Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Barack Obamalta ”ovela siirto” – saattaa nimittää korkeimpaan oikeuteen maltillisen republikaanin

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama harkitsee korkeimman oikeuden uudeksi tuomariksi Nevadan maltillista republikaanikuvernööriä Brian Sandovalia.

Ulkomaat
 
STEVE KEEGAN / Reuters
Brian Sandoval virkatehtävissään Carson Cityssä Nevadassa 2014.
Brian Sandoval virkatehtävissään Carson Cityssä Nevadassa 2014. Kuva: STEVE KEEGAN / Reuters

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama harkitsee maltillisen republikaanin nimittämistä korkeimpaan oikeuteen, kertovat muun muassa Washington Post ja uutistoimisto Reuters.

Senaatin republikaanit ovat sanoneet estävänsä äänestyksen kenestä tahansa Obaman esittämästä ehdokkaasta.

Nyt Obama harkitsee tiedotusvälineiden mukaan kuitenkin ehdokkaaksi Nevadan kuvernööriä Brian Sandovalia. Hän on republikaani ja entinen liittovaltion tuomari.

Sandoval on republikaanien perinteiseen tapaan vastustanut aselakien kiristyksiä, mutta hänen näkemyksensä ovat maltillisia monissa sosiaalisissa kysymyksissä kuten aborttioikeudessa. Se saattaa tehdä hänestä sopivan ehdokkaan Obaman tilanteessa.

Kiista korkeimman oikeuden uudesta tuomarinimityksestä puhkesi yllättäen, kun konservatiivituomari Antonin Scalia kuoli helmikuun puolivälissä. Tähän asti konservatiivien määrä on ylittänyt liberaalit korkeimmassa oikeudessa lukemin 5–4.

Demokraattipresidentti Obama on ilmoittanut nimittävänsä uuden tuomarin mahdollisimman pian, mutta senaatin republikaanienemmistö tahtoo lykätä päästöstä ensi vuoteen ja seuraavan presidentin kaudelle.

Presidentti nimittää korkeimman oikeuden tuomarit, mutta senaatin täytyy hyväksyä ehdokas.

HS:n Washingtonin-kirjeenvaihtaja Laura Saarikoski sanoo, että kyse on ovelasta siirrosta Washingtonin poliittisessa asemasodassa, jossa kumpikin puoli on lukittunut asemiinsa.

”Harkitsemalla tehtävään republikaania Obama tekisi entistä vaikeammaksi senaatille tyrmätä hänen ehdokkaansa. Hän saattaa laskea myös, että vaalivuonna maltilliset äänestäjät voisivat tuskastua politiikkaan, jossa edes yksi omista ei kelpaisi oikeistolaisimmille republikaaneille”, Saarikoski sanoo.

”Republikaanit pelaavat myös uhkapeliä. Entä jos he tyrmäävät nyt maltillisemman ehdokkaan, vaativat nimityksen siirtämistä vaalien yli – ja Valkoiseen taloon valitaan Hillary Clinton?”

Nevadan kuvernööri Sandoval tapasi lehtitietojen mukaan maanantaina senaatin demokraattien johtajan Harry Reidin. Uutistoimisto Reutersin mukaan Sandoval oli sanonut olevansa kiinnostunut tehtävästä.

Harry Reid on presidentti Obaman läheinen liittolainen.

Senaatin republikaanien johtaja Mitch McConnell ilmoitti tiistaina, ettei senaatti aio edes pitää kuulemisia Obaman tuomariehdokkaasta, ei vaikka tämä olisi republikaani.

Republikaanituomaria ei luultavasti katsottaisi vaalivuonna hyvällä kaikkialla demokraattileirissä. Jotkut liberaaleista ryhmistä ilmoittivat jo pitävänsä käsittämättömänä, että Obama vaarantaisi perintönsä nimittämällä korkeimpaan oikeuteen republikaanin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat