Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Talous kiitää – irlantilaiset ovat silti rankaisemassa hallitusta

Nykyhallitus tuskin selviää vaaleista. Pääministerin mielestä äänestäjät vain valittavat.

Ulkomaat
 
CLODAGH KILCOYNE / Reuters
Irlannin pääministeri Enda Kenny kampanjoi omassa vaalipiirissään Castlebarissa viime lauantaina.
Irlannin pääministeri Enda Kenny kampanjoi omassa vaalipiirissään Castlebarissa viime lauantaina. Kuva: CLODAGH KILCOYNE / Reuters
Fakta

Kansanedustajien määrä vähenee

 Irlannissa pidetään perjantaina parlamenttivaalit. Pääministeri Enda Kenny määräsi ne, koska hänen viisivuotiskautensa olisi umpeutunut maaliskuussa.

 Pääministeri on valittu isoista puolueista Fine Gaelista ja Fianna Fáilista. Pääministeripuolue tarvitsee hallitukseen apupuolueen.

 Vaalien jälkeen parlamentin alahuoneessa on 158 parlamentaarikkoa, kun nykyisessä heitä on 166.

Lontoo

Irlannin talouskasvu on euroalueen nopeinta, ja maan työllisyys on jo noussut talouskriisiä edeltävälle tasolle. Vaikka talous kiitää, irlantilaiset eivät kiitä: äänestäjät aikovat mielipidemittausten mukaan näyttää hallitukselle ovea.

Irlannin parlamenttivaalit käydään perjantaina. Takana on ennätyksellisen lyhyt vaalikampanja. Pääministeri Enda Kenny määräsi vaalien ajankohdan vasta helmikuun alussa.

Edessä saattavat olla poliittisesti erittäin epävakaat ajat.

The Irish Times -lehden maanantaina julkistaman mielipidemittauksen mukaan nykyiset hallituspuolueet eli Kennyn johtama Fine Gael ja apupuolue labour eivät saa muodostettua enemmistöhallitusta. Samaa ennustavat myös Irlannin yleisradioyhtiön RTÉ:n teettämät kyselyt.

Vuodesta 2011 lähtien vallassa ollut Kenny ei ole osannut kanavoida Irlannin talouden toipumista puolueensa kannatukseksi. Samaan aikaan labourin suosio on romahtanut.

Pääministeri itse on löytänyt vikaa äänestäjistä. Kennyn mielestä he ovat valittajia, joille ei kelpaa mikään.

”Luoja tietää, että meillä on joitakin Irlannin mestareita – – ja tarkoitan valittajia, jotka valittavat viikko toisensa jälkeen, että mitään ei tapahdu”, Kenny sanoi irlantilaisviestimien mukaan.

Pääministerin tokaisu on herättänyt Irlannissa paljon huomiota. Kenny joutuikin selittelemään sanojaan useaan kertaan.

Tyytymättömyyden takana ovat hallituksen rajut säästöt ja leikkaukset. Kansantalouden toipumisesta huolimatta monen arki on tiukka.

Irlanti ajautui EU:n ja Kansainvälisen valuuttarahaston pelastettavaksi vuonna 2010, kun Irlannin kiinteistökupla puhkesi ja pankit huojuivat. Irlannin auttamiseksi koottiin 85 miljardin euron lainaohjelma.

Kyselyjen mukaan pääministeripuolue Fine Gaelin niskaan hengittää nyt talouskriisin romahduttama Fianna Fáil -puolue. Tosin sekään tuskin pystyisi kokoamaan hallitusta helposti.

Etenkin Irlannin ulkopuolisten on usein vaikea erottaa Fine Gaelia ja Fianna Fáilia toisistaan. Keskustaoikeistolainen FG vetoaa keskiluokkaan ja maanviljelijöihin ja kuuluu EU-parlamentissa samaan poliittiseen ryhmään kuin Suomen kokoomus.

FF taas houkuttelee nuorempia ja alempien tuloluokkien äänestäjiä kuin FG. Puolue kuuluu EU-parlamentissa samaan ryhmään kuin Suomen keskusta.

Irlannissa on väläytelty myös sitä vaihtoehtoa, että kaksi isoa muodostaisivat hallituksen yhdessä. Labour on jo varoittanut, että konservatiivisen kaksikon yhteistyö saisi Irlannin poliittisen ilmapiirin taantumaan.

Pienten puolueiden ja riippumattomien ehdokkaiden suosion kasvu mielipidemittauksissa voi kertoa siitä, että irlantilaiset kaipaavat politiikkaan vaihtoehtoja. Pienistä puolueista ei kuitenkaan ole rakentamaan kestävää hallitusta.

Myös naisten osuuden kehitystä seurataan mielenkiinnolla. Irlannin edellisessä parlamentissa naisia oli vain 16 prosenttia. Uuden lain mukaan ehdokkaista naisia – ja miehiä – pitää olla vähintään 30 prosenttia, minkä toivotaan kasvattavan naisten osuutta kansanedustajista.

Ääntenlasku alkaa Irlannissa vasta lauantaina. Ensimmäiset kansanedustajat ovat tiedossa myöhään lauantai-iltapäivällä Suomen aikaa.

Vaalitulos varmistuu ensi viikon alussa, ja hallituksen on määrä olla koossa maaliskuussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat