Petteri Orpo (kok) olisi toivonut Euroopan tiukennettuun passintarkastuskäytäntöön enemmän maakohtaista joustavuutta.
Sisäministeri Petteri Orpo (kok) olisi toivonut Euroopan tiukennettuun passintarkastuskäytäntöön enemmän maakohtaista joustavuutta. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Lontoo

EU-maat aikovat tiukentaa passitarkastuksia Schengen-alueelle saavuttaessa ja sieltä lähdettäessä. Jatkossa kaikkien matkustajien passit on määrä syynätä entistä tarkemmin.

Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että kaikkien lento-, meri- ja maateitse matkustavien – myös EU-kansalaisten – passit skannattaisiin perusteellisesti kun he ylittävät Schengen-rajan. Passin tietoja vertailtaisiin samalla Schengenin, Europolin ja kansallisten rekistereiden tietoihin.

Tiukennuksista päättivät EU-maiden sisäministerit torstaina Brysselissä.

Lain tiukentamisen taustalla on muun muassa terrorismin vastainen taistelu. Tuhannet EU-kansalaiset ovat lähteneet Syyriaan tai Irakiin jihadistien joukkoihin ja yrittävät myöhemmin palata vaivihkaa kotimaihinsa.

Pakolais- ja maahanmuuttokriisin takia liikkeellä on jo muutenkin paljon väkeä, jolla eivät ole kaikki paperit kunnossa.

Suomea EU-kokouksessa edustaneen sisäministeri Petteri Orpon (kok) mukaan uudistuksilla oli laajan enemmistön kannatus EU-maiden joukossa. Alun perin Suomi ajoi vain riskiperusteisia tarkastuksia.

”Toivoimme maakohtaista joustavuutta ja järjen käyttöä”, Orpo sanoi.

Tiukennukset tarkoittavat käytännössä nyt muun muassa sitä, että Helsinki–Vantaa-lentokentälle tarvitaan lisäää Rajavartiolaitoksen henkilökuntaa.

Tarkastusten ulottaminen Schengen-alueelta lähteviin ja saapuviin EU-kansalaisiin pidentää mitä todennäköisemmin jonoja. Passin tai henkilötodistuksen perusteellinen tutkinta kestää noin 30 sekuntia.

Jäsenmaiden päätöksen mukaan meri- ja maarajoilla on kuitenkin mahdollista tehdä vain kohdennettuja skannauksia, jos passitarkastukset uhkaavat muuten hidastaa liikennettä suhteettoman paljon. Edellytyksenä on, että helpotukset eivät uhkaa johtaa turvallisuus- tai muihin riskeihin.

Lentoasemilla kohdalla kohdennettuja tarkastuksia saa kuitenkin tehdä vain kuuden kuukauden siirtymäkauden aikana. Aika lasketaan uuden lainsäädännön voimaantulosta, EU-maiden sisäministerit linjaavat.

Orpon mukaan tiukennetut tarkastukset alkaisivat käytännössä näin noin 10 kuukauden kuluttua.

Lainmuutos menee vielä EU-parlamentin käsiteltäväksi. Lain nopeaa läpimenoa pidetään silti lähes varmana.

EU-puheenjohtajamaan Hollannin maahanmuutosta vastaava ministeri Klaas Dijkhoff ilmoitti torstaina Brysselissä, että ulkorajojen tiukentaminen on tärkeä keino taistella terrorismia vastaan.

EU:n sisäministerit keskustelivat Brysselissä myös pakolaisongelmasta. Orpon mukaan EU:n Turkki-yhteistyö pakolaiskriisin hoidossa näyttää viimeinkin etenevän.

”Nyt on hyvä vire, pakon edessä ratkaistaan. En kuitenkaan nosta vielä lippua salkoon”, Orpo sanoi Brysselistä.

Kreikka sen sijaan ajautui taas törmäyskurssille muun EU:n kanssa.

Kreikan mielestä muut jäsenmaat eivät auta sitä tarpeeksi pakolaiskriisin hoidossa. Turkista Kreikkaan saapuu jopa 3 000 pakolaista päivässä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat